XS
SM
MD
LG

EL: Olimpijakos slavio u derbiju, Nedović srušio Barsu.

Juče i danas na programu je bilo 13. kolo Evrolige. Iza nas je nekoliko sjajnih mečeva. Olimpijakos je slavio u derbiju, Real, Pao i Himki su bili sigurno, dok je Nedović srušio Barselonu.

U derbiju ovog kola Olimpijakos je u Pireju savladao CSKA sa 88-86. Oli je bolje otvorio meč i sjajnim šutem za tri poena vodili su sa 23-20 nakon prvih deset minuta. Vodili su dobrim dijelo i drugog perioda ali CSKA je napravio preokret i sa tri poena prednosti odlaze na odmor. U trećem periodu, CSKA je ima i deset poena prednosti ali se Olimpijakos do kraja ovog dijela igre, vratio i prišao na -4. U poslednjem periodu, Papanikolau se raspucao i donio je preokret i sedam poena prednosti za Olimpijakos. Do kraja susreta, gosti su probali da se vrate i to su umalo i uspjeli. Na kraju su imali i trojku za pobjedu ali Klajburn je promašio. Oli je do pobjede predvodio Meklin sa 25 poena i 12 skokova, dok je Rodrigez sa 23 predvodio CSKA. Obje ekipe sada imaju po deset pobjeda i tri poraza.

Kriza Barse se nastavila a za to je zaslužan naš sjajni Nemanja Nedović. Naime Unikaha je u Barseloni slavila sa 90-83. Već od samog starta vidjelo se da nas čeka efikasan i zanimljiv meč. Unikaha je imala prednost nakon prvog perioda ali je u drugom periodu Plaza odmarao Nedovića dugo, pa je Barsa na odmor otišla sa poenom prednosti.Unikaha je vratila prednost na svoju stranu u trećem periodu. Iako su došli do prednosti, pred poslednjih deset minuta imali su samo dva poena prednosti. U poslednjem periodu na scenu je stupio Nemanja Nedović. Naš košarkaš u ovom periodu ubacio je 11 poena i odveo je Unikahu do pobjede. Nedović je na kraju imao 26 poena, dok je u Barsi najbolji bio Ertel sa 19 poena i devet skokova.

Košarkaši Reala uspjeli su savladati Valensiju rezultatom 91-72. Iako je Real slavio ubjedljivo, start susreta obećavao je mnogo interesantniji meč. Nakon prvih deset minuta, Real je imao šest poena prednosti. U drugom periodu, isključen je Luka Dončić. On je napravio nesportski faul a onda je dobio i tehničku. Valensija je to iskoristila pa je na krilima Dubljevića pršla na dva poena zaostatka. Međutim, u nastavku je postojao samo Real na terenu. Valensija se mučila i defanzivno i ofanzivno i Real je pokazao da može i bez Dončića. Do kraja je prednost samo rasla do maksimalnih +19. Real je do pobjede predvodio Kampaco sa 14 poena i osam asistencija, dok je najbolji u Valensiji bio Dubljević sa 18 poena.

Iako je Efes promijenio trenera, upisali su novi poraz. Efes je poražen u Rusiji od Himkija, rezultatom 86-68. Već na startu utakmice vidjelo se da će ovo biti meč, koji će biti odigran u brzom ritmu. U takvoj igri na početku se bolje snašao Himki, pa su nakon prvih deset minuta, imali sedam poena prednosti. Imali su u drugom periodu i dvocifrenu prednost ali Efes je do poluvremena smanjio pa je Himki na poluvrijeme otišao sa četiri poena prednosti. U trećem periodu Efes je preuzeo vodstvo ali je Himki ipak uspio sačuvati minimalnih +1, pred poslednjih deset minuta. U poslednjem periodu, Efes se potpuno raspao. Himki je ispogađao neke teške šuteve a prednjačio je Monia sa dvije sjajne trojke. Kasnije se nadovezao i Šved, pa za Efes nije bilo spasa. Na kraju je Himki slavio sa 18 poena razlike ali ta razlika i nije najrealnija. Himki je do pobjede predvodio Šved sa 25 poena i šest asistencija, dok je najbolji u Efesu bio Mekolum sa 20 poena. Ono što treba istaći, da je Ataman dao neshvatljivo malu minutažu najboljem igraču Efesa u dosadašnjem dijelu sezone, našem Štimcu. Da li je to bilo samo večeras ili će to biti i ubuduće, vidjećemo u narednim mečevima.

U ostalim susretima pobjede su ostvarili domaćini. Panatinaikos je savladao Makabi u Atini u jednom jako zanimljivom i efikasnom susretu. Iako se Makabi dobro držao u prvom poluvremenu, Pao je na kraju rutinski slavio. Bilo je 89-76 a Pao je do pobjede predvodio Gist sa 15 poena i deset skokova, dok je sa druge strane bio najbolji Kol sa 14 poena.

Milano je uspio da prekine negativnu seriju i savladali su na domaćem terenu Baskoniju sa 92-85.  Milano su do pobjede predvodili Džerels i Gaudlak sa po 15 poena, dok je Šengelia kod Baskonije bio najbolji sa 19 poena.

Žalgiris je nastavio sa sjajnim igrama a ovaj put savladali su na domaćem terenu ekipu Bamberga, rezultatom 88-84. Litvance je do pobjede predvodio Milaknis sa 20 poena i šest pogođenih trojki. Najbolji u poraženom sastavu bio je Rajt sa 22 poena.

Foto: Evroliga