XS
SM
MD
LG

SLAVIJA SLAVI DUŠANA ELEZA! Trojka sa zvukom sirene vodi ka opstanku

Foto/ Ana Ignjatović

Košarkaši Slavije su u nevjerovatnoj utakmici savladali Promo 73:72 u 6. kolu Lige za opstanak košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine.  U nevjerovatnoj utakmici, gdje je Slavija od gotovog umalo napravila veresiju Dušan Elez je sa zvukom sirene pogodio trojku i donio Slaviji ogroman trijumf.

I jedni i drugi sa problemima u šutu ulaze u meč, samo jedna pogođena trojka iz trinaest pokušaja u prvoj četvrtini i to ona Aleksandra Ilića. Ispostaviće se, upravo je ona i napravila razliku nakon prvih deset minuta igre, 19:16 za Sokolove.

Poene su uglavnom nalazili iz unutrašnje igre. Nekako, kao da je i malo sudijski kriterij uticao da se ne snađu najbolje, dosta puštenog kontakta, tvrde igre i to je uglavnom bila jedna egal utakmica u prvoj dionici.  Odličnu energiju Slaviji je donio Srđan Jovanović, koji je uvijek bio na skoku, na lopti, dosta je radio na obje strane terena, dok je sa druge strane kao po navici Dino Alkić odradio dobar posao.

Slavija dobro otvara drugu četvrtinu, opet iz unutrašnje igre Jovanovića i Krunića i prvi put pravi +7, 23:16, a onda poslije trojke Eleza i +8, 26:18. Nije imao Promo pogođenu trojku iz sedam pokušaja, a onda Nikola Petojević pogađa dvije u dva napada i Promo dolazi brzo do izjednačenja, 26:26, prije nego Aleksandar Ilić stavlja svoju drugu za novo vođstvo Slavije.

Sredina druge četvrtine donosi sjajnu igru Slavije u oba pravca, što u tri minute donosi Slaviju seriju od 12:0 i prvo dvocifreno vođstvo, 41:28. Izuzetno je djelovala odbrana Sokolova u ovim momentima i odlično su se naplatili u napadu. Seriju Slavije, ali i post gostiju iz Donjeg Vakufa od četiri minute bez poena prekida trojkom Dino Alkić, ali je to bilo kratkog daha. Zaista je fenomenalno izgledala odbrana Sokolova u ovoj dionici, možda i najbolja defanzivna četvrtina u ovoj sezoni, te su uspješno priveli poluvrijeme kraju sa +14, 45:31.

Dobro je Slavija otvorila i treću dionicu, vrlo lako ubacila deset poena i nakon koša Henryja Tanksleya prave i maksimalnih +18. Držala je domaća ekipa dvocifrenu prednost, između 10 i 15 poena,  a onda u finišu dionice Nikola Vasileski pogađa trojku za dolazak na sedam poena Proma. Odbio je taj napad Dušan Elez poenima uz prekršaj, a Josipović polovičnim bacanjima završava četvrtinu i Slavija u posljednjih deset minuta ulazi sa +9, 63:54.

Otvorio je Dušan Elez poenima ovu četvrtinu, Slavija je ponovo vratila odličnu odbranu koju je izgubila u trećoj dionici. Poslije dvije minute potpuno čiste i agresivne odbrane koja je dala rezultat, praktično u jednom napadu Proma izlaze iz bonusa i sa tim su morali nastaviti da se nose do kraja utakmice. Uslijedio je jedan period teške utakmice za gledanje, penali, oba pogođena Košanina, pa po dva promašena Damjanovića sa jedne strane i Dina Alkića sa druge strane, uz po još nekoliko promašenih otvorenih šuteva i izgubljenih lopti sa obje strane, pa Srđan Stanić na nešto više od pet minuta zove timeout da malo smiri svoju ekipu koja je za gotovo pet minuta postigla samo dva poena, ali istovremeno i primila samo dva, oba sa penala.

Dobra reakcija dolazi iz timeouta, Darko Damjanović pogađa i vraća dvocifrenu prednost, ali Nikola Vasilevski trojkom iz kornera uzvraća.  Promašio je kapiten Slavije odmah nakon toga još dva penala, a Nedeljko Košanin poentira uz faul i Promo na 4:15 do kraja dolazi na samo -5 poena zaostatka, 67:62. Imala je Slavija ogromnih problema sa slobodnim bacanjima u ovoj utakmici, vezao je i Srđan Jovanović dva promašaja, ukupno šest zaredom, a onda novim poenima Vasilija Kovačevića dolaze na -3, a kada je Nedeljko Košanin pogodio penale bili su na samo -1, 67:66. Dušan Elez je konačno prekinuo negativnu seriju sa linije penala, pogodio oba bacanja i vratio Slaviju na +3, ali je zatajio defanzivni skok  na drugoj strani i poslije popravnog Dino Alkić pogađa za povratak na pola koša razlike.

Jasno je bilo da nas čeka još jedna drama, a na nešto više od dvije minute do kraja Srđan Stanić zove timeout da pripremi svoju ekipu za samu završnicu utakmice. I tu se malo toga mijenja, i Aleksandar Ilić je polovičan sa penala, pa Slavija ima samo +2, 70:68 na minut do kraja, a na drugoj strani Petojević je siguran oba puta i to je „nula“, 70:70 na 79 sekundi do kraja utakmice.

Konfuzna je bila prilično završnica, Slavija jako loše organizuje napade, ali ni na drugoj strani Promo nema „čiste“ poene, već ih je uglavnom zarađivao sa linije penala. Košanin je digao daleku trojku, promašio, a poslije velike borbe za skok lopta ipak pripada Slaviji i na 42 sekunde do kraja novi timeout Srđana Stanića i napad za Sokolove. Užasno je izveden i taj napad Slavije, lopta je bila sve vrijeme kod Ilića, nije mogao ni da pronađe nešto slobodno, ni da se oslobodi defanzivaca, pa je uslijedila još jedna izgubljena lopta. Imao je Promo čitav napad, Košanin ga završava na tri sekunde do kraja i sve je utihnulo u dvorani. Ostao je timeout Staniću, specijal za tri sekunde, Elez ostaje sam u korneru i stavlja trojku za nevjerovatno važnu pobjedu, trojka koja bi mogla značiti i opstanak Sokolova u društvu najboljih ove sezone.

Najefikasniji u ekipi Slavije bio je „match winner“ Dušan Elez sa 20 boena, a dvocifren je bio još samo Darko Damjanović sa 10 poena.

Kod Proma, Nedeljko Košanin je ubacio 19 poena, a Dino Alkić je upisao double-double od 13 poena i 11 skokova.

SLAVIJA – PROMO 73:72 ( 19:16, 26:15, 18:23, 10:8)
SRC „Slavija“
Gledalaca: 250
Sudije: Ivan Miličević, Maid LAsetović, Amer Bambur

SLAVIJA:  Maran 8, Njegovanović 5, Tenksli 9, Jovanović 8, Damjanović 10,  Sikiraš, Ilić 9, Obrenović, Elez 20, Pejičić, Krunić 4

PROMO: Košanin 19, Panter 5, Alkić 13, Kovačević 10, Kit 2, Imamović, Vasilevski 6, Petojević 10, Josipović 5, Halilčević


Prijedor - Spartak 86 : 79 Promo
Orlovik 105 : 70 Slavija
Posušje : Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Orlovik 32 16 16 48
2 Leotar 31 15 16 46
3 Promo 32 11 21 43
4 Slavija 32 11 21 43
5 Prijedor - Spartak 32 10 22 42
6 Posušje 31 10 21 41