XS
SM
MD
LG

Vreme je za istinu

Kada mladalački zanos oseti da je izdan, u budućnosti neće birati sredstva da dođe do svoga postavljenog – dečačkog – sna koji je ustvari životni cilj. Oni su različiti, ti ciljevi, u suštini, ne podudaraju se, jer je sve u rukama Svevišnjeg, ali se kroz život naprave mnoge raskrsice u koje većina uđe bez jasnog pravca.
 

Juniorska reprezentacija Republike Srpske imala je velike ambicije na međunarodnoj sceni, ali poput kadetskog tima koji je već viđen, a nije video „Gotija kup“ u Švedskoj u julu ove godine, tako su i juniori srpskog entiteta dejtonske zemlje ostali skraćeni za utakmice protiv Bahreina i Saudijske Arabije za koje su stigle „sve garancije“.
 

Sama garancija odgovorne orzganizacije nije dovoljna, već produkt pojedinca koji astupa „masovni“ stav!
 

Ko će, kako, i na koji način, objasniti fudbalskoj mladosti Republike Srpske da je njihovo okupljanje u gradiškom hotelu „Eureka“ bio samo „probni balon“ koliko je Republika Srpska fudbalski mobilna, uz posprdnu konstataciju – šalili smo se. Za vas je Slovenija Evropa!
Tek, da se zna, juniorski reprezentativci Republike Srpske se došli na jedno mesto, da odu i brane čast fudbala Srpske i BiH u prijateljskim susretima sa Bahreinom i Saudijskom Arabijom, ali umesto u Sloveniju bili su primorani da se vrate svojim kućama. Totalno razočarani. Ubijeni fudbalski. Poniženi ljudski. Iznevereni u osnovnim ljudskim načelima. Samim tim epilogom oštećeni su i klubovi u kojima ti isti dečaci treniraju i čekaju momenat svog budućeg fudbalskog uspeha.

 

Fudbalski savez Republike Srpske je ponovo zatečen, kao bezbroj puta do sada, ali je krajnje vreme da se okrene pozivni broj 033 i da se jasno pita: „gospodo, partneri, u čemu je problem?“.
 

Ako se bude čekala utakmica „A“ reprezentacije BiH protiv Belgije i preživljavanje mlade reprezentacije na plućima koja je davno „pojeo nikotin“ fudbal Republike Srpske još zadugo neće dospeti na zelenu granu bora.
Ovo je poslednja opomena u kojoj je reprezentacija Republike Srpske smeštena tamo gde joj neko drugi kaže gde treba da bude, mimo svih dejtonskih načela, zahvaljujući privatnim neprirodnim koalicijama u kojima je lično uvek ispred opšteg. 

To se jednom rečju zove zatočeništvo u koaliciono-partnerskom, neiskrenom odnosu, nacionalizma i šovinizma koji će, po Nobelovcu Ivi Andrić, uvek ostati zaštitni znak Bosne i Hercegovine! Neko, ipak, za sve to, mora da odgovara! Fudbalski savez BiH mudro ćuti...Piše: Slavko Basara , Sportski žurnal