XS
SM
MD
LG

RK Slavija reagovao na izjave trenera Izviđača Silvija Ivandije o dešavanjima u Istočnom Sarajevu

RK Slavija odmah je reagovao saopštenjem na svojoj zvaničnoj stranici, a povodom istupa trenera Izviđača, Silvija Ivandije, u medijima, gdje optužuje da je u Istočnom Sarajevu bilo svega osim rukometa.

S obzirom na to da su iz Slavije željeli objavi demant u istom mediju u kojem je prvobitno Silvio Ivandija dao izjavu, ali kod novinara nisu naišli na odobravanje, obratili su se putem zvanične stranice, a mi to prenosimo u cijelosti.

- Minulog vikenda odigrana je utakmica Slavija – Izviđač, a na kraju rezultat je glasio 27:27. Nakon utakmice trener tima iz Ljubuškog, Silvio Ivandija, iznio je niz netačnih optužbi i informacija za naš klub i pomenutu utakmicu, stoga objavljujemo saopštenje za javnost, kako bi se čula i naša strana priče!
Prije no što se upustimo u dublja objašnjenja, želimo ovim tekstom prvenstveno da branimo naš klub, nikako da krivimo druge klubove koji, isto kao i mi, žele da ostvare svoj cilj. Neko titulu, neko opstanak. 
Nakon utakmice koja je završena neriješenim ishodom, trener Izviđača u medije je plasirao nekoliko optužbi i informacija koje su netačne, a štete ugledu našeg kluba. Idemo redom.

-"Bilo je toliko neprijateljstva s tribina da to stvarno nisam dugo vidio, bacanje boca i upaljača na teren, provokacija njihovih igrača prema sucima. U jednom trenutku se sudac uhvatio za džep kako bi dao crveni karton igraču Slavije, a ovaj ga je doslovice uhvatio za ruku i prijetnjama spriječio crveni karton, pa je dobio samo isključenje. Mislim da je bilo preteško za igranje, a mi nismo u takvoj atmosferi bili dovoljno hrabri. Trebali smo biti hrabriji i onda bi to sigurno bilo u našu korist".

Nekoliko stotina gledalaca je prisustvovalo utakmici, i ono o čemu najmanje smije da se priča jeste suđenje. Svaki rukometni laik je mogao da vidi na čiju stranu je suđenje išlo, a najbolji dokaz tome jeste zvanični zapisnik te statistika isključenja i penala jedne i druge strane. Da ne spominjemo rezultat 10:7 za nas, kada je sudija isključio u isto vrijeme trojicu naših rukometaša, dozvolivši gostima da preokrenu rezultat. Boce i upaljači koje spominje trener, samo su plišane igračke koje su ispale iz ručica djeteta našeg igrača.

"Ovo je bio rukomet iz 18. stoljeća, a ne moderni rukomet kakav se danas traži. Tu je bilo svega, a najmanje rukometa. Nismo očekivali toliko neprijateljstva i provokacija, tako da smo malo podlegli svoj toj atmosferi."

Provokacije sa tribina ni u jednom trenutku niti su upućene niti je dobio ni jedan igrač ni član Izviđača. Svaki vid nezadovoljstva bio je upućen isključivo sudijskom paru koji je imao svoj cilj. Moderni rukomet koji forsirate očigledno nije dovoljno dobar, jer ovaj rukomet koji mi igramo donio nam je mnogo važnih bodova u borbi za opstanak. Naša ekipa samo je pokazala srce i želju za osvajanjem bodova ključnih za opstanak. 
Povom svega, oglasio se i trener Slavije Boris Tešanović.

"Zaista nisam očekivao ovo od Ivandije. Smatram da je utakmica bila prava prvenstvena, a kada sam u medijima pročitao šta je on izjavio, iznenadio sam se. Mislim da je svima u dvorani bilo jasno na čiju stranu ide suđenje. Izviđaču su ovo bili ključni bodovi za titulu, stoga mislim da za ovaj neuspjeh trener prvenstveno sebe treba da krivi. Mi igramo rukomet koji nam donosi bodove, a to je rukomet koji igraju svi klubovi u ligi. Taj “moderni” rukomet očito kod nas nije prošao. Svi klubovi koji su bili u Istočnom Sarajevu, dočekani su i ispraćeni gospodski, bez obzira na rezultat, i znam da će svi koji su bili ovdje to potvrditi. Za kraj, mi nikome nismo željeli zlo. Igračima Izviđača želimo sve najbolje u daljoj borbi za titulu. Ovim putem još želim da čestitam svojim igračima na borbi, želji, volji i na kraju zasluženom bodu. Mislim da tako i treba da se bori za svoj klub!”

Izviđač je klub sa velikim imenom i reputacijom, i ovaj način na koji trener jednog tako ozbiljnog kluba plasira netačne informacije u medije, zaista nije prikladan. Sportski pozdrav!
RK SLAVIJA

 


Kakanj 34 : 44 Bosna Centrotrans
Slavija 28 : 28 Konjuh
Vogošća Poljine Hills 31 : 25 Sloga
Zrinjski 30 : 27 Bosna
Maglaj 36 : 33 Goražde
Borac M:TEL 35 : 32 Derventa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač CO 24 20 1 3 61
2 Vogošća Poljine Hills 24 19 2 3 59
3 Zrinjski 24 17 0 7 51
4 Borac M:TEL 24 16 1 7 49
5 Maglaj 24 13 0 11 39
6 Bosna Centrotrans 24 12 2 10 38
7 Konjuh 24 11 3 10 36
8 Sloga 24 10 2 12 32
9 Derventa 24 8 4 12 28
10 Slavija 24 8 3 13 27
11 Goražde 24 7 2 15 23
12 Kakanj 24 2 1 21 7
13 Bosna 24 2 1 21 7