XS
SM
MD
LG

Božinov doveo Stamenkovića

Uroš Stamenković (25) je novi član bugarskog drugoligaša Botev Vraca iz Plovdiva. Posle tri sedmice koje je proveo na probi u Bugarskoj sada već bivši fudbaler Kozare iz Gradiške, rođen u Majdanpeku, koji je stasao u drugoligašu Republike Srpske Laktašima, potpisao je ugovor sa najstarijim klubom u ovoj zemlji Evropske unije.

-Ovim putem želim da se zahvalim svom velikom prijatelju Valeriju Božinovu, bivšem napadaču Partizana, ali i treneru Saši Angelovu koji mi je pružio priliku da pokažem svoje fudbalsko umeće i svima onima koji su verovali u mene. Takođe, želim da se zahvalim i Željku Sekuliću, tre neru koji me je vredno pripremao za sve izazove, kao i majci Jasmini koja je moja stalna podrška. Dolazak u Botev Vrac je za mene nova šansa da napravim iskorak u igračkoj karijeri i da pokažem sebi i drugima da vredim – istakao je novi napadač bugarskog drugoligaša iz Plovdiva Uroš Stamenko vić.

Nakon jesenjeg dela sezone Botev Vrac je na drugom mestu prvenstvene tabele sa realnim šansama da se vrati u elitni rared bugarskog fudbala. Klub iz Plovdiva ima isti broj bodova (35) kao i jesenji šampion Carko selo, odnosno tri koraka je ispred trećeplasirane Lokomotive iz Sofije.

-Imamo dobru šansu da se na leto vratimo u Prvu bugarsku ligu i nadam se da ću da doprinesem tome dobrim partijama, asistencijama i golovima. Verujem da ću da opravdam ukazano poverenje jer je ovo za mene nešto novo, veliki izazov. Uslovi koje klub ima su neverovatni, od infrastru kture i pratećih objekata za treninge i opuštanje, do stadiona i svlačionica, organizacije, odnosa prema igračima. Imali smo pripreme na moru, odlično smo se spremili – kaže iz Plovdiva popularni Urke.

Sa njim su u novom klubu i petorica igrača koji su svojevremeno igrali u UEFA ligi Evrope.

-Janaki Smirnov je bivši član Ludogoreca, Spas Georgijev je nastupao za škotski Aberdin, Ata nas Fidanin je bio bugarski reprezentativac, Andreas Vasev igrao u Černom moru, dok Daniel Gadžev imao 200 nastupa u prvoligaškoj konkurenciji Bugarske. Svi su igrali u evrokupovima i sjajni su momci, odlični ljudi i fudbaleri. Odlično su me prihvatili bez ikakvih predrasuda. Srećan sam zbog toga – rekao je na kraju, posle potpisivanja ugovora sa bugarskim drugoligašem Uroš Stamenković koji bi trebalo da debituje za novi klub 24. februara na prolećnoj premijeri u gostima protiv Neftohimik Burgasa.

Fudbalski klub Botev Vrac iz Plovdiva je najstariji klub u Bugarskoj osnovan 1912. godine. Dobio je ime po poznatom bugarskom junaku Hristu Botevu, a klupski moto je “Lepota, vera i borba”. U svojoj istoriji dva puta je bio šampion Bugarske 1929. i 1967. godine, tri puta osvajao nacionalni Kup 1962, 1981. i 2017. i jednom Balkanski kup 1971. godine.

Zanimljivo je da je klub u sezoni 1988/89. igrao u Kupu UEFA protiv Crvene zvezde pod imenom Trakija, a 2014. je u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisao mostarski Zrinjski. Kroz istoriju je imao više imena: Botev (1912 – 1946), DNV (1947 – 1951), DNA (1952 – 1957), SKNA (1957), Botev (1957 – 1968), Trakija (1968 – 1989) i ponovo Botev (1989 -).