XS
SM
MD
LG

Kukolj: Najbolja godina u životu za mene

Srbija je u 2017. godini naprosto pomela džudo konkurenciju u kategoriji do 90 kilograma. Sve najvažnije otišlo je u Srbiju, Aleksandar Kukolj je postao prvak Evrope, i godinu završio kao Svjetski broj 1, dok je Nemanja Majdov pokorio kompletan svijet i okitio se titulom Svjetskog prvaka.

U razgovoru za naš portal Svjetski broj 1, Aleksandar Kukolj, ističe kako je ovo do sada najbolja godina u njegovom životu, kako u sportu, tako i privatno.

- Generalno godina mi je najbolja do sada, kako u sportu tako i u privatnom životu. I bitno mi je da se taj trend nastavlja, da mi je svaka sledeća godina sve bolja pa da vidimo dokle mogu tako da stignem. Postavio sam sebi najviše ciljeve za ovu godinu i veći dio sam ispunio, rekao je za naš portal Aleksandar Kukolj.

Osvojio je Kukolj najsjajnije odličje na prvenstvu Evrope, prvi je na listi, imao je zapaženih nastupa na najvećim turnirima ove godine, ali je ostao bez medalje na Svjetskom prvenstvu. Osvojio je peto mjesto, a medalja nije bila tako daleko.

- Ostalo mi je, naravno, da osvojim svjetsku medalju koja mi je ove godine izmakla ispred nosa. Ostao sam peti, mislim da sam mogao bolje, ali uz splet okolnosti koji je prethodio svjetskom prvenstvu, to je u tom momentu bio maksimum. Da sam mogao bolje uradio bih bolje, naravno, prihvatio sam 5. mjesto kao moj najbolji dosadasnji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali i veliku motivaciju da napadam medalju, i to kao i uvijek onu najsjajniju.

Ove godine je ispunio 2/3 cilja, a u 2018. godini želi da kompletira ciljeve.

- Sljedeće godine ću se truditi da dobro iz ove godine ponovim, a manje dobro da poboljšam. Kao i ove godine ciljevi su evropsko, svjetsko prvenstvo, svjetska rang lista na kraju godine. Ove godine su dva cilja potpuno ispunjena, sljedeće, vidjećemo, daću sve od sebe da ispunim sva tri.

Godina za srpski džudo je bila sjajna. Ne samo u devedesetki, već su se i u ostalim kategorijama osvajale medalje.

- Godina za srpski džudo je istorijska. Mnogo stvari je napravljeno koje se do sada u istoriji nisu dešavale. Ono što je važno je da mislim da se nije dogodila slučajno i da je džudo u Srbiji sve bolji i bolji. Uz nas par seniora i seniorki sa već velikim rezultatima na međunarodnoj sceni, očekujemo da se priključe i mlađi takmičari pa da uz nas naprave brzu tranziciju u seniorskoj konkurenciji. Vjerujem da će Srbija u bliskoj budućnosti postati veoma cijenjena i jaka sjvetska džudo sila.

Aleksandar Kukolj je prvi na IJF listi sa 4418 bodova, dok mu je na kraju godine Beka Gviniashvili došao iza leđa, napredovavši osam mjesta, te sada ima 4150 bodova. Treći je Nikoloz Sherazadashvili iz reprezentacije Španije. Svjetski prvak, Nemanja Majdov, je uslijed propuštanja takmičenja zbog povrede poslije SP sada sedmi na rang listi sa 3005 bodova.