XS
SM
MD
LG

BiH savladala Estoniju u Skenderiji

Izabranici selektora Bilala Šumana imali su odlično prvo poluvrijeme. Kombinovao je selektor, a iako Estonija nije mjerilo da se ocjenjuju naše mogućnosti, bh. tim igrao je odlično u odbrani, nošen fantastičnim Benjaminom Burićem.

Funkcionisale su i odbrane 6:0 i 5:1, u kojoj je prednji igrač bio Predragović. U drugom dijelu bosanskohercegovački reprezentativci su bili nešto slabiji, nego u prvom, ali rezultat i pobjeda nisu dolazili u pitanje, iako su Estonci u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili.

Domaći  tim mnogo bolje je otvorio meč, te je poveo sa 3:0, a Estonci su na svoj prvi pogodak čekali do 7. minute. Burić je odlično krenuo na golu, kompletna odbrana ga je pratila, a Vranješ i Predragović u napadu su bili sigurni. Sillaste i Patrail su svojim golovima uspjeli da vrate goste u meč i u egalu su bili do 13. minute. Tada je bilo 6:5, a BiH serijom od 5:1 odlazi na 11:6 u 20. minuti.

Bh. rukometaši u potpunosti su držali konce igre u svojim rukama, te je prednost narasla i na sedam golova razlike u 24. minuti, kada su poveli sa 15:8. Nakon četiri minute bez gola Estonci smanjuju na 15:9, preko Jaanime, ali Predragović svojim trećim golom vraća plus sedam (16:9). Do kraj prvog dijela BiH tim je dodatno povećao prednost, a na odmor su otišli sa ugodnih plus osam (18:10).

Početkom drugog dijela poveli smo i sa devet razlike (21:12), ali je onda uslijedila (ne)očekivana crna rupa u igri. Estonci su malo pomalo smanjivali prednost, a domaće rukometaše u pojedinim momentima, što se vidjelo, stizao je umor.

U 47. minuti Estonija je došla na četiri gola zaostatka (24:20 za BiH), da bi Marko Panić sa svoja dva gola u 50. i 51. minuti, te Vranješ sa jednim odvode na 28:21. Do kraja meča domaći tim uspio je sačuvati rezultat, te doći do pobjede, s kojom ide na revanš Estoncima u subotu.

BiH je do pobjede je predvodio Benjamin Burić, koji je sakupio 15 odbrana, a od toga i jedan sedmerac. Vladimir Vranješ postigao je osam, a Marko Panić dodao je sedam golova za bh. tim, a Nikola Prce dodao je pet. U redovima Estonije kapiten Martin Johasson postigao je pet golova.
 

Sport1