XS
SM
MD
LG

Da li je Jesivaca sam eliminisao trojicu igrača ?

Hir ili kompleks, autoritativnost ili siledžijstvo, neznanje ili namjera, ili sve zajedno kada se sabere – neljudskost?!

Ima li riječi da se objasni, u najmanju ruku, najblaže rečeno, bezobrazluk trenera Rudar Prijedora Zlatka Jelisavca zahvaljujući kojem će prijedorski prvoligaš sutra u Foči protiv Sutjeske, u jednoj od najvažnijih utakmica u trci za titulom i Premijer ligom BiH, igrati znatno oslabljen jer na put nisu krenula trojica igrača iz Banjaluke: Draško Lolić, Milan Šakić i Dušan  Komljenović. Jednostavno, autobus sa fudbalskom ekspedicijom iz Prijedora nije htio da sačeka pet minuta igrače koji su kasnili na mjesto gdje su se po tradiciji nalazili i ulazili u klupski autobus što je presedan presedana, nonsens nezabilježen u 90 godina dugoj i bogatoj istoriji Fudbalskog kluba Rudar Prijedor.

Šta sve sebi daje za pravo trener za kojeg je Rudar Prijedor vrh trenerske karijere?

Prije svega takva netolerancija, iživljavanje na tuđim sudbinama i karijerama, fudbalski teror i neljudskost krajnje vrste i ko zna šta sve još nisu viđeni do sada u klubu slave prošlosti i blistave tradicije, a tužne i mučne sadašnjosti. Očigledno Jelisavac na sve načine pokušava da se sveti fudbalerima koje je, po svom nahođenju i ubjeđenju okarakterisao kao one koji su digli zimus štrajk da se obračunaju sa njegovim antipedagoškim postupcima u svlačionici, kao i sa njegovim zaštitnikom predsjednikom Daliborom Majkićem.

Zar nije mogao da pobijedi dijalog, lijepa riječ i razum, već je moralo ovako, na siledžijski način kojim se pogrešno, uvijek, gradi autoritet da se postupi prema igračima koji su nosioci igre i među najboljim prvotimcima jesenjeg šampiona koji je u međuvremenu pao na drugu poziciju u prvenstvu Republike Srpske?

Sam trener Jelisavac je na današnji jutarnji trening, prije polaska, za Foču kasnio, ustvari došao je na kraj. Je li to profesionalno od trenera koji treba da osvoji šampionsku titulu i uvede klub u viši rang takmičenja? Kako će moći da zna na koga može da računa za utakmicu ako je propustio posljednji trening? Nije fudbal nonšalancija, a Rudar Prijedor igračka da se bilo koji pojedinac izdigne iznad njega, kao što to nekoliko sezona već radi trener Zlatko Jelisavac zahvaljujući slijepoj podršci predsjednika Dalibora Majkića!

Navodno je Jelisavac igračima koje nije htio da povede u Foču rekao da je to odluka kluba, a mi se pitamo je li klub autobus “Arcelor Mitala” koji da umjesto radnike ove kompanije dovozi i odvozi na posao čini uslugu Fudbalskom klubu? I ko to donosi odluke u ime kluba, na koji način, po čijem zahtjevu i viziji i šta je krajnji cilj. Ako se svemu ovome doda i činjenica da je jedan od najboljih igrača kluba Nemanja Vejnović suspendovan i da trenira individualno sa pomoćnim trenerom Sašom Keranovićem jasno je da neko šampionski tim iz minule jeseni koji je osvojio titulu želi da demontira i unakazi.

Svako ima pravo da tjera svoj hir i gradi autoritet, makar i pogrešnim pravcem, ali nema pravo da na osnovu toga nanosi direktnu štetu klubu. Ovim potezom, da ne sačeka trojicu fudbalera i ode bez njih u Foču, trener Zlatko Jelisavac je direktno oštetio klub, ne samo igrački, već će Rudar Prijedor na sutrašnjem gostovanju prekršiti Propozicije takmičenja Prve lige Republike Srpske i zbog toga će biti tema Disciplinske komisije FSRS koja će mu, po Pravilniku, “odrezati” kaznu zato što će u protokolu imati samo 13 igrača i dva golmana, a ne svih 18 fudbalera u protokolu.

Ne treba zaboraviti da Rudar Prijedor od Zlatka Jelisavca nije zaslužio ovo jer mu je dao priliku da trenerski oživi i vrati se na veliku scenu. Iako je ispao iz Premijer lige BiH sa njim je napravljen višegodišnji ugovor, a za sve to vrijeme Jelisavac je u klubu sijao zlu krv, narušavao međuljudske odnose, omalovažavao igrače i podređivao sve vlastitim interesima i potrebama. U takvom ambijentu stavio je “bombu” u svlačionicu samo da bi se prikazao kao bezgrešno jagnje i žrtva!

U slučaju negativnog rezultata u Foči hoće li ponovo Ranko Šijan i naš portal biti krivci kao što smo bili za remi u Doboju protiv Sloge, ili možda nekome negdje nedostaje stotinu maraka koje su bile razlog eliminacije iz Kupa Republike Srpske u Mrkonjić Gradu od Slobode?

Dosta je više javašluka i samovolje trenera Zlatka Jelisavca! Ozbiljni ljudi, ako ih ima u klubu i oko njega, treba da reaguju i postave mu samo jedno logično pitanje: Zašto sve to radiš?

Ako uzmemo još jednu činjenicu u obzir onda će na površinu isplivati podatak da je Zlatko Jelsiavac jedan od prvih trenera iz Republike Srpske koji je stekao UEFA profi licencu, a za sve ove godine posao je našao samo tridesetak kilometara dalje od svog rodnog Novog Grada.

Nećemo napisati šta govori prijedorska fudbalska čaršija o premijama direktnog konkurenta Zvijezde-09, a možda se i u tim “kafanskim konstrukcijama” krije neki od glavnih i krucijalnih odgovora zbog čega je Rudar Prijedor ovog proljeća devastiran i razbucan?!

Ovo što se dogodilo danas je čisti bezobrazluk jednog čovjeka, ili više njih, ali i pokazatelj da Rudar Prijedor nije sazreo za postavljene ambicije na početku sezone niti je dorastao “fudbalskoj filozofiji” čelnika Zvijezde-09.

Na kraju hoćemo da postavimo i mi pitanje: da li je Upravni odbor na mjesto sportskog direktora kluba imenovao Nedžada Žerića da se ne miješa u svoj posao?

P.S. Nije Fudbalski klub Rudar Prijedor Zlatko Jelisavac, to je institucija koja traje devet decenija. A on, samo jedan od trenera koji će prodefilovati kroz njega, poslije kojeg će, nažalost više nego sigurni smo, ostaće fudbalska pustoš i posvađani ljudi! Zašto Zlatko Jelisavac radi protiv Rudar Prijedora i zbog čega ga u svemu tome podržava predsjednik Dalibor Majkić?

prijedor24h

Zlatko Jelisavac


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14