XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Bađo tragičar i slavlje Brazilaca

Mundijal pun rekorda, krcatih tribina i zadnji turnir na kome su se takmičile 24 ekipe je onaj u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

Foto: the42.ie

Fudbal je postajao sve popularniji u zemlji gdje je kada kažete fudbal svi pomisle na ragbi. Na utakmicama je bilo blizu 69.000 gledalaca u prosjeku, a veliko iznenađenje su priredile selekcije Bugarske, Rumunije i Švedske, dok je trofej otišao u ruke Brazilcima.

U prvoj grupi sigurni su bili Rumuni sa pobjedama nad Kolumbijom i domaćinom, a poraz su im nanijeli Švajcarci. Ti isti Švajcarci su poraženi od Kolumbije i remizirali su sa SAD, a meč koji će kasnije obilježiti velika tragedija je duel SAD i Kolumbije. Pobjedili su domaćini sa 2:1, a prvi gol za njih je bio autogol Eskobara, kog su zbog te greške ubili u njegovoj državi. Brazil i Švedska su bili najbolji u grupi B, a najviše se priča o meču Rusije i Kameruna i to iz dva razloga. Prvi je Oleg Salenko sa postignutih pet golova na toj utakmici, a drugi je Rože Mila kao najstariji strijelac gola na Mundijalu. Grupa C je pripala Njemačkoj i Španiji, iako su Španci remizirali sa Južnom Korejom, odlučili su dueli sa Bolivijom. Njih je „crvena furija“ savladala, a tim iz Azije je remizirao protiv Južnoamerikanaca.

Dijego Armando Maradona nije učestvovao na ovom šampionatu zbog pada na doping testu, a Argentinci su završili kao treći u grupi iza Nigerije i Bugarske. Te tri selekcije su prošle dalje, a kući se vratila Grčka sa tri poraza. Najizjednačenija grupa je bila ona sa Meksikom, Irskom, Italijm i Norveškom. Svi su imali po jednu pobjedu, poraz  i remi, a ispali su Norvežani sa gol razlikom 1:1, drugi i treći su bili Irci i Italijani sa 2:2, a prvi Meksikanci sa 3:3. Veliku uspjeh u grupi F ostvarila je Saudijska Arabija pobjedama nad Marokom i Belgijom, a poraženi su od Holandije. Iz te grupe ispao je Maroko sa tri poraza.

U osmini finala Španci su sa 3:0 deklasirali Švajcarsku, Šveđani sa 3:1 Saudijsku Arabiju, a Holanđani sa 2:0 ispratili kući Irce. Bugarska je na penale savladala Meksiko, Italija poslije produžetaka je bila bolja od Nigerije, dok su Brazilci golom Bebeta izbacili domaćina. Rezultatom 3:2 Nijemci su trijumfovali protiv Belgije, da bi golovima Dumitreskua i Hadžija Rumunija napravila veliko iznenađenje pobjedom nad Argetinom od 3:2.

Kraj na turniru za Rumune je bio nakon izvođenja penala protiv Švedske, Stoičkov i Lečkov su šokirali Njemačku (2:1). Braća Bađo su tresli mrežu Španije (2:1), dok je Brazil sa 3:2 rastužio Holanđane. U polufinalu Roberto Bađo dvaput je pogodio za pobjedu Italije nad Bugarskom od 2:1, dok je Brazil golom Romario savladao Švedsku. Meč za treće mjesto je potpuno pripao Šveđanima, pošto su sa 4:0 pobjedili Bugarsku.

Veliko finale između Brazila i Italije je nakon produžetaka završena 0:0 i pristupilo se izvođenju penala. Barezi i Santos nisu bili precizni u prvoj seriji, a onda su Masaro i Bađo postali tragičari ekipe sa Apenina i „selesao“ je po četvrti put postao prvak svijeta.

Najbolji strijelci su bili Stoičkov i Salenko sa po šest golova, najbolji igrač je Romario, a najbolji mladi Mark Overmars, dok je golman Mišal Prudom.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