XS
SM
MD
LG

''Dani fudbala'' i rukometni ''Anđeli''

Veličanstvena manifestacija “Dan fudbala” u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna”, u organizaciji Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva porodice, omladine i sporta, Sportskog žurnala i Fudbalskog saveza Republike Srpske, bila je uistinu praznik sporta. Među brojnim ljudima fudbala gosti su bili i olimpijski pobednik u boksu Anton Josipović, znani humanitarac za Srbe  s Kosova i Metohije Milorad Arlov, rukometni stručnjak Zoran Trninić, između ostalih i Đurđa Golić, supruga “rukometnog anđela” na žalost prerano preminulog Momira Mome Golića, majka velikog rukometnog majstora Nebojše Golića, koji je blistavu karijeru imao u banjalučkom Borcu, Sintelonu iz Bačke palanke, Nemačkoj i reprezentaciji SR Jugoslavije.

Gospođa Đurđa bila je u društvu Ivana Ćurkovića, počasnog predsednika Fudbalskog kluba Partizan i slavnog golmana crno-belih i reprezentacije Jugoslavije, koji živi u braku s nerođenom sestrom braće Golić, Momira i Borivoja, i Tomom Marićem, piscem i novinarom, saradnikom našeg lista, inače utemeljivačem “Dana fudbala”.

Okupljenim novinarima Đurđa Golić je rekla:

-Ivana Ćurkovića i Tomu Marića doživljavam kao svoj rod rođeni, i zaista mi je lepo i prijatno u ovoj razdraganosti koju danas nosi fudbal Kristalnom dvoranom hotela “Bosna”. Sport je zaista čudo, bio on fudbal, rukomet ili nešto treće, jer ljudi sporta su posebni i uvek izuzetni. Uostalom, moj sin Nebojša uvek mi je govorio: “majko, sportisti najbolji i najčestitiji svet!”

Posle će gospođa Đurđa Golić još reći:

-Drago mi je što se ova manifestacija održava u Banjaluci, što je čvrsto povezana sa Srbijom i Beogradom, sve naše, a po svemu svetski. Videla sam da je i predsednik Republike Srpske Milo rad Dodik oduševljen, slušala sam ga kako biranim rečima govori o Iliji Petkoviću, dobitniku Zlatne povelje “Miljan Miljanić”, a i Ćurković mi je o Petkoviću govorio kao o sjajnom fudba leru i istom takvom čoveku.

Upoznala je i Predraga Sarića, glavnog i odgovornog urednika Sportskog žurnala:

-Mom Momi dan je počinjao sa Žurnalom, tako da prema toj novini imam poseban odnos. Nedavno je Žurnal objavio kompletan oproštajni govor Tome Marića na sahrani mog supruga, ponovo su nje gove reči u tom govoru izazvale veliku pažnju, Žurnal je o tome pisao u serijalu “Bili su ruko metni anđeli”. Tu novinu na izvestan način doživljavam i kao svoju i zaista mi je drago što je ona zajedno sa našom Vladom i našim Fudbalskim savezom organizator jedne ovakve veliča nstv ene manifestacije. Sam Ćurković mi je rekao: “ne znam Đurđa, u ovom trenutku, da igde iko na ovako veličanstven način obeležava praznik sporta, a sve to prati neverovatan ljudski zanos i entuzijazam”. Bilo mi je prelepo danas među vama, ali me obuzela i seta sećanjem na mog “Momišu”… Što ti je život…

S. Basara / Sportski žurnal

 

 

Predrag Sarić, Tomo Marić i Đurđa Golić