XS
SM
MD
LG

UEFA izbrisala Srnu

UEFA je sa Šahtjarovog popisa za nastavak Lige prvaka izbrisala Darija Srnu, bivšeg kapitena Vatrenih, kojem su još u septembru prošle godine u krvi pronašli nedozvoljenu supstancu, ali ne zna se ni koju ni gdje je zapelo s istragom.

Nije ovo brisanje Srne ništa spektakularno, svi su znali da će se to dogoditi jer istraga o njegovom slučaju još traje. Darijo je i sam rekao da će se povući dok se sve ne raščisti, no nevjerojatno je da se slučaj bivšeg Vatrenog gotovo nije pomakao s mjesta.

“Ovo je još jedna bitka koju moram pobijediti i tako će i biti. Ako sam mogao pokopati svoga oca, ispuniti mu zadnju želju i zaigrati na Evropskom prvenstvu bez ijedne tablete, onda nema logike da sam sada napravio svjesno nešto. Prema tome, čist sam, dokazaću to i iza toga se vratiti na teren”, rekao je Darijo Srna nedavno.

Sve je počelo u septembru 2017. kad je Nacionalni antidopinški centar Ukrajine obavijestio Srnu da mu je pronađena nedozvoljena supstanca. Srna je nekoliko dana nakon toga obavijestio javnost da se povlači iz svih natjecanja dok se ne raščisti slučaj.

Uefa je potom objavila da Darijo nije pao na doping testu u takmičenju  pod njihovom ingerencijom, ali nakon pet mjeseci Uefa briše Srnu s popisa igrača za Ligu prvaka.

Konačan rok do kojeg Nacionalni antidopinški centar Ukrajine mora zaključiti slučaj i objaviti što je pronađeno u Darijevom uzorku je 22. mart.

Ako se radi o anaboličkom steroidu, to automatski povlači četverogodišnju suspenziju, što bi za 35-godišnjeg bivšeg kapetana Hrvatske  automatski značilo tužan kraj velike igračke karijere, a moguće i trenerske.

Naime, selektor Zlatko Dalić spominjao ga je kao kandidata za stručni štab reprezentacije Hrvatske, ali to neće biti izvodivo ako Srna dobije suspenziju jer bi se ona odnosila na   sve  funkcija u fudbalu.