XS
SM
MD
LG

Više varijanti za Helene

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Zenici ugostiti Grčku, a tim povodom je upriličena press konferencija. Selektor Mehmed Baždarević je u najavi utakmice istakao da je optimista i da je bh tim vrijedno ranio na pripremi utakmice.

"Mnogo smo radili na spremanju za ovu utakmicu. Spremili smo nekoliko različitih varijanti za igru. Spremali smo se i za slučaj da Miralem Pjanić ne igra, mada je on zdrav i spreman za sutrašnji duel. Imamo večeras još jedan trening, nakon njega će se mnogo više znati", kazao je Baždarević, dodavši da činjenica da se utakmica igra na Bilinom Polju nije toliko velika prednost za domaći tim.

"Svi smatramo ako igramo kući da imamo prednost. Ali svi znamo da u današnjem fudbalu drastična prednost domaćeg terena ne postoji. Važno je kako će ekipa reagovati u jednom specifičnom ambijentu koji će definitivno postojati u Zenici. Mi smo odigrali jako dobro na gostovanju u Grčkoj, a Grčka je odigrala jako dobro u Belgiji", podsjetio je Baždarević.

Grčke novinare je zanimalo da li Baždarević više razmišlja o utakmici sa Grčkom ili sa Belgijom, odnosno koju od njih vidi važnijom za rasplet kvalifikacija.

"Najvažnija je uvijek ona prva utakmica koja dolazi. Ovaj susret sa Grčkom nam je trenutno najvažniji, spremamo se za njega sa velikom ambicijom i odgovornošću te se nadam da ćemo ostvariti pozitivan rezultat, jer za to imamo snage i kvaliteta", istakao je naš selektor.

Upitan o tome šta misli kako će se Grčka postaviti, odnosno hoće li u ovisnosti od našeg pristupa i oni mijenjati svoj, Baždarević je odgovorio negativno.

"Oni će igrati ono što su zamislili, radi se o kvalitetnoj ekipi sa jasno definisanim stilom igre. Igrat će jako čvrsto, vjerovatno defanzivno, neće dati našim igračima da suviše lako priđu njihovom golu, a mi trebamo pronaći način da ih nadigramo", kazao je naš selektor.

Dodao je i da je lakše bilo igrati protiv Grčke dok je bio fudbaler, nego što će biti vođenje ekipe protiv njih, sada kad je trener.

"Kad si igrač, lakše je igrati protiv nekoga, nego kad vodiš svoju ekipu kao trener. Složit će se sa mnom i Edin Džeko, pogotovo jednog dana kad i on postane trener. Ne bježim od igranja protiv Grčke, to je jedna prava fudbalska zemlja i nadam se dobroj utakmici sutra, u kojoj ćemo mi doći do pobjede", kazao je Baždarević za kraj press konferencije.