XS
SM
MD
LG

Ponosna Krupa pred vratima fudbalskog raja

Danas je Markovdan, Krsna slava Ilića iz Krupe na Vrbasu, nešto najsvetije u našem narodu, porodični praznik u slavu zaštitnika doma i najmilijih, sutra je Dan pobjede nad fašizmom protiv kojeg su se svojevremeno borili i Ilići iz kanjona Vrbasa, i ne samo oni…
Na Dan Evrope u Krupi na Vrbasu pisaće se nova fudbalska istorija, ne samo Republike Srpske i BiH, mnoge oči u regionu biće uprte u ovo malo mjestašće bajkovitog pejzaža, Mjesnu zajednicu na jugu Grada Banjaluka, koja je zahvaljujući svom Fudbalskom klubu Krupa dosegla zvjezdane svodove. Krupa na Vrbasu biće centar svih zbivanja, a mnogi će, zbog simpatija, navijati za male Krupljane protiv velikog Željezničara u revanš susretu finala Kupa BiH. Plavi sa Grbavice donose dva gola prednosti (2:0).
Sutra će svi fudbalski putevi da vode ka Krupi na Vrbasu, na jedno mjesto, na moderno sportsko zdanje uz korito hladnog i brzog Vrbasa na kojem će se pisati istorija, a možda i ispisati najsjajniji detalji iz istorije kluba osnovanog 1983. godine – za 35. rođendan?! Svi ljubitelji fudbala, poštovaoci ove igre, ali i rivala, Krupe i Željezničara, navijači, obični građani, radoznalci i punici namjernici, fudbalski autotiteti, bivši igrači, treneri, kompletno čeništvo Fudbalskog saveza BiH… svi oni će biti jedne male, ali ponosne fudbalske sredine koja već dvije godine igra na najvećoj fudbalskoj sceni “Dejtonske zemlje” i to sa mnogo uspjeha.
-Pozivamo sve one koji imaju dobre namjere, a vole da uživaju u fudbalu, da dođu na utakmicu i uveličaju ovu našu fudbalsku svetkovinu. Finale Kupa BiH je za Krupu, naš mali klub iz malog mjesta, fantastičan uspjeh, a imamo priliku da napravimo još jedan veliki korak ka pobjedničkom peharu i plasmanu na međunarodnu scenu. Vrata našeg stadiona i Krupe na Vrbasu su otvorena za sve one koji žele da dođu i u jednom mirnom popodnevu uživaju u fudbalu i budu svjedoci istorije, uveličaju ovaj događaj. Očekujemo i veliki broj novinara iz svih krajeva Republike Srpske, ali i Federacije BiH. Neka bude spektakl, neka pobijedi fudbal – istakao je Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” Fudbalskog kluba Krupa.
Krupa je šesti klub koji će od ujedinjenja fudbala u “Dejtonskoj zemlji” igrati u finalu masovnijeg takmičenja, a do sada su za pehar Kupa BiH igrali: Leotar (Trebinje), Modriča Maksima, Borac (Banjaluka), Slavija (Istočno Sarajevo) i Radnik (Bijeljina). Svi pomenuti klubovi, osim trebinjskog, su se radovali trijumfu u finalnim susretima i plasmanu u Evropu, a Leotar je izgubio baš od Željezničara. Da li Krupa može da “osveti” Leotar?
Vjerovatno, mnogi nisu ni svjesni koje sve redove istorije ispisuje ponosni klub iz Krupe na Vrbasu, stvoren iz ljubavi, velikog entuzijazma, i upornosti, dar Svevišnjeg ovom našem, domaćem, nasušnom fudbalu koji kolabira i grca u velikim problemima, bez jasne vizije, bolesno skrhan u prašinu kaldrme na kojoj i najjači amortizeri poskakuju…
Fudbalski klub Krupa je istinsko osvježenje i za takmičenje i za fudbal u Republici Srpskoj i BiH, klub koji može da posluži kao primjer mnogo poznatijim, boljim i bogatijim ekipama, ali i onima kojima imaju višegodišnju decenijsku istoriju, a pali su na najniže moguće grane. FK Krupa je fudbalski brend i jasan pokazatelja da se sve može kada se hoće i želi, a bez obzira na krajnji epilog finalnih susreta Kupa BiH protiv Željezničara, Krupa je već sada istinski pobjednik. Sam plasman u finale i borba za pehar je nevjerovatan trijumf i zlatna istorija.
Zašto ne pokušati doći do samog kraja i radovati se u svojoj kući?
Izabranici trenera Slobodana Starčevića će sigurno dati sve od sebe da savladalaju velikog protivnika i pokušaju da se domognu velikog trofeja, obezbijede plasman u kvalifikacije za UEFA Evropsku ligu. Neće odustati jer poznajući karakter trenerskog maga začinjen njemačkim fudbalskim mentalitetom Krupljani će igrati do posljednje!
Taj posljednji iskorak Krupe u revanš utakmici finala Kupa BiH mogao bi ovaj mali, ali ponosni klub da dovede na spisak besmrtnih klubova bogate i široke evropske fudbalske porodice, uz mnoge ekipe sa ovih balkanskih prostora čija su imena su zlatnim slovima ispisana u fudbalu Starog kontinenta kao što su: Crvena zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo, Velež, Budućnost, Vojvodina, Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski… ali i Steaua, Kluž, CSKA Sofija, Levski, Ludogorec, Olimpijakos, Panatinaikos…
Jedna utakmica u evropskom takmičenju dovoljna je za fudbalsku vječnost. Znaju to, vrlo dobro, i u Krupi na Vrbasu. Da sada ne navodimo novčane benefite koji dolaze plasmanom u evrokupove.

Sutra će da bude jasno da li je i Sveti Marko uslišio molitve porodice Ilić koja mu se molila kao svom zaštitniku?

Revanš susret finala Kupa BiH Krupa – Željezničar igra se sa početkom od 17 časova u Krupi na Vrbasu, a sudiće internacionalac iz Sarajeva Irfan Peljto.

FK Krupa


Radnik 3 : 3 Široki Brijeg
Željezničar 2 : 1 Sarajevo
Zrinjski 4 : 0 Krupa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 32 21 6 5 69
2 Željezničar 32 19 6 7 63
3 Sarajevo 32 17 5 10 56
4 Široki Brijeg 32 16 8 8 56
5 Radnik 32 12 9 11 45
6 Krupa 32 10 10 12 40