XS
SM
MD
LG

Nova signalizacija na jahorinskim stazama

Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova na stazama Olimpijskog centra Jahorina bili bezbjedni i uživali u komforu koji im nudi Jahorina, intenzivno brinemo o njihovoj sigurnosti. Do sada smo puno puta apelovali na skijaše i bordere kako da zaštite sebe i druge učesnike na stazi, a to je rezultiralo smanjenjem broja povreda u toku sezone.

Nova signalizacija i obilježavanje staza, doprinjeli su većoj bezbjednosti skijaša na Jahorini.. Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umjećem, a važen segment njihove bezbjednosti je i poznavanje nove signalizacije i oznaka na skijalištu.

Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susjedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbjedna za skijaše.

Kako ne bi ugrozili svoju i bezbjednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Djeca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbjegle eventualne povrede. Brojni primjeri u dosadašnjoj praksi pokazali su da kaciga spašava život i u slučaju bezazlenog pada. Trenutno se na tržištu mogu pronaći pristupačne ski kacige od odličnih materijala, veoma lagane, koje vam mogu spasiti život!

Svakog dana na jahorinskim stazama nalazi se veliki broj redara. Oni brinu o vašoj bezbjednosti i uvijek su tu da priskoče u pomoć. Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbjednosti usljediće oduzimanje ski karte.

Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orjentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj +387 66 636 636, dȃ podatke, a na osnovu posljednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se se odredi koji dio skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem. .Pripadnici Gorske službe spasavanja, zajedno sa redarima, spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mjesta i prevoze povrijeđenog do nadležne zdravstvene ambulante.

Važan segment bezbjednosti na skijalištu svakako je i zabrana upotrebe motornih sanki osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u dijelu skijališta koje je za to predviđeno.