XS
SM
MD
LG

Mulalić nadmudrio Adžema

Nije lopta kako treba ni krenula sa centra, a domaći tim je već stigao do vodstva. Igrala se 13. sekunda kada je mrežu Željezničara zatresao Milivoje Lazić.

Prethodno je dobro ispratio dodavanje Osmankovića do Graovca, izašao je sam ispred Kjosevskog i kroz noge mu je poslao loptu u mrežu Željezničara. Bila je to zapravo tek najava onoga što je danas čekalo Željezničar.

Mladost je igrala jako visok presing sa cijelom ekipom, a spora i statična odbrana Željezničara skupa sa veznim redom nije imala odgovor na takvu igru i svaki napad je praktično donosio veliku opasnost pred golom Vedrana Kjosevskog.

Nakon nekoliko polušansi, Mladost je stigla i do drugog pogotka. Na sredini je pogriješio Jovan Blagojević, domaći su brzo izveli napad i Filip Arežina se našao u poziciji za udarac, ali je majstorski podvalio loptu za Almira Aganspahića, kojeg su gosti loše ispratili, pa je imao lak posao da plasira loptu iza leđa Vedrana Kjosevskog.

Ako je prvi gol destabilizovao Željezničar, drugi ga je potpuno šokirao. Gostujući tim nije pružao gotovo nikakav otpor Mladosti i Filip Arežina je na sredini terena radio pratično šta je htio.

U 18. minuti je ofanzivni veznjak domaćeg tima sjajnom loptom pronašao Aladina Šišića na desnoj strani, a njegov udarac je zaustavio Vedran Kjosevski. Već u 22. minuti, Arežina je sjajno izveo slobodan udarac sa desne strane, ali je pogodio prečku.

Fudbaleri Željezničara imali su šansu da u 25. minuti dođu do poravnanja, ali je šut Zakarića sa petnaestak metara poslije dodavanja Zebe bez problema zaustavio Emil Velić, jer je lopta išla ispod živog zida i direktno u njega.

Željezničar je u posljednjih petnaestak minuta prvog poluvremena stigao do terenske ravnoteže, ali je svejedno imao mnogo problema da stvori ozbiljne šanse pred golom Mladosti.

Najbliži je pogotku bio Sinan Ramović, koji je prvo u 41. minuti zaustavljen u posljednjem momentu od strane Abdela Metalsija, da bi mu u 45. minuti udarac odbranio Emil Velić.

Poluvrijeme je ipak završeno slobodnim udarcem za Mladost iz dobre pozicije, koji je loše izveo Filip Arežina.

Drugi dio susreta donio je nešto drugačije stanje na terenu, a Željezničar je bio tim koji je više napadao, no i dalje su izostajale prave šanse. Mladost je još uvijek prijetila iz kontranapada, ali nije više imala snage za agresivni presing iz prvog dijela susreta, pa je djelovalo da je Željezničar mnogo opasniji nego je zapravo bio.

Domaći tim je kontrolisao utakmicu sa dosta sitnih faulova koji su onemogućavali goste da kreiraju opasne napade i praktično su loptu u dužim vremenskim intervalima držali samo onda kad je odbrana Mladosti postavljena.

U 57. minuti, loptu je izgubio Daniel Graovac, a sa upućivanjem udarca je oklijevao Almir Aganspahić, koji je bio u dosta teškoj poziciji. Na kraju je pokušao dodati loptu, ali je to loše napravio i Željezničar se odbranio.

Bila je to najbolja šansa u cijelom drugom poluvremenu za bilo koji od timova. I jedni i drugi su napravili po nekoliko solidnih poluprilika, ali svaki put je izostao kvalitetan pas u završnici ili izbor boljeg rješenja između udarca i driblinga.

Tako je većina ovih prilika završena bez upućenog udarca, a i oni udarci koji su upućeni nisu bili prevelika prijetnja za golmane dva tima.

Takvo je stanje bilo sve do 84. minute, kada Željezničar praktično iz ničega dolazi do pogotka. Bespotreban faul domaći su napravili na ivici šesnaesterca nad Beganovićem, slobodan udarac je izveo Zajko Zeba i pronašao je u kaznenom prostoru Kemala Osmankovića, koji je glavom pogodio mrežu Emila Velića.

Do kraja susreta se ništa nije mijenjalo, a u veoma gruboj završnici susreta, i jedni i drugi su dobili po nekoliko žutih kartona. 

FK Mladost - FK Željezničar 2:1

Stadion: MGM Farm Arena u Doboju kod Kaknja Gledalaca: 3000 Sudija: Ilija Živković (Orašje) Strijelci: 1:0 Milivoje Lazić (1. minuta), 2:0 Almir Aganspahić (7. minuta), 2:1 Kemal Osmanković (84. minuta) Žuti kartoni: Amer Hiroš (FK Mladost), Denis Čomor (FK Mladost), Senad Karahmet (FK Mladost), Aladin Isaković (FK Mladost), Abdel Metalsi (FK Mladost) Asim Zec (FK Željezničar), Josip Projić (FK Željezničar), Daniel Graovac (FK Željezničar), Jovan Blagojević (FK Željezničar), Kemal Osmanković (FK Željezničar) FK

MLADOST: Velić, Čomor, Karahmet, Metalsi, Isaković, Šećerović, Zahirović, Arežina (69. Mujagić), Šišić, Lazić (5. Hiroš), Aganspahić (72. Dilaver); Trener: Edis Mulalić FK

ŽELJEZNIČAR: Kjosevski, Stanić, Projić (70. Stevanović), Osmanković, Graovac, Blagojević, Radinović (42. Žerić), Zeba, Zakarić, Zec, Ramović (77. Beganović)

Mladost - Željezničar


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8