XS
SM
MD
LG

Povelja Šamca FSRS

ŠAMAC – Nedavno je obeležen Dan opštine Šamac. Mnogo zvanica, brojne aktivnosti, svečarska atmosfera. Zaslužnim pojedincima i ustanovama je načelnik Šamca Đorđe Milićević uručio vredna priznanja.

Povelja grada, kao najviše opštinsko priznanje, uručeno je Fudbalskom savezu Republike Srpske za zasluge i doprinos u razvoju sporta na području opštine Šamac.

“Izuzetno sam srećan što sam prisustvovao sednici Skupštine i lično čestitam Šamčanima Dan opštine Šamac, a pogotovo sam presrećan što je ova sredina prepoznala FS RS koji je dao doprinos da se obnovi infrastruktura u sportskom kolektivu u Šamcu”, rekao je Mile Kovačević, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Kada se čestita i nagrađuje, motiva za priču je na sve strane.

„Ova sredina je dala veliki doprinos u razvoju sporta Republike Srpske, što je fudbalski savez prepoznao i pokušao da doprinese da se na ovim prostorima ponovo vrati fudbalska priča koje se godinama priča, jer Fudbalski klub ‘Borac’ je jedan od najstarijih kolektiva u Srpskoj. Drago mi je što smo nosioci ovog priznanja. Ovo je prvo priznanje koje je Fudbalski savez RS dobio od bilo koga”, dodao je Kovačević.

Svetozar Evđić, predsednik OFS Šamac i potpredsednik Borca, čovek koji je u najpopularnijem sportu godinama i decenijama i kome se veruje, kaže da je najviše opštinsko priznanje završilo na pravoj adresi.

“Želim da podsetim da su FIFA i UEF-a putem F/NS BiH, a tako i FS RS, dodelili 2 miliona maraka za oporavak infrastrukture u gradovima koji su zahvaćeni nezapamćenim poplavama u maju 2014.godine. Princip raspodele unutar krovnog Saveza je nešto drugačiji i po tom principu FS RS pripadala je trećina sredstava, ali zahvaljujući razumevanju krovne organizacije, te zalaganju čelnika FS RS Republika Srpska je dobila milion maraka. I ne samo to. Potpredsednik F/NS BiH Nurudin Peštalić je sav prihod od pripremne utakmice reprezentacije BiH, koja je odigrana u obližnjem Gradačcu, uručio rukovodstvu opštine Šamac kao pomoć u poplavama. Na područje PFS Doboj utrošeno je preko 400.000 KM( FK Borac 255 hiljada, FK ‘Naša Krila” iz Kostajnice kod Doboja dobila je 80.000 maraka i td.). Do danas, nijedna sredina nije prepoznala angažman čelnika fudbala u BiH i u Republici Srpskoj i bilo je krajnje vreme da to neko uradi. Šamac zna da ceni i pamti, pa smo povukli ovakav potez, a odbornici su na sednici Skupštinu opštine Šamac jednoglasno prihvatili predlog FK Borac i Opštinskog fudbalskog saveza Šamac. I raduje me što je tako”, rekao je Evđić.

Fudbalska javnost u Srpskoj je “za” i “protiv” toga što je Povelja Šamca završila u vitrinama FS Republike Srpske.

“Uvek i u svemu ima podeljenih mišljenja. Samo neupućeni mogu biti protiv. Pa, valjda mi iz Šamca, koji znamo kroz šta smo sve prošli u maju 2014.godine, znamo ko je zaslužio da mu se i kroz ovo priznanje još jednom zahvalimo. Možda je ono moglo doći i nešto ranije, trebalo je tako biti. Međutim, ono dolazi iz srca i mislim da je otišlo na pravu adresu i da ono što je iskreno nikada ne može da zakasni”, pojasnio je Svetozar Evđić.