XS
SM
MD
LG

Prijedor spreman za finale

Grad Prijedor će u četvrtak, 24. maja (17.30 časova, RTRS) biti domaćin finala 25. fudbalskog Kupa Republike Srpske u kojem će se, na Gradskom stadionu, sastati Krupa iz Krupe na Vrbasu, koja “lovi” svoj prvi pehar u ovom takmičenju i branilac trofeja bijeljinski Radnik, peterostruki pobednik masovnijeg takmičenja srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”.

Tim povodom u Gradskoj upravi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je radni sastanak u sklopu pripreme za ovaj fudbalski spektakl, a učešće su uzeli predstavnici klubova finalista, predstavnici Gradskog i Područnog FS Prijedor, FS Republike Srpske, policije uprave, Radio-televizije Republike Srpske.

-Okupili smo se iz razloga što će Grad Prijedor 24. maja biti domaćin još jednog fudbalskog spektakla, finala Kupa Republike Srpske. Sastanak smo organizovali sa željom da se dogovorimo o svim detaljima i hoćemo da stvorimo uslove da sve protekne u najboljem redu, i kako treba, da u svet pošaljemo lepu fudbalsku sliku. Iako Prijedor nema ekipu koja se takmiči u finalnoj utakmici za trofej hoćemo da budemo pravi organizatori i domaćini ovog lepog sportskog događaja u ovoj godini u kojoj baš naš Rudar Prijedor slavi 90. rođendan i kada se u Rusiji održava Svetsko prvenstvo. Želimo da ovo ljeto u Gradu Prijedoru bude obeleženo istinskim fudbalskim festivalom dostojnog celom Potkozarju, Republici Srpskoj, ali i našem matičnom Savezu – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Fudbalski klub Krupa igraće drugo finale, u prvom 2015. godine izgubila je baš od Rudar Prijedora. U Gradu na Sani je bilo 2:1 za domaćina, u Krupi na Vrbasu 2:0 za “rudare” koji su tada prigrabili prvi i za sada jedini trofej u ovom takmičenju.

-Plasman u finale Kupa Republike Srpske je za nas još jedan istorijski uspeh. Moram da kažem da smo na početku sezone imali u planu da igramo u finalu i Bogu hvala uspeli smo u tome. Nadam se da ćemo osvojiti Kup. Želimo da u Prijedoru, koji ima slavljenika ove godine, priredimo pravi i istinski fudbalski praznik, promovišemo fudbal i Republiku Srpsku, da Grad Prijedor bude istinski domaćin, vrhunski odigramo utakmicu i svi na kraju budemo zadovoljni, a da Krupa osvoji pehar – istakao je sportski direktor Krupe Mihajlo Bučinski.

Ukoliko trijumfuje