XS
SM
MD
LG

FSRS može to i gore!

Fudbalska utakmica pretpionira zvorničke Drine i OFK Zenita iz Bijeljine pokazala je svima nama gdje i kuda ide fudbal Republike Srpske. Utakmica dječaka prekinuta, navijač - trener tukao djecu na terenu. Sudija otišao sa meča zbog obaveza na poslu. Zamijenio ga drugi, koga niko nije delegirao. Policija utvrđuje istinu, a FS RS ćuti. Kao da ovo takmičenje sa njima nema nikakve dodirne tačke, kao da ih se ne tiče. A fudbal potonuo da možda niže i ne može. Možda mi i nismo u pravu, možda bude u narednim danima još gore. Sačekajmo da vidimo.

Imamo takmičenje (Prvu ligu Republike Srpske) koje skoro pa nikoga i ne zanima. Da nije nekoliko portala, rezulta te ne bismo saznali ni za 48 časova. Sve to naravno FS RS ne zabrinjava. A i što bi? Oni su ubijeđeni da je sve dobro i da ide po planu. Možda i ide - po njihovom. Oni su već godinama uljuljkani u svojim foteljama i mirno i lagano krckaju svoje privilegije. Kažu da i nisu neke (privilegije), ali ih ne napuštaju...

Ni Prva liga Republike Srpske nije imuna na cirkus sudijski, a kada se krene po vertikali, ka nižim ligama, onda imate kompletan urnebes. Imate lige u kojima nastupaju po četiri kluba, a od toga dva i ne igraju mečeve. Upisuju im se rezultati, pa i strijelci. Bolje rečeno, izmišljaju se golgeteri, žuti kartoni, penali... Pisali smo o tome i nismo dobili povratnu informaciju da se nešto po tom pitanju rješavalo.

Ako se dotaknemo omladinskog fudbala, tek ćemo tu naći svega i svačega. Lijepo nabrojani klubovi - učesnici takmičenja, a pola ih i ne igra ligu. Što bi, kad ih niko ne može na to natjerati. I sve što mi nađemo i objavimo, ovi iz FS RS prećute. Njih to ne zanima. A i što bi? Klubovima su dali po deset lopti, od kojih vas zaboli noga ili glava. Zavisno čime je udarite. Onim u nižim ligama ni deset. Čini nam se pet, a kažu FS RS pomaže razvoju fudbala. Pomažu mu da propadne, i, pod njihovim rukovodstvom, će i propasti, a oni ubijeđeni da rade kako treba. Imaju one svoje zamišljene poglede, duge dramske pauze kada daju izjave, da ostave utisak da su oni nezamjenjivi. Da oni donose odluke od krucijalne važnosti za naš fudbal.

Najbolja njihova odluka bila bi da se malo pomjere iz tih fotelja, da se malo FS RS provjetri. Samo, to nećemo dočekati, jer oni su nezamjenjivi, oni su naša fudbalska prošlost, sadašnjost i budućnost. Stoga očekujemo da se cirkus zvani fudbalski sport Republike Srpske nastavi. Da djecu na stadionu tuku, da sudije idu sa utakmica i na godišnje odmore, da treneri – navijači rade šta hoće. Da policija pravi zapisnike umesto delagata.

Možda mi, ipak, previše očekujemo od FS RS. Kada se okrenemo oko sebe i vidimo da nam ništa u društvu nije kao u drugim državama, onda se moramo upitati da li imamo pravo da insitramo na organizovanom FS RS. Možda i nemamo, ali od nečega se mora početi. Eto, mi smo izabrali fudbal!