XS
SM
MD
LG

24 sata Le Mana

Sezona 2017/2018 FIM Svetskog šampionata izdržljivosti počela je prošlog septembra u Kasteleu, nakon Bol d'Or trke na programu je vikend u Le Manu, gde će na mitskoj Bugati stazi 41. put biti održano 24-časovno takmičenje za motore, uz direktan prenos na Eurosportu 21. i 22. aprila.

Istorija trka izdržljivosti za motore počela je septembra 1912. godine, daleko pre nego je sagrađena Bugati staza, 1966. godine.

Prvo takmičenje u Le Manu, Trka 1000km” održana je tri godine nakon otvaranja trkačkog kompleksa, koji je tokom godina nekoliko puta rekonstruisan, a današnja staza, čiji je krug dugačak 4,185km, predstavljena je 2008. godine.

Ovogodišnje takmičenje u Le Manu pretenduje da bude jedno od najzanimljivijih do sada, jer su ulozi veliki, a razlike u poretku minimalne između pet konstruktora i tri proizvođača pneumatika.

GMT94 Jamaha dominirala je prošle godine, ali Suzuki Endjurans rejsing tim priprema osvetu. U međuvremenu SRC Kavasaki želi da povrati status specijalista za 24-časovne trke, a ekipe Honda Endjurans rejsing i FCC TSR Honda se nadaju povratku na podijum. Jedan od favorita za titulu u Le Manu je i BMW.

Bitka za najboljeg proizvođača guma svodi se na duel tri giganta, Danlop (GMT94 Yamaha, Suzuki, Endurance Racing Team i Honda Endurance Racing), Pireli (SRC Kawasaki, NRT48-BMW Motorrad, Tecmas BMW i Wepol Racing by Penz13) i Bridžston (YART Yamaha, F.C.C. TSR Honda France i Mercury Racing).

Eurosport 2 će direktnim prenosom u subotu od 14:45 ispratiti start trke, u 20:30 je planirano drugo uključenje, a u nedelju od 07:00 i od 13:30 na programu su direktni prenosi završnice druge trke FIM Svetskog šampionata izdržljivosti.

Kompletan takmičarski vikend u Le Manu, kao i treninzi i kvalifikacije, dostupni su uživo na Eurosport Plejeru.