XS
SM
MD
LG

Sahranjen Sabit Hadžić

Komemoracija Sabitu Hadžiću, nekadašnjem košarkašu i bivšem selektoru košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, održana je danas u sarajevskom Domu mladih.  Sabit Hadžić je legenda bosanskohercegovačke košarke, čiji je najznačajniji dio obilježio kao igrač i kao trener. Bio je član KK Bosna koji je 1979. godine pokorio Evropu, a reprezentaciju BiH vodio je na čak četiri Evropska prvenstva.

Kao aktuelni predsjednik KK Bosna, s kojom je Hadžić tri puta bio prvak Jugoslavije, Harun Mahmutović imao je šta reći.

"Bosna i Sabe, i milion puta ljubav. Od prvog dana kada je došao u Bosnu, nikad je nije ostavio, od prvog do posljednjeg dana. Kakav je čovjek bio, osjećao je da joj je nešto dužan. Raspitivao se za Bosnu, pomagao Baši, ljetos je trenirao djecu. U njima je vidio šampione, ali nikad nikome nije rekao da nema pojma. Rijetko ko se sekirao kao Sabe, a pokušavao je da sakrije svoju nervozu, ali nije uspijevao", kazao je Mahmutović.

"Bosna je bila šampionska, dok je Sabe bio u njoj. Nije samo tada, i svi smo mi tada bili šampioni. Ta Bosna nam je davala snagu da kažemo da je Hrasnica šampionska, da je Sarajevo šampionsko, da je Bosna i Hercegovina šampionska", dodao je Mahmutović kroz suze. 

Bogdan Tanjević, trener koji je 1979. godine osvojio naslov evropskog prvaka sa Bosnom i kućni prijatelj Sabita Hadžića, emotivno se oprostio od svog nekadašnjeg igrača i prijatelja.

"U Burkini Faso se preskače javiti loša vijest, a dozvoljeno je i lagati, pogotovo kada je u pitanju smrt. Volio bih da se to isto tako desi i sa mnom. Sa Sabetom sam imao dugotrajni odnos, on je moj brat, moje dijete. Dugo godina sam se brinuo o njegovom životu. Dragi moj Sabe, bit ćeš dio mog života dok ja budem durao", u emotivnom govoru je kazao Tanjević.

Mirsad Đonlagić se javnosti obratio ispred Košarkaškog saveza BiH, dok je u ime Hadžićevih saigrača govorio Rođeni Krvavac.

Osim članova uže porodice, komemoraciji je prisustvovao i veliki broj poznatih građana iz sportskog života Sarajeva. Mutapčić, Izić i Samir Avdić su pored Krvavca bili tu kao bivši saigrači Hadžića, a komemoraciji su prisustvovali i Mirvad Kurić, Samir Avdić, Siniša Kovačević, Slavica Pecikoza, Vesna Bajkuša, Igor Stojanović, Mehmed Janjoš, Mirsad Fazlagić, Merhunisa Omerović, Merima Šećerbegović, Fuad Muzurović, Ibro Krehić, Nataša i Sabahudin Bašović kao i mnogi drugi.

Sabit Hadžić sahranje je danas u Hrasnici.

 

Foto FENA/Vanja Tolj