XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Put na istok

Fudbalske reprezentacije će morati ponekad i na duga putovanja kroz Rusiju, a Egipćani su selekcija koja će preći najveću kilometražu u grupnoj fazi.

Foto: kwu2017.com

Glavni razlog za to je što će jedan od duela igrati u Ekaterinburgu i to protiv Urugvaja. Što se tiče Ekaterinburga on je četvrti grad po veličini u Rusiji, a od 1924. do 1991. godine zvao se Sverdlovsk. Sam grad se nalazi na azijskoj strani planine Ural, dok je veoma blizu i sama granica između Evrope i Azije, a tu je odlučilo da živi milion i 350 hiljada stanovnika. Na stadionu kapaciteta 35.696 sjedišta pored Egipta i Urugvaja igraće i Francuska – Peru, Japan – Senegal, Maroko – Švedska.

Foto: geohistory.today

Sada idemo 1801 kilometar južno do Volgograda, gdje će Egipćani igrati svoju drugu utakmicu. Grad dosta poznatiji kao Staljingrad ili „grad heroj“, gdje se u toku Drugog svjetskog rata odigrala jedna od najvećih bitki u istoriji čovječanstva. Bitka koja označila početak kraja nacističke Njemačke odnijela je blizu 2 miliona života sa obje strane, a danas sam grad ima preko milion stanovnika.

Prvi će svoj meč na stadionu sa 45.568 sjedišta igrati Tunižani i Englezi, zatim Nigerija i Island, a onda Egipat i Saudijska Arabija i na kraju Japan i Poljska.

„Vrata Kavkaza“ ili Rostov na Donu, kako je zvanično ime ovom gradu sa preko milion stanovnika. On je danas kulturni i politički centar južne Rusije, a u toku Drugog svjetskog rata čak dvaput je padao u ruke Nijemaca. Kao i većina ostalih stadiona za Svjetsko prvenstvo će ima 45.000 sjedišta, što će biti kasnije smanjeno na 37 hiljada. Brazilci će igrati tu protiv Švajcarske, Urugvajci protiv Saudijske Arabije, onda Meksiko i Južna Koreja, Island i Hrvatska, te jedan meč osmine finala.

Foto: ribttes.com