XS
SM
MD
LG

Pukla Bosna

Trener Bosne Rojal, Aleksandar Damjanović, danas je na pres konferenciji Studenata opisao zbog čega nisu sinoć otišli na put u Makedoniju. Podsjetimo, košarkaši Studenata sinoć su zbog neisplaćenih plata odbili putovati na utakmicu devetog kola ABA dva lige protiv Ohrida u Makedoniju, te će najvjerovatnije tu utakmicu izgubiti službenim rezultatom 20:0.

- Želio bih da razjasnimo neke stvari oko situacije u kojoj smo se našli. Jedan od osnovnih razloga koji želim da navedem je taj da razjasnimo tu situaciju jer ne želim da dovedemo igrače u situaciju da se krivica prebaci na njih, pa samim tim i na mene. Kulminacija je krenula sa utakmicom sa Bošnjakom koji smo pobijedili i gdje su nas napustili Knežević i Šturanović tako da smo ostali sa osam igrača registrovanih. Na inicijativu nekih članova Uprave, otišli smo na sastanak gdje smo razmatrali čitavu situaciju gdje sam pokušavao zamoliti da se odgodi utakmica sa Ohridom gdje mislim da je veća bruka da se pojavimo sa osam igrača nego da ne odemo na nju. Mislili smo da zamoliti sportske prijatelje iz ABA lige i ekipe Ohrida da odgodimo tu utakmicu što bi nam dalo prostor i vrijeme da pokušamo konsolidovati nešto što se može napraviti u ovoj situaciji. Htjeli smo pokušali popuniti roster sa jednim visokim igračem pošto smo ostali bez čitave centarske linije, zamoliti neke od igrača koji su otišli, da dođu prije vikenda, da nastupimo sa deset igrača u sljedećoj utakmici sa Vogošćom. To je bio okvirni plan, no desila se stvar da smo nastavili trenirati i da smo dobili upozorenje oko 19 sati da trebamo svi zajedno da se pojavimo u 00:00 sati na Skenderiji zbog te kazne od ABA lige i da trebamo putovati u Ohrid. Put je od 15 sati, trebali smo sa osam igrača izaći na tu utakmicu što je za mene nonsens. Poslije toga smo napravili sastanak gdje smo izašli sa zahtjevom da ćemo krenuti dalje, ako predsjednik i direktor podnesu ostavke i uplate nam po jednu platu što se nije desilo, te sam zamolio sekretara Gorana Perca da sazove pres konferenciju. , rekao je Damjanović u uvodnom obraćanju i dodao:

- Otišlo nam je šest-sedam igrača, prije svih Goran Ikonić, koji je bivši reprezentativac i koji ima neko košarkaško ime, morao je napustiti ovaj klub bez pozdrava. Niko nije ni reagovao, ni uradio ništa tim povodom, mislim da sam i tada bio svjestan da će doći do ovoga jer pustiti jednog takvog čovjeka, pretpostavio sam da ćemo doći do ovoga. Poslije toga su uslijedili odlasci svih ostalih igrača, nismo pokušavali naći zamjenu tako da je to rezultiralo sa svim ovim danas. Želio bih da izjavim, da ću poslije ovoga, da se obratim klubu sa raskidom ugovora na štetu kluba jer imam to pravo po tom ugovoru tako da bih prestao sa radom ovdje, ostaću i radiću dio posla da bih dao prostora Upravi da riješi pitanje novog trenera. Ja sam spreman da taj neki dio vremena odvojiti da bi klub nastavio sa normalnim funkcionisanjem. Mislim da su igrači primili po jednu i pol platu i to ne svi. Mislim da ima igrača koji su ostali sa po jednom platom. Mislim da je zafalilo novca i da smo Ikonić i ja rekli da preskoče nas sa prvom isplatom kako bi se ostali igrači isplatili, a mi bismo to dobili kasnije, rekoa je Damjanović te dodao: 

