XS
SM
MD
LG

Jovana Sekulić – Srpkinja sa kapicom SAD na krovu sveta

Jovana Sekulić FOTO: sportklub

Srbija ima šampionku sveta u vaterpolu. U reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je stigla do planetarne krune pobedom u ženskom finalu protiv Mađarske 8:7, kapicu sa brojem 14 nosila je Jovana Sekulić, devojka rođena pre 20 godina u Beogradu.

 

 

Posle velikog uspeha, Jovanu smo pozvali na srpskom jeziku u miks zoni. Iznenađeno je pogledala i prišla.

„Jel možemo da pričamo na srpskom?“.

„Naravno“ uzvratila je Jovana „Sačekajte me samo trenutak“.

Otišla je do tim menadžera da objasni o čemu se radi. Posle osmeha i klimanja glavom Jovana se brzo vratila.

„Izvinite što ste čekali“, rekla je svetska šampionka i razgovor je počeo.

Ostvarili ste veliki uspeh. Ovo je vaše prvo svetsko zlato. Kakvi su utisici posle finala?

„Vrlo sam ponosna na svoj tim i na napredak koji smo napravili u odnosu na prošlu godinu. U Fukuoki prošle godine smo bile pete, a sada smo šampionke sveta. Ovo je sjajna uvertira za Olimpijske igre u Parizu“.

Sjedinjene Američke Države u Parizu brane zlato iz Tokija. Ovde ste dokazale da ste spremne za taj izazov.

„Nadam se naravno najvišem plasmanu. Međutim, mene čeka borba za mesto u timu. Ima nas 18 kandidatkinja, a trener će odlučiti kojih 13 ide u Pariz. Videćemo. Naravno da je svakom sportisti san da učestvuje na Olimpijskim igrama“.

Kako je izgledao vaš vaterpolo put, kada ste stigli u Sjedinjene Američke Države?

„Preselili smo se porodično u Ameriku 2014. godinu, na Istočnu obalu u Pensilvaniju. Tamo sam u početku trenirala sa muškim klubom, tada sam imala 11 godine. Ušla sam posle u olimpijski program za razvoj mladih sportista u Americi. Tu me primetio sadašnji selektor Adam Krikorijan i pozvao u reprezentaciju Sjedinjenih Država“.

Kada ste debitovali za reprezentaciju?

„U tim sam prvi put ušla u leto 2022. godine, posle moje prve godine studija. Imali smo onda u zimu pripreme i korak po korak došla sam do toga da sam u timu za dva svetska prvenstva“.

Kakva je razlika između ženskog vaterpola u Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji?

Mi nemamo toliki veliki broj devojaka koje su zainteresovane za vaterpolo. Teško je da razviješ sport ako nemaš veliku bazu. Imamo dosta talenata, ali mnoge od njih kada dođu do seniorskog uzrasta prekidaju karijeru, kako bi išle na fakultet. U Americi možeš da nastaviš da igraš na fakultetu, to značajno pomaže reprezentaciji Amerike“.

Da li poznajete neke reprezentativke Srbije?

„Odrasla sam sa Larom Lukom i Nađom Novaković, one su bile zajedno sa mnom u Tašu 2000. Posle sam ja otišla u Ameriku“.

Kakvi su uslovi za vaterpolo u Americi?

„Ako živite u Kaliforniji, uslovi su fantastični. Svuda ima klubova i trenera. Ako si na Istočnoj obali kao ja, onda nije sve tako sjajno. Međutim, generalno ulaganje u ženski vaterpolo je mnogo veće u Americi i normalno je da su rezultati bolji“

Pored uspešne sportske karijere, studirate na Prinstonu, jednom od deset najprestižnijih univerziteta na svetu. Kako uspevate sve da uskladite?

„Nije lako. Uzela sam slobodnu godinu na fakultetu kako bih u olimpijskoj godini mogla da se fokusiram na vaterpolo i onda ću se vratiti da završim treću i četvrtu godinu. Zainteresovana sam za psihologiju, ali još nisam sto posto sigurna šta će biti moje buduće zanimanje“, kaže Jovana.

Kakve su veze za Srbijom, koliko često dolazite?

„Kada god možemo, idemo u Srbiju. Roditelji dosta rade, braća studiraju i svaki slobodan trenutak koristim da budem sa njima. U Srbiji mi je cela familija, bila sam prošlog leta na kratko“.

Pratite li srpske vaterpoliste, generalno sportiste iz naše zemlje?

„Novaka gledam redovno. Ovo što je izgubio sada na Australijan openu, slomio mi je srce. Nadam se da ću moći sada u Kaliforniji da ga gledam, kada bude igrao u Indijan Velsu. Pratim Jokića, naravno reprezentaciju u svim sportovima i ponosna sam na njih“.

Da li se u kući Sekulića priča srpski?

„Naravno, mada se kod mene malo, sasvim malo čuje da mi treba neki trenutak da nađem pravu reč. Međutim, čim pričam malo duže, sve dođe na svoje“, rekla je uz osmeh Jovana.

Vremena za razgovor više nije bilo. Ostala je poslednja u miks zoni. Uz stisak ruke i „hvala“, Jovana je otišla da slavi sa reprezentativnim drugaricama. Američko zlato sa šmekom Srbije.

Jovana Sekulić je porijeklom iz Republike Srpske...

sportklub