XS
SM
MD
LG

Veliki Šaras

Kroz istoriju bilo je mnogo sjajnih košarkaša ali koji nisu postajali sjajni trener. Isto tako, bilo je mnogo ne tako dobrih košarkaša, koji su kasnije postajali sjajni treneri. Međutim, malo je onih koji su bili sjajni i kao košarkaši i kao treneri. Jedan koji je bio fenomenalan košarkaš i koji ide ka tome da postane i fenomenalan trener je i Šarunas Jasikevičius.

Šarunas Jasikevičius rođen je 5. marta 1976. godine. Košarkaško znanje sticao je u Americi jer je on ''američki đak''. U srednjoj školi igrao je za Pensilvaniju a na koledžu je igrao za Merilend. Nakon koledž karijere, vratio se u Evropu i igrao je za Lijetuvos Ritas. Nakon toga, Šaras je sezonu 99/00 proveo u dresu ljubljanske Olimpije. Kasnije je igrao za Barselonu i Makabi, da bi onda otišao u NBA, gdje je bio član Indijane i Golden Stejta. Po povratku u Evropu, Jasikevičius je igrao za Panatinaikos, Fener, Barsu a karijeru je završio u Žalgirisu. Pored klupske karijere, Šaras je bio i dugogodišnji reprezentativac Litvanije i sa Litvancima je osvojio mnogo medalja. Kruna svega bio je Eurobasket 2003. godine, kada su Jasikevičius i drugovi zlato osvojili.

Nakon kraja igračke karijere, Šaras je krenuo u trenerske vode. Prvo je dvije godine bio pomoćnik u Žalgirisu da bi pred početak prošle sezone postao prvi trener Žalgirisa.     

Da će biti sjajan trener, Šaras je pokazao već u svojoj prvoj samostalnoj sezoni u ulozi trenera. U Evroligi su nešto slabije krenuli ali kasnije su ušli u seriju pobjeda i u jednom trenutku su bili i u šansi da se bore za TOP8. Ipak, u TOP8 nisu ušli ali sa 14-16 omjerom, bili su deseti. Sjajnu sezonu Šaras i ekipa krunisali su titulama u ligi i kupu Litvanije.

Ako je prošla sezona bila sjajna, šta tek reći za ovu ? Najmanji budžet u Evroligi Žalgiris ima ali imaju trenera koji iz ekipe izvlači maksimum. Trenutno su na fenomenalnom četvrtom mjestu u Evroligi, sa omjerom 10-5 i djeluje da će bez problema ući u TOP8. 

Koja je tajna Šarasovog uspjeha ?

Šaras je tokom cijele karijere bio veliki radnik. Uvijek je želio da pobijedi i htio je da ređa uspjehe. Davao je svoj maksimum iz meča u meč. Trenirao je mnogo i bio profesionalac tokom cijele karijere pa čak i u poznim godinama. Kao košarkaš, imao je ogromnu košarkašku inteligenciju. Veliki vizionar i umjetnik kojeg je bilo uživanje gledati. Nije se libio da preuzme odgovornost kada je teško ali nije bio neko ko je forsirao. Uvijek je gledao da tim uspije i nikada nije gledao da isključivo nabija statistiku.

Igrački karakter prenio je i na trenersku karijeru. Od svojih igrača traži samo jedno a to je da daju svoj maksimum. Iako je mlad i iako mu je ovo tek druga sezona kao samostalnom treneru, taktički je nevjerovatno potkovan. Košarkaška inteligencija koju ima mu omogućava da vuče sjajne poteze tokom utakmice. Stvorio je sjajan sistem i svaki igrač zna svoj zadatak. U svakoj utakmici neki novi igrač iskoči sa dobrom rolom i to se na rezultatima osjeti.

Kao što je tokom karijere igrao timski, tako sada traži i njegovi igrači da igraju. Prenio je na njih hrabrost i zato se ne plaše da preuzmu odgovornost u neizvjesnim završnicama. I ove i prošle sezone, Žalgiris je par mečeva dobio u neizvjesnim završnicama a to je baš zbog toga što se igrači ne boje odgovornosti i što imaju sjajnog mentora u svom treneru.

Iako je Šaras još uvijek ''početnik'' kao trener, već sada pkazuje da će biti veliki trener. Meni lično je bio jedan od omiljenih litvanskih košarkaša i nadam se da će nastaviti sa sjajnim rezultatima i u daljoj trenerskoj karijeri.

Foto: Evroliga