XS
SM
MD
LG

Raspudić za iskrenost nagrađen otkazom

Rukovodstvo Fudbalskog kluba Borac, odnosno onaj dio koji je od njega preostao nakon ostavki pojedinih članova poslije poraza od Željezničara, objavio je, krajnje neprofesionalno, u toku takmičarske sezone, kolo prije odlaska na zimsku pauzu, transfer-listu, odnosno spisak igrača na koje se neće računati u proljećnom dijelu sezone.

Tako su se na spisku našla imena Bojana Puzigaće, Ivana Delića, Miloša Đorđevića, Borisava Erića i kapitena Borisa Raspudića, čije je pojavljivanje na spomenutom klupskom dokumentu podiglo najviše prašine i izazvalo ogorčenje armije navijača kluba.

Pokušali su čelni ljudi da se opravdaju navodeći da “Raspudiću 31. decembra ističe ugovor i isti neće biti produžen”, ali je svima koji iole prate dešavanja u Borcu jasno da navedeno predstavlja “priču za malu djecu”.

Naime, činjenično je stanje da u Borcu kasne plate po nekoliko mjeseci, igrači su nedavno jednodnevnim štrajkom pokušali da podsjete upravu da postoje, na šta je predsjednik kluba Branko Kovačević izustio opasku da se “u Borcu ne igra zbog novca, nego prosperiteta”.

“Drski” Raspudić je u izjavi za pojedine medije naveo da je fudbalerima Borca igranje za klub POSAO a ne HOBI, te da za taj posao igrači treba da budu plaćeni. Ni u čemu nije pogriješio, već gospodski, baš onako kako se tokom karijere i ponašao na zelenom terenu, odgovorio na tragikomičnu konstataciju prvog čovjeka kluba. Za svoju iskrenost Raspudić je kažnjen odstranjivanjem iz ekipe a neće mu čak biti ni dopušteno da se dostojno oprosti od Lešinara, čiji je i sam član.

– Način na koji je sve urađeno ne samo prema meni, već i prema ostalim momcima, jako je ružan. Trebalo je da se sačeka kraj polusezone, pa da se onda izađe u javnost sa spiskom. Ovako je baš ružno… Što se mene tiče, dugo godina sam u Borcu bio kapiten i nisam zaslužio da mi se ovo desi, ali poučen iskustvom Darka Maletića i Vuleta Trivunovića, nisam mogao ni da očekujem nešto drugo. Direktora Lukendića sam pet puta pitao da li mogu da treniram odvojeno od ekipe i da se u posljednjem kolu oprostim od publike, ali mi je saopštio da za tim nema potrebe i da više nisam ni u kakvoj obavezi. Htio sam da se oprostim od navijača, da ja njima aplaudiram, ali mi je rečeno da to nije moguće. Poslije utakmice sa Željezničarom, razgovarao sam sa potpredsjednikom Vicom Zeljkovićem oko nastavka saradnje, rečeno mi je da razmislim o produženju ugovora, ali sam nakon toga otjeran. Fizički još mogu da igram, vjerovatno više ne za Borac, ali imam još ambicije i volje za takmičenjem – rekao je Raspudić u izjavi za pojedine banjalučke medije.

A Boris Raspudić nije samo kapiten Borca, već čovjek od kojeg može mnogo da se nauči. Za informaciju svima onima koji učestvovaše u sastavljanju ovog spiska, Raspudić je legenda kluba i sa 159 nastupa za Borac u Premijer ligi na drugom mjestu, odmah iza Draška Žarića (160), sa kojim je imao tu čast da podigne šampionski pehar 2011. godine. Kada bismo računali i utakmice u Prvoj ligi i Kupu RS, te Kupu BiH, “pobjegla” bi ta brojka i preko 250…

Raspudić je strijelac gola za Borac u Prijedoru protiv Rudara u posljednjim minutima utakmice u maju 2011. godine, kada je, za vašu informaciju, pogurao ka tituli klub koji trenutno vodite. Raspudić je strijelac istorijskog gola za Borac u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Haifi protiv Makabija kada je svakog navijača Borca natjerao da mašta o dolasku najjačih evropskih ekipa u Banjaluku, ukoliko sadašnje rukovodstvo kluba nije gledalo navedenu utakmicu.

Raspudić je ikona navijačke grupe Lešinari, momak koji je uvijek u navijačkom kopu kada ima tri žuta kartona i nema pravo nastupa, momak koji je samo dva dana nakon kraja sezone u dalekom Singapuru, u decembru 2015. godine, direktno iz aviona sjeo u autobus koji je Lešinare prevozio u Doboj kod Kaknja na utakmicu protiv Mladosti. Raspudić je “banjalučki Frančesko Toti”, koji uči ne samo svoje dijete da voli Borac, već svako banjalučko dijete koje na igralištu ispred zgrade, škole… “pika” loptu i sanja o nastupu pred punim sportskim zdanjem u Platonovoj 6.

Takav se čovjek, gospodo draga, ne kažnjava zbog iskrenosti ili dobija otkaz zbog vaše sujete, po njemu je trebalo da nazovete jednu od tribina Gradskog stadiona, po mogućnosti onu navijačku!

Borac sport


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8