XS
SM
MD
LG

EL: Pobjede CSKA I Olimpijakosa novi poraz Barselone

Večeras su odigrana četiri utakmica sa kojima je kompletirano 14. kolo Evrolige. Gledali smo veoma zanimljive utakmice a pobjede su ostvarile ekipe CSKA, Olimpijakosa, Baskonije i Unikahe.

Košarkaši CSKA savladali su Himki sa 79-68. CSKA je bolje otvorio susret i već u prvom periodu imali su i dvocifrenu prednost. Ipak, Himki se malo stabilizirao pa je nakon prvih deset minuta bilo 23-16 za ''Armejce''. CSKA sjajno ulazi u drugi period i serijom 12-2 dolazi do +17. Himki je potom zaigrao dobro u odbrani a u napadu se razigrao Marko Todorović. Do kraja poluvremena, Himki je smanjio prednost domaćina ali je CSKA na odmor otišao sa deset poena prednosti. Himki je sa sjajnom defanzivom nastavio i u trećem periodu pa je razlika bila sve manja. Do kraja 3/4, gosti su se potpuno vratili u igru i CSKA je imao samo dva poena prednosti. Ipak, gosti su ostali bez snage u poslednjoj dionici a Šved nije mogao ništa da pogodi pa je CSKA dosta lako na kraju sačuvao prednost. CSKA je do pobjede predvodio Higins sa 26 poena, dok je najbolji u redovima Himkija bio Šved sa 16 poena ali je šutirao samo 6/19 iz igre.

Košarkaši Olimpijakosa nastavljaju sa sjajnim rezultatima. Ovaj put savladali su ekipu Efesa rezultatom 63-58. Oli je sjajno otvorio meč i sjajnom igrom u odbrani već nakon prvih deset minuta imali su osam poena prednosti. Efes je malo proradio u napadu u drugom periodu. Međutim, nisu mogli da odbrane mnogo toga i faktički se igralo koš za koš. U takvoj igri Olimpijakos je sačuvao svoju prednost i na odmor odlazi sa vodstvom 33-25. Treći period bio je izuzetno negledljiv i u njemu su dominirale odbrane. Efes je uspio da dobije ovaj period ali Oli je ipak imao +6 pred poslednjih deset minuta. Efes je serijom Mekoluma u poslednjem periodu uspio doći do preokreta i vodstva. Ipak, u samoj završnici na scenu stupa Vasilis Spanulis, koji sa par dobrih poteza i ključnom trojkom, donosi pobjedu svojoj ekipi. Spanulis je bio najbolji kod Olija sa 12 poena dok je Simon imao 17 poena i sedam skokova kod Efesa.

Košarkaši Baskonije produžili su krizu Barselone. Oni su slavili sa 85-82 nakon što su skoro izgubili dobijen meč. Baskonija je dobro otvorila meč i na krilima sjajnog Šengelije imali su i devet poena prednosti u prvom periodu. Barsa je do kraja 1/4 prišla na -5 ali se potpuno raspala u 2/4. U 2/4, Baskonija je bila maestralna. Postigli su 30 poena i pogodili su gotovo sve. Odbrana im je bila dobra pa su na odmor otišli sa velikih +17. Kada je Baskonija povela sa 65-43 u 3/4, djelovalo je da je sve gotovo. Ali Barsa se nije predavala. Malo po malo topili su prednost protivnika da bi Navaro trojkom donio preokret i vodstvo Barseloni od 82-81. Ipak, domaći nisu dali pobjedu. Prvo je Šengelija pogodio dva slobodna bacanja, Navaro je izgubio loptu a onda je Huertas pogodio dva bacanja. Navaro je pokušao trojkom da donese produžetak Barsi ali nije uspio da je pogodi. Baskoniju je do pobjede predvodio Šengelija sa 24 poena i šest skokova, dok je Ribas sa 15 bio najbolji u poraženom sastavu.

U poslednjem meču 14. kola, Unikaha je bila bolja od ekipe Milana, rezultatom 74-71. Bio je ovo još jedan meč u kome je Milano imao šansu da dobije pa su prosuli pobjedu. Imali su gosti na poluvremenu sedam poena prednosti ali su to prokockali u trećem periodu, kada je Unikaha zaigrala sjajno i preokretom je došla do dva poena prednosti. Milano je bolje zaigrao u poslednjem periodu. Poveli su sa 66-60 a onda su naprosto, po ko zna koji put ove sezone, stali i izgubili meč, koji su lako mogli i dobiti. Unikaha je pri rezultatu 66-60, na krilima Nedovića, napravila seriju 14-5 i preokretom došla do veoma važne pobjede u borbi za TOP8. Najbolji u redovima Unikahe bio je Bruks sa 15 poena i 11 skokova a 15 poena postigao je i naš Nemanja Nedović. Najbolji u poraženom timu bio je Gaudlak sa 18 poena.

Foto: Evroliga