XS
SM
MD
LG

Štebe prvi nosilac Čelendžera “Banjaluka 2017”

Nemac Marsel Sedrik Štebe, 106. teniser ATP liste, postavljen je za prvog nosioca Čelendžera „Banjaluka 2017“ koji će se za nagradni fond od 43.000 evra, odnosno 80 ATP bodova,  igrati u Banjaluci u periodu od 11. do 17. septembra.

Direktor turnira Lana Popović na početku izaganja podsetila je na veliki doprinos pokojnog Milana Radakovića koji je utemeljio i 15 godina bio direktor ovog turnira.

-Ovo je 16. po redu čelendžer, prethodnih 15. godina na čelu turnira bio je Milan Radaković koji nažalost, od februara, više nije sa nama. Poznato je koliko je on ljubavi, vere i energije uložio u sve ovo tako da ćemo se i mi truditi da nastavimo sa dobrom organizacijom a to ne bismo mogli uraditi bez velike pomoći i pokroviteljstvaVlade Republike Srpske, Ministarstva za porodicu omladinu i sport, Grada Banjaluka, Teniskog saveza Republike Srpske i velikih kompanije poput Lanaka i M:tela –rekla je Popović i dodala da je za turnir u Banjaluci prijavljeno je još nekoliko vrhunskih tenisera

- Uvek smo imali kvalitetne igrače na turniru, tako će biti i ove godine. Štebe prvi put dolazi u Banjaluku. Drugi nosilac na zadovojstov naše publike je Filip Krajinović (111.) iz Srbije, a od njegovih sunardnjaka tu je još Nikola Milojević (160.). U kvalifikacijama je i prošlogodišnji finalista Miljan Zekić u i to kao treća alternativa i ukoliko neko otkaže mogao bi čak ući direktno u glavni kostur. Velika zvezda je Giljermo Garsija Lopez koji je osvojio pet ATP titula, a svojevremno je bio 23. igrač sveta. Očekujemo i Marsela Granjolersa koji čiji je najbolji plasman bio 19. pozicija. Imamo tu i nekoliko mladih igrača pred kojima je blistava karijera  - rekla je direktor turnira Lana Popović.  

Pokrovitelji Čelendžera „Banjauka 2017“ su Predsednik RS, Vlada RS i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelj je Radio televizija Republike Srpske.

Predsednik Teniskog saveza RS Draško Milinović koji je i predsednik Organizacionog odbora izrazio je želju da ovaj turnir preraste u Otvoreno prvenstvo RS što bi bila najbolji način afirmacije RS u svetu.     

-Mi smo odlučili da ove godine nagradni fond bude 43.000 evra, a pobednik će osvojiti 80 ATP bodova. Svi znamo koliko je teško organizovati svetske stvari, a ovaj turnir to jeste, a ja ću podsetiti da treće kolo Gren slema donosi 90 ATP bodova što je svakako pokazatelj koliko je naš turnir jak. Bez Vlade RS, bez Predsednika RS i kompanije M:tel i Lanako ovaj turnir ne bismo održali i želim i javno da im se zahvalim. Ponosni smo što 16. put za redom stojimo uz rame velikim gradovima širom sveta – istakao je Milinović.

Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra sporta u Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi RS takođe je istakao značaj ovog turnira

-Želim da spomenem Milana Radakovića, čoveka koji je dao veliki doprinos afirmaciji ovog turnira što je za nas obaveza više da ga organizujemo i napravimo onako kako treba. Vlada RS i Ministarstvo porodice omladine i sporta ovaj turnir su uvrstili u manifestacije od posebnog značaja za Republiku Srpsku. Mi smo to prepoznali ne samo kao značaj za Banjaluku nego za čitav region i daćemo  svu potrebnu podršku  istakao je Jaćimović.

Grad Banjaluka sve svoje resurse stavio je u službu turnira.

-Za Banjaluku je ovo najvažniji posao do kraja 2017. Godine. Prvi put ovom turniru stavljeno je pet odeljenja koji će pomoći da ovaj turnir infrastrukturno ima sve uslove. Znamo koliko je ovaj događaj značajan za Banjaluku. Ponosni što smo 16. put domaćin i imamo obavezu prema svim građanima RS, ali i prema našem Milanu Radakoviću koji više nije sa nama – izjavio je načelnik odeljenja za Obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u Gradskoj upravi Banjaluke, Dragan Banjac.  

Sedroik Štebe/ Fopto:cedrikstebe.com