XS
SM
MD
LG

Zaustaviti pad

Ljubitelji sporta ne tako davno kada bi im se spomenulo ime grada na Savi-Gradiške odmah bi pomislili na fudbale re Kozare,rukometašice Trikoa, kuglaše i kuglašice Kozare, klubove u saveznim rangovima takmičenja one, a boga mi i ove nam države.

Bogami imena tih klubova su bila meka i sinonim i privrede ovog grada,dobri reklamni pano jer su i Azuri,odno sno,reprezentacija Italije na svjetskim prvenstvima nastupali u dresovima Trikoa napravljenim u istoimenoj fabrici u selu Orahova.

Svjetski prvak u kuglanju Nikola Dragaš je otvorio i oborio rekord četverostazne kuglane u Gradišci,a mlada repre zentacija Jugoslvije u fudbalu, generacija Šurjaka, Mužinića, Vujovića, Olje Petrovića, Petrovića Pižona,u dva na vrata je punila tribine ovdašnjeg stadiona. Domaća Kozara je tih godina rame uz rame ,ne baš par a pari, bila sa Rijekom,Osijekom,Spartakom,Dinamom iz Vinkovaca,a selektor ženske reprezentacije u rukometu Stanković je skoro svake pripreme u Gradišku dovodio: Svetlanu Kitić, Dragicu Palaversu, Jasnu Merdan gdje bi im trening pa rtner bile setre Praskić, Belužić, Nježić,Teljigović... i ostale prvotimke Trikoa.

 NI poslije rata, bar u kuglanju i fudbalu ,nije bilo pada. Kozara  je igrala u Premijer ligi, kuglaši Kozare i kuglašice istog kluba su uzimali prvenstva i pobjede u finalu kupa Bosne i Hercegovine. Kadeti Kozare i juniori su se okitili prvim mjestom,kao i pioniri  u državi.Stasavali su ovdje i mladi reprezentativci u fudbalu:Gnjatić, Maksimović, Petro vić...

Ponavljamo nije to bilo tako davno, koliko juče. Ne lezi vraže dodje neko drugo vrijeme poslednjih godina,pa na ruk ometnoj karti nema Trikoa, kako kluba tako ni fabrike sportske odjeće. Fudbaleri Kozare  iz godine u godinu tonu da bi ovih dana zaposjeli poslednje mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske, koga teško da prepuste nekom drugome što bi bilo jedno od najgorih bitisanja u bogatoj istoriji kluba tamo negdje iz sedamdesetih godina i igranja u podsa veznoj ligi.

Šta je razlogom sunovrata gradiškog sporta?

Mnogi će reći nedostatak novca,ekonomska kriza, što bi bilo tačno da nije kontra argumenata.

Rukomet se kao sport ugasio prvenstveno činjenicu da Gradiška nema ni dan danas izgradjenu sportsku dvoranu, koja je  uslov za postojanje dvoranskih sportova, istina sportska dvorana se u gradu pravi nekih desetak godina,s tim što ta gradnja liči na gradnju Skadra na Bojani.

Jedna politička opcija započne radove,druga stopira gradnju pa ponovo u krug.Uglavnom izbori i gradnja idu u si mbiozi zajednički.Jedno bez drugoga nikako.

Šta je onda sa fudbalom i Kozarom?

 I tu se politika uvukla u klub.Došlo neko ludo vrijeme da klupsku upravu bira vladajuća politička opcija jer najviše novaca se izdvaja iz budžeta grada. Kažu ko daje pare taj i bira rukovodioce. Ništa ne bi bilo sporno i za takvu opci ju da ona nije malo šepava ili bolje rečeno baš šepava.

Za predsjednika kluba prošla.a i ova gradska vlast,je“ svijećom“ tražila ljude da udju u Upravni Odbor kluba.Nekako bi se partijski „naredilo“ ali nisi mogao ljude dotjerati na utakmicu nikako. Kako prošle vlasti tako i ove. Predsjednika kluba i njegove saradnike ,oni rijetki koji prate utakmice Kozare,nikako da vide na utakmici.

Kad je tako onda nije čudo da su rezultati poražavajući. Jest da novac treba za život kluba,ali raditi u sportu mogu samo oni koji odistinski vole sport. Da ne pričamo o tome da od vlastite škole koja je bila sinonim dobrog rada,danas u Kozari igra tek nekoliko igrača. Oni iz te škole igraju po okolnim selima: Žeravici,Dubravama,Novoj Topoli. Priča da su bili skupi baš ne pije vodu. Ovi sadašnji imaju plate kao i prethodnici ali im moraš platiti stan, eventualno hranu ili put za trening.To sve izadje skupo „kao svetog Petra kajgana“,s tim da je kvalitet slabiji,o čemu su najbolje sudije sadašnji rezultati.

Da li sredina u kojoj su ponikli: Sredojević, Kasumović, Latinović, Misimović, Marin, Ožegović, Gnjatić... kao fudbaleri zaslužuje da danas  gleda nižerazredni fudbal - sigurno ne!

Okanimo se podobnosti I dajmo  da u klubu rade oni koji fudbal odistinski vole.

Da  nam samo ne bude kasno.

Gradiška


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14