XS
SM
MD
LG

Zima me okovala...

Danas sam odlučio da se malo pozabavim Jahorinom i na  svom sajtu. Pokušaću da vodim svojevrstan dnevnik. Ove godine, deveti put radim serijal emisija sa Jahorine. Nije lako godinama pričati o mikro lokaciji...Ima Jahorina, naravno, šta da pruži skijašu, pa onda to i nije toliko teško...Mora se nešto i voljeti da bi se radilo.

Snijeg, hladnoća, magla...To je obilježje ovog dana. Radili šestosjedi Poljice i Ogorjelica. Do pola staze dobra vidljivost, od pola (ona gornja) kao tijesto...Nemaš osjećaj da li skijaš, stojiš, ideš  li niz brdo ili uz brdo...Lagano ti se i zavrti u glavi... U takvim sutuacijama najbolje je skije na rame i u kafanu... To sam i uradio.

Prije toga sam imao tri četiri žice na Poljicama. Snimio sam ski tim Termaga... uvježbavaju se... pa gosta iz Herceg Novog. Ostavio plavetnilo Jadrana, za čaroliju Jahorine. Bila je na skijanju i Amina iz Istambula. Oduševljena planinom... Popravljala je tehniku skijanja.

Ja sam isprobao stazu Poljice i put kojim se sada sa Ogorjelice dolazi na Poljice. Prvo o stazi. Proširena je, široka, dobra...Jedna zamjerka je što je dosta ravna,prema Kinder jajetu. Tu će se morati ’’puštati’’ skija,ili će se razvijati rameni pojas. Za početnike i instruktore sigurno dobro, za one druge- sigurno staza sa tom manom...

 

 

Vezni put Ogorjelica – Poljice, dobro rješnje. Lako je sada preći sa jedne na drugu stazu. Nema više onog kosog spusta...Opet će biti različitih mišljenja. Meni se dopalo, uz pitanje da li je možda mogao ići malo visočije???

Po završetku skijanja, odalazak kod Stoleta. Uvijek lijepa, domaćinska atmosfera... Razgovor sa čovjekom koji je obilježio planinu. Čaj, kafa, malo prijateljskog ćaskanja. Razmijena mišljena... Od njega se uvijek može čuti mnogo pametnih stvari vezanih za planinu. Ne libi se ni da mi ukaže na eventualne propuste u emisiji. Znam da je dobronamjeran. Takav je Stole.

Povratak kući. Ne pmatim da mi je ikada bilo kao danas hladno. Nije ništa pomagalo...Ni adekvatna obuća ni odijelo... Uvukla se zima....baš hladan dan...Nazad kući...Topao dom, topla atmosfera, okićeno sve pred svetog Nikolu...milina..ko se ne bi obradovao.... A JAHORINA neka čeka...Do sutra...

Decembar, 18.12.2017