 - Ja sam ono što mi je dužnost obavještavao direktora Damira Krupaliju  o odlasku igrača. Često sam na te pozive ostajao bez odgovora, posljednja situacija je bila kada je Miković napustio klub gdje sam ja najavio da probamo dovesti nekog visokog igrača. Obavijestio sam direktora kluba da je Milija napustio klub poslije utakmice sa Krkom, nisam dobio nikakav odgovor niti reakciju, tako su tekle te konverzacije. Nije bilo reakcije iz kluba. Sama komunikacija cijelog Upravnog odbora je maltene bila nikakva pogotovo u posljednja dva mjeseca gdje smo većinu vremena provodili po putovanjima i utakmicama. Te komunikacije nije bilo. Održan je sastanak na zahtjev kapitena pred utakmicu sa Studentom gdje su došla obećanja oko isplate, ta isplata se nije desila, tako da smo pred utakmicu sa Primorskom odbili trenirali. Zamolio sam igrače da treniraju i da se spreme za utakmicu sa Primorskom, ipak, igrači su ostali stava da ne žele da treniraju zbog neispunjenog obećanja. Složili su se da će doći na sastanak. Pred samu utakmicu sa Primorskom, većina igrača nije željela da igra tu utakmicu. Ipak, sa nekim ubjeđivanjem i slanjem uplatnica, slikanjem po viberu, igrači su odlučili pola sata pred utakmicu da igraju. Vidjeli ste na šta je to ličilo. Ja sam obavijestio predsjednika telefonski, glumio sam kurira. Poslije se to pokazalo kao greška, poslije sam bio ubjeđivan da to nisam napravio. Rekao mi je da ne moram nikog više obavijestiti jer će on sve obavijestiti. Na kraju se ispostavilo da niko za to nije znao osim nas. Direktor Damir mi je priznao da nije znao za taj štrajk, o tome može da se priča dugo međutim ja nemam ni volje, ni snage za to. Ne želim nikoga da blati, nisam nikakav sudija, svi svoje presude dobijemo od Onoga gore ko je nadležan za sve nas. To je otprilike to, dodao je Damjanović i nastavio:

- Ovi problemi su nastali krajem zime, februar, mart, tada su krenuli problemi sa financijama gdje se nije mogao napraviti roster za igrati tri takmičenja. Igrali smo po dvije lige kada sam ja bio igrač, sada smo ovo nazvali igrama bez granica, to je bilo nevjerovatno. Zbog njihovog zalaganja na terenu, ovo sam morao napraviti jer ne želim da se odgovornost prebacuje na ove mlade momke. Roditelj sam, imam dijete njihovih godina i ne želim da se tako odnose prema njima.

Aco Damjanović će tražiti raskid ugovora.

- Tražiću raskid ugovora, spreman sam ostati i nastaviti sa treningom i utakmicama da pomognem ekipi da se ne ugasi. Da li će klub nastaviti da funkcioniše, ne zavisi od mene. Ja sam tu dok Uprava ne nađe novo rješenje, poručio je Damjanović i rekao da je u ime igrača razgovarao sa Damirom Krupalijom.

- Sada svi tvrde da nisu predsjednici, to je za mene jedna glupost. Ko je direktor, ko je predsjednik, to je manje važno. Sa Damirom Krupalijom sam komunicirao sve vrijeme, znam ga kao direktor.

 


22 .kolo ABA 2 liga
Sixt Primorska 92 : 54 AV Ohrid
Krka 84 : 79 Borac
Bosna Royal 85 : 100 Lovćen 1947
Split 79 : 84 Vršac
Teodo Tivat 84 : 72 Zrinjski
Dynamic 78 : 86 Rogaška
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 22 16 6 38
2 Vršac 22 15 7 37
3 Sixt Primorska 22 15 7 37
4 Krka 22 15 7 37
5 Rogaška 22 13 9 35
6 Lovćen 1947 22 12 10 34
7 Zrinjski 22 12 10 34
8 Split 22 10 12 32
9 Teodo Tivat 22 9 13 31
10 Dynamic 22 8 14 30
11 Bosna Royal (-1) 22 6 16 27
12 AV Ohrid 22 1 21 23