XS
SM
MD
LG

Sjajna Nevena

Nevena Ignjatović je u alpskoj kombinaciji donela Srbiji najbolji rezultat na Zimskim olimpijskim igrama. Marko Vukićević i Marko Stevović bez plasmana u slalomu

Srpska skijašica Nevena Ignjatović zauzela je 14. mesto u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Ignjatovićeva je trku završila sa četiri sekunde i 21 stotinkom zaostatka za pobednicom Mišel Gizin iz Švajcarske. Sprska skijašica je do rezultata karijere došla pošto je posle spusta bila na 16. mestu, da bi u slalomu zauzela 10. poziciju.

Prvo mesto i zlatna medalja pripala je Gizinovoj zahvaljujući sjajnim izdanjima u spustu i slalomu, koje joj je donelo ukupno vreme od 2:20,90 minuta.

Glavna favoritkinja Amerikanka Mikaela Šifrin zauzela je drugo mesto sa 97 stotih delova sekunde zaostatka, dok je Švajcarkinja Vendi Holdener osvojila bronzu, sa 1,44 sekunde zaostatka.

Norvežanki Ragnhild Movinkel umalo je osvojila i treću medalju na Igrama u Pjongčangu, pošto je trku završila na četvrtom mestu sa 1,73 sekunde zaostatka, a peta je bila Slovakinja Petra Vlhova.

Za razliku od Nevene srpski takmičari Marko Vukićević i Marko Stevović nisu ostvarili plasman u takmičenju u slalomu u Pjongčangu, jer nisu uspeli da završe trku.

Zlatnu medalju osvojio je Švedski skijaš Andre Mirer i to u vremenu 1:38,99 minuta, što mu je najbolji rezultat u karijeri.

On je na taj način postao prvi Šveđanin koji je postao olimpijski šampion u skijanju posle 38 godina, kada je Ingemar Stenmark u Lejk Plesidu osvojio zlata u slalomu i veleslalomu.

Srebrnu mellaju osvojio je Švajcarac Ramon Cenhojzern sa 34 stotinke zaostatka, dok se bronzanim odličjem okitio Austrijanac Mihael Mat sa 67 stotih delova sekunde zaostatka za Mirerom.

Slalomsku trku obeležile su greške glavnih favorita za osvajanje medalja.

Prvo je od trke odustao dvostruki osvajač odličja na Igrama u Pjongčangu, Austrijanac Marsel Hiršer, koji je trku završio već posle nekoliko kapija u prvoj vožnji, da bi potom i Norvežanin Henrik Kristofersenostao bez plasmana u drugoj vožnji. On je posle prve vožnje bio na liderskom mestu, ali na kraju nije uspeo da osvojil zlato, jer je pogrešio u drugoj vožnji. 

Piše:MONDO:rs

Nevena Ignjatović / FOTO: Fejsbuk stranica Nevena Ignjatović