XS
SM
MD
LG

Uefa pomaže FS BiH

Predsednik Evropske fudbalske federacije Slovenac Aleksandar Čeferin, sa Zoranom Lakovićem direktorom Nacionalnih asocijacija UEFA boravio je dva dana u Sarajevu. On je doputovao u grad na Miljacki u sredu naveč, a tokom jučerašnjeg dana je razgovarao sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsedavajućim Saveza minsitara Denisom Zvizdićem, te sa rukovodstvom FS BiH. Nesposredno pred odlazak iz Sarajave, u Moskvu gde će prisustvovati izvlačenju grupa za Svetski šampionat iduće godine, održao je sa Elvedinom Begićem, predsednikom FS BiH  i pres konferenciju.

 Naglasio je u svom obraćanju Čeferin da je najve ća boljka bh fudbala katastrofalna infrastruktura.

- Uefa je spremna pomoći, rekao je Čeferin i naglasio da se i nadležni organi u Bosni i Hercegovini moraju angažovati u rešavanju tog problema.

- Mi znamo da je FS BiH radio i radi dobro i da je postao evropski svaez. Imate u BiH perspektivnu reprezentaciju, ali katastrofalnu infrastrukturu. O tome sam danas razgovarao i u Predsedništvu BiH i sa predsednikom Saveta ministara. Izneo sam im jasan  stav UEFA da mi želimo pomoći, a dobili smo garancije od njih da postoji i njihova želja za poboljšanjem infrastrukture. Bez toga nema dobrog fudbala. Bosnu i Hercegovinu je na tom planu potrebno malo ''pogurati'' rekao je Čeferin.

Predsednik UEFA je istakao da neće oni odlučivati koji stadion treba  da se renovira i obnovi. Evro pska kuća fudbala ima stručnjake koji mogu sugeri sati,ali ne i odlučivati.

-Znam da reprezentacija ima probleme gde da igra i da su svi stadion u BiH kritični i na granici regularnosti. Mora se infastrutura  poboljša vati i razvijati u svim delovima Bosne i Hercegovine, zaključio je Čeferin.

Govorio je prvi čovek UEFA i o Regionalnoj ligi i huliganima na stadionima, ne samo BiH već regiona. Kosntatavo je da je prerano za organizova nje bilo kakvog regionalnog takmičenja.

-Imamo mnogo nerešenih bezbednosnih pitanja na ovom trusnom području, pa je o Regionalnoj ligi iluzorno pričati i bilo šta raditi. Uz sve to ona bi dovela u pitanje šampionate zemalja regiona. Što se tičle divljanja huligana nismo mi u mogućnosti to da rešimo. Ni UEFA , ni savezi. To je pitanje za države i njihov doprinos odgoju mladih ljudi, rekao je Čeferin.

Dotakao se Aleksandar Čeferin i pitanja mešanja politike u sport. Bio je veoma decidan.

-Statut je jasan,ali je ta oblast  mešanja politike u fudbalipak  nedfinisana. Mi smo rekli da niko ne može uticati na fudbalske savez, ali mi imamo veliki brojfu dbalskih radnika, pa i samih predsednika saveza koji su aktivni političari. O tome će se morati zauzeti jasan stav i sve precizi rati. Mi naravno imamo poteškoće ako se politika meša u neke odluke saveza, ili utiče na izbor predsednika ili selektora. Da li je takav slučaj u FS BiH ja to ne znam, završio je Čeferin. 

Obraćajući se novinarima predsednik FS BiH Elvedin Begić je istakao da je poseta čelnika UEFA dobra za svaku zemlju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu.Ovi  sastanci uvek pokažu put kojim treba da idu savezi rekoa je Begić i dodao:

-Mi želimo našu saradnju sa UEFA podići na viši nivo. To mora da donese nama benefite. Dolazak gospodina Čeferina i njegovih saradnika nam daje jedan jači vetar u leđa, rekao  je Begić i time završio  svoje obračanje novinarima Elvdin Begić.