XS
SM
MD
LG

Anja Čolaković: Stremim za novim rekordima

Anja Čolaković, rođena je u Sokocu, 1. juna 2001. godine. Učenica je SŠC „Vasilije Ostroški“ Sokolac, te zapažena mlada atletičarka Atletskog kluba „Glasinac“ Sokolac. Atletske discipline u kojima se takmiči su 100 metara s preponama, skok udalj i troskok. Uspješna je i u petoboju u dvorani. Postiže zapažene rezultate u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, ali i na međunarodnim takmičenjima.

KOLIKO DUGO SE BAVIŠ ATLETIKOM I ŠTA ZA TEBE ZNAČI OVAJ SPORT?

ANjA: Atletikom se bavim sedam godina. Za mene mnogo znači što se bavim sportom uopšte, jer pored toga što je dobar za zdravlje, odličan je temelj za stvaranje korisnih životnih navika. Kroz sport upoznajem nove ljude, dosta prijatelja različitih nacija, jer sport na najljepši način spaja ljude. Baviti se atletikom, kraljicom sportova je nešto najljepše.

UČESTVOVALA SI NA BROJNIM TAKMIČENjIMA U PROTEKLOJ GODINI, KOJE JE ZA TEBE BILO NAJZNAČAJNIJE?

ANjA:  Do sada sam osvojila 160 medalja, ali mi posebno znači medalja iz Turske, kada sam na šestim Međunarodnim „Rumi igrama“ u Koniji osvojila drugo mjesto na 100 metara sa preponama. Na Prvenstvu za starije juniore, postala sam dvostruki prvak BiH za starije juniore u disciplinama – trci na 100 metara sa preponama i troskoku. To su momenti kojih se rado sjećam i u njima uvijek nađem motivaciju za dalji rad.

KOJA MEDALjA TI JE DO SAD NAJDRAŽA?

ANjA: Ne mogu reći da mi ne znače sve ove medalje koje sam osvojila, ali moram da izdvojim jednu, meni najdražu, za koju sam se dugo spremala. To je drugo mjesto na 100m sa preponama u Turskoj, gdje sam oborila lični rekord 15,22“. U mom dosadašnjem takmičenju, smatram to svojim velikim uspjehom.

PORAZ KOJI SI NAJTEŽE DOŽIVJELA?

ANjA: Najveći poraz za mene je bio kada sam nastupila u Istanbulu, gdje sam bila prehlađena i zabilježila sam loš skok. Jednostavno nije bio moj dan, te sam zauzela 9 mjesto. Vremenom čovjek nauči da se nosi sa porazima, ali i da iz njih izvuče pouke.

KOLIKU PAŽNjU POSVEĆUJEŠ TRENINZIMA?

ANjA: Treninzima sam jako predana. Trudim se da vježbam što više mogu, jer imam veliku želju da uspijem u ovom sportu. Za mene atletika nije umaranje, već jedna vrsta hobija, ljubavi i borbe za dokazivanje.

AJSKORIJA TAKMIČENjA I PLANOVI ZA 2018.GODINU?

ANjA: Za par dana putujem u Crnu Goru grad Bar, gdje ću se spremati sa svojim klubom. Pokušaću da ove pripreme maksimalno iskoristim na najbolji mogući način te da dođem spremna na dvoranska prvenstava koja me očekuju kako u BiH tako i u Srbiji. Moje prvo takmičenje će biti dvoransko prvenstvo BiH, gdje ću učestvovati u 4 discipline. Poslije toga putujem u Srbiju, gdje ću se oprobati u petoboju. Cilj mi je da postavim moj lični rekord i rekord BiH u troskoku. Nadam se da će me poslužiti zdravlje i da neće biti povreda, što je za svakog sportistu na prvom mjestu.

Preuzeto od Opština Sokolac/Bojana Arbinja