XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Ta velika Rusija

Najveća država na svijetu i jedna od vodećih svjetskih sila za mjesec dana će biti domaćin najboljim svjetskim fudbalerima na 21. Svjetskom prvenstvu. Naš portal će Vas kroz rubriku "Crveni trg" upoznati sa mnogim zanimljivostima vezanim za ovaj šampionat. 

Foto: themostperfectview.com

Država koja graniči sa na zapadu sa Norveškom i Sjevernom Korejom na istoku, te sa još 16 zemalja, biće po prvi put domaćin Mundijala. Prije par dana Vladimir Putin ponovo je postao predsjednik zemlje sa bogatom istorijom, osnovanom 862. godine. Iako vlada mišljenje da je u Rusiji vječna zima zapravo nije tako, iako se u njoj nalazi i mjesto gdje je izmjerena  najniža temperatura od  -71.2°C.  Popularno odmaralište za Ruse je Soči, gdje ljeti temperatura ide i do 35°C, a na dalekom istoku zna biti i preko 40, dok površinski izlaze na čak 13 mora i tri okeana. Što se tiče stanovništva tri četvrtine su u evropskom dijelu, dok je samo jedna u azijskom, ali zahvaljujući zalihama nafte i plina u tom azijskom dijelu oni su jedna od najvećih svjetskih sila. Ima preko 14 milionskih gradova, a najveća je Moskva sa preko 11 i po miliona stanovnika. Ono što će biti zanimljivo za mnoge navijače koji idu na SP, je podatak da se tek od 2011. godine pivo smatra alkoholnim pićem, a svakako  najpoznatije rusko piće je votka. Svima je poznata i ruska himna koja je zvanično prihvaćena 2001. godine, a tekst je, na muziku Aleksandra Aleksandrova, napisao Sergej Mihalkov.

Svjetsko prvenstvo igraće se u 11 gradova, a u narednim danima opisaćemo Moskvu, Sankt Petersburg, Kaljiningrad, Soči, Samaru, Ekaterinburg, Kazan, Saransk, Nižnji Novgorod, Volgograd i Rostov na Donu.