XS
SM
MD
LG

Zašto je preskočena Mladost?

Košarkaši Mladosti pokušaće da na mala vrata izbore nastup u Drugoj ABA ligi. Da bi stigli do drugog razreda regionalnog takmičenja Mrkonjićani će morati da prođu dva kruga kvalifikacija. Na prvom će igrati zajedno sa predstavnicima BiH Širokim i Slobodom iz Tuzle u Laktašima pa će pobjednik tog takmičenja nastupiti na drugom kvalifikacionom turniru na istom mjestu od 27. do 29. septembra gdje će nastupiti još Sutjeska (Nikšić), Vršac i Primorska (Koper).

Biće igrano po sistemu svako sa svakim i prve dvije ekipe pridružiće se ostalim ekipama koje su već potvrđene kao učesnici premijernog izdanja, a to su: Dinamik (Beograd), Borac (Čačak), Krka (Novo Mesto), Rogaška (Rogaška Slatina), Split, Bosna Rojal (Sarajevo), Zrinjski (Mostar), Teodo (Tivat), Lovćen (Cetinje) i Ohrid.

- Uprava kluba daće konačan stav po pitanju nastupa, ali smo blizu toga da prihvatimo nastup na kvalifikacionom turniru što će vjerujem samo biti potvrđeno na sastanku ove sedmice. Krivo nam je što smo ostali bez direktnog mjesta u Drugoj ABA ligi i što nije ispoštovana jednakost da jedan klub bude iz Republike Srpske, a drugi iz FBiH. Takođe nam je žao što je prevagnula opcija da budu gledani samo rezultati iz posljednje sezone, a ne iz nekoliko ranijih kada smo bili u vrhu košarke BiH. Klubovi koji su dobili direktan plasman nisu ga zaslužili iako su samo u posljednjoj sezoni napravili dobar rezultat. Čak i ako ne budemo igrali u Drugoj ABA ligi napravićemo dobar tim da se borimo za jedno od prva četiri mjesta u šampionatu BiH - rekao je sportski direktor Mladosti Miladin Rmuš.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donijela odluku o promjeni propozicija takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18 koje podrazumijevaju da šampion Druge ABA lige ima osigurano mjesto u Prvoj ABA ligi u sezoni 2018/19. U skladu sa usvojenim promjenama u propozicijama takmičenja maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

U skladu sa dobrim poslovanjem i s ciljem dodatne pomoći klubovima, Skupština ABA lige odlučila je da u sezoni 2017/18 po usvojenoj matrici snosi troškove prevoza klubova. Sa istim ciljem, a na ime troškova prevoza, ABA liga odlučila je da klubovima koji su učestvovali u sezoni 2016/17 uplati po 12 hiljada evra. Od te sume biće oduzeta eventualno zaostala dugovanja za kazne.

Sa željom da dodatno učvrsti poziciju pokretača razvoja košarke u regionu ABA liga je odlučila da iduće sezone organizuje juniorske turnire koji bi bili igrani u Beogradu, Zagrebu i Laktašima. Bez Zvezde na Superkupu Skupština ABA lige odlučila je da u periodu od 20. do 23. septembra bude organizovan Superkup u Baru na kome će na osnovu plasmana iz sezone 2016/17 učestvovati osam ekipa Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Mega Bemaks, Cibona, Mornar i FMP. Crvena zvezda nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu i učešća na evroligaškom turniru.

Karpoš žestoko kažnjen Skupština

ABA lige suspendovala je makedonsku ekipu Karpoš sokoli na pet godina iz svih takmičenja u organizaciji lige zbog neprimjerenih izjava predsjednika kluba Ognjena Dedića. Prije desetak dana on je žestoko isprozivao rukovodstvo ABA lige na čelu sa Nebojšom Čovićem i rekao da takmičenje vodi banda koju čine FMP, Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita i Olimpija te da je njegov klub prevaren, piše Glas Srpske 

 


10 .kolo Liga za opstanak
Mladost 77 : 85 Bošnjak
Leotar Swisslion 78 : 77 Široki
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 16 10 6 26
2 Bošnjak 16 8 8 24
3 Građanski 16 8 8 24
4 Mladost 16 7 9 23
5 Leotar Swisslion 16 7 9 23