XS
SM
MD
LG

Sloga pomera granice

Sloga, Upsala

Iza košarkaškog kluba srpske dijaspore Sloga iz švedskog univerzitetskog centra Upsale je izuzetno uspešna sezona.

Ovaj uzorni sportski kolektiv koji je osnovan 1995 godine u sklopu kulturno- sportskog udruženja Srba u neposrednoj blizini Štokholma je u tek završenom prvenstvu nastupio u doigravanju za plasman u Prvu  ligu.

Bili su na pragu   elitne švedske lige,  poraženi su u odlučujućoj utakmici plej ofa.

Sloga je i pored poraza ipak stekla uslove da se takmiči u najvećem rangu, međutim radi teške finansijske situacije ipak je rešeno da se odustane od nastupa u eliti do nekih boljih vremena.

Jedno je sigurno,  još jednom je potvrđeno da uporan rad i dobra organizacija donose rezultate, a Sloga je to u potpunosti potvrdila svojim rezultatima u izuzetno jakoj konkurenciji i ostavila upečatljiv trag od osnivanja pa do današnjih dana, ne samo na prostorima Švedske nego i dosta šire.

Tim menadžer kluba Boško Beštić je uz Slogu skoro od njenog osnivanja i hroničar je kluba, a u njegovim sećanjima je celi istorijat ovog  sportskog kolektiva.

- Sloga je počela sa radom i treninzima pre tačno 29 godina ?

- Da , bilo je to 1995 kada je na inicijativu grupe košarkaških zaljubljenika članova našeg udruženja u Upsali, na ideju i uz svesrdnu pomoć poznatog i uglednog  doktora radiologije Dragana Bajića počeo da egzistira naš klub. Odmah u početku smo imali oko 100 članova. Nažalost veliki entuzijazam je vremenom splasnuo i došlo je do zatišja, aktiviste Sloge stigle su godine, i poslovne obaveze a igrači su došli u period  kada kreću novim životnim stazama pa su aktivnosti u klubu skoro zamrle. Ipak 2014 godine dolazi do radikalne promene, tadašnji predsednik  Bojan Brstina se potrudio da skoro usnulo udruženje trgne iz letargije. Iste godine nakon uspešno okončanih studija u Upsali su se vratili Andrej i Boris Bajić , koji su inače sinovi jednog od osnivača dr Dragana, koji su već kao formirani mladi roditelji počeli da razmišljaju kako da našoj dijaspori u  Upsali naprave dobro mesto za odrastanje i vaspitanje svoje dece u duhu naših tradicionalnih vrednosti između ostalog kroz sport i košarku. Tako se rađa ideja o ponovnom okupljanju starih prijatelja pod okriljem KK Sloga. Momci koje su svoje gimnazijske dane proveli sa Andrejom i Borisom trenirajući košarku rado su se odazvali pozivu da Slogi udahnu novi život. Uz finansije koje su uglavnom sami obezbedili dobili su i finansijsku pomoć i logistiku od udruženja na čelu sa gospodinom Brstinom, iznajmljena je hala za treniranje i odigravanjem utakmica i krenulo se sa radom. Ekipa je nastupala u plavo- beloj opremi po uzoru na srpsku košarkašku reprezentaciju koja je tada nastupala u istim dresovima i ekipa je mogla da krene iz najnižeg ranga takmičenja Četvrte divizije . Ekipu su u prvoj sezoni predstavljali : Maks Nerdal, Oskar Norlander, Boris i Anrej Bajić, Aleksandar Todorović, Omid Mavdati, Radoš Stramput, Bahadin  Acar, Martin Thulin, Joakim Helerstrom, Boris Bumbić i Iasai Debas – ističe Beštić

- Već nakon prve sezone klub je igrao vidnu ulogu i krenuo uzlaznom putanjom ?

- Uporedo sa razvojem mladog košarkaškog tima jačalo je i naše udruženje. Ređale su se utakmice i pobede, svi u klubu su prilazili maksimalno ozbiljno svojim  obavezama, entuzijazma nije nedostajalo. Po logici stvari trebalo je i unapređivati tim i počelo se razmišljati i o plasmanu u veći rang. Uz sve ostale pojedinost nabavljena je nova oprema koja je ovaj put bila crvena upravo onakva u kojoj igra reprezentacija Srbija što je ostalo tradcionalno i do današnjih dana. Kolika je bila ljubav prema klubu govori podatak da su igrači uglavnom sami sebi plaćali kupovnu opeme, a učestvovali su novčano i u finansiranju polovine  ostalih obaveza uz drugi deo koji je plaćalo udruženje srpske dijaspore. Svakako da treba pomenuti i Siu Rašidija koji je bio jedan od glavnih sponzora i koji je popunjavao finansijske pukotine, a samim tim i omogućavao neometan rad kluba. Ekipa je osvežena i sa novim igračima koji su bili potrebni za veći rang, plasirali smo se u treću ligu  i u prvoj sezoni zauzeli visoko četvrto mesto. Potom je ponovo nastupila kriza u sezoni 2016 /17 koja je nažalsot u tom periodu bila u to vreme i poslednja takmičarska za naš tim. Ponovo je igrači kadar smanjen, bilo se teško organizovati i pored svega smo tu sezonu završili na visokom drugom mestu, ali je po završetku sezone došo do pitanja šta i kako dalje? Privatne obaveze našeg amaterskog igračkog kadra postale su sve veće i veće i razmišljalo se o vanrednoj Skupštine da se vidi kako nastaviti sa egzistencijom kluba. Za novog predsednika je izabran Andrej Bajić, formirana je nova Uprava, a samim tim otvorena su nova poglavlja i prioriteti u funkcionisanju Sloge. Vreme je bilo da se udruženje maksimalno posveti deci, košarkaškim poletarcima iz Upsale. I opet tako, spontano kao što je i nastao, iako je klub prestao sa takmičenjem u švedskim ligama , košarka nije prestala da se igra .Momci su nastavili da dolaze na treninge, a maksimalna pažnja je poklonjena radu sa mlađim kategorijama.

- Postignut je pun pogodak, napravljena je mlada selekcija Sloge koja će ispostaviće se bila temelj svih narednih uspeha kluba ?

-Uporedo sa razvojem omladinskih pogona kluba razvijalo se udruženje. -Organizacijom smo uznapredovali, o Slogi je počelo da se priča, Savezu Srba u Švedskoj i ostalim srpskim udruženjima je bilo drago što se Sloga ponovo prenula iz sna. Osećala se euforija, veliki su se odricali vlastitog zadovoljstva u korist mladih i rezultati su počeli da dolaze. Hala se popunila na treninzima dosta brže nego smo to očekivali. Treninge su vodili Boris i Aleksej Bajić, a u trenerske vode su se upustili i Predrag Lalin, Dragan Cvetković i Jelena Bajić koja je postala i jedan od najomiljenijih trenera. Stvari su se odvijale dosta brzo, brže nego što smo očekivali i formirala se grupa dece koja je mogla da se takmiči. Strahinja Novičić, Stefan Bajić, Aleks Lalin, Miloš Bajić, Jovan Cvetković, Theo Lalin, Sergej Bajić su krupnim koracima ka košarkaškim uspesima. Prvo takmičenje je usledilo Eas Basket Kupu u Vasterasu na kome su osvojili ubedljivo prvo mesto bez izgubljene utakmice i najavili svetlu budućnost Sloge. Imali smo odlčnu komunkaciju sa tadašnjim predsednkom KSS Živoradom Katanćem,  obavešteni smo da ćemo učestvovati na KEPSD i našu ekipu  su predstavljali na turniru u Beogradu  u maju 2018 : Babak Jousefi, Maks Nerdal, Andrej Bajić, Amar Jousefi, Marko Milanović, Anton Godefors, Miroslav Dragić, Aron Valker, Stefan Lopez, Miloš Denići Aleksandar Šipovac. Turnir smo završili porazom u četvrtfinalu što nije bio neuspeh. Pored lepog učešća na ovom turniru ostala su predivne uspomene na boravak uz nezaboravno druženje i prijateljstva u našoj domovini i srpskoj prestonici. Sloga je iz dana u dan sve više napredovala i spremala se za najveće domete.

- Usledila su  ponovo takmičenje u okviru Košarkaškog saveza Švedske, za nekoliko sezona je preskočeno nekoliko rangova, klub je bio na korak  do elite ?

- Rad sa omladinskim pogonima je u potpunosti opravdao očekivanja, polako je počeo da se formira respektabilan sastav iz  vlastitih redova. 2019 godine Milanović, Živković, Bajić, Dragić, Loopes, Vuković, Vranješ, Šipovac, Čobanović, Valker, Dujković... čine okosnicu  ekipe koja će biti upisana zlatnim slovima u istoriji Sloge i Upsale. Oni su trasirali stazu uspeha kluba, nakon što je radi Kovida 19 izostalo takmičenje, u sezoni 2020 smo se plasirali iz treće u Supereten ligu gde smo proveli tri poslednje sezone. Igrali smo odlično i u poslednjoj  takmičarskoj 2023/24 godini smo se plasirali u doigravanje za  najjaču Švedsku ligu, među deset najboljih ekipa. Svakako da je i sam plasman u plej of ekipe iz zajednice koja okuplja oko 500 Srba iz dijaspore ogroman uspeh. Pod stručnim vođstvom Marka Vukovića koji okončao sa igračkom karijerom u našem klubu u prošloj sezoni  odigrali smo dobro u doigravanju i u poslednjem odlučujućem meču u Geteborgu u grotlu prepune Gotia arene smo poraženi u seriji 3:2. Bez obzira na poraz stekli smo uslove da kao jedanaesta ekipa da postanemo član elite, odustali smo radi visokih finansijskih obaveza. Na kraju kada se sve sabere Sloga je uz dosta samoodricanja, upornog rada, entuzijazma i sloge u Slogi ispisala najlepše stranice srpske dijaspore u Švedskoj – zaključio je Boško Beštić  tim menadžer  Sloge iz Upsale

Ono što smatraju jednim od najvećih uspeha u Slogi je dobar rad sa mladim kategorijama. Upravo tako je i formiran tim koji je i postigao najbolje rezultate. Ipak ono na šta su posebno ponosni je izuzetan mladi košarkaški talenat Miloš Bajić koji je počeo trenirati u Slogi sa pet godina, prošao sve selekcije i sa 14 godina otišao u Megu, a sada je član Crvene zvezde. S obzirom  na ono što pruža na košarkaškom terenu Milošu se  predviđa veoma uspešna i blistava  karijera. 

Sloga, Upsala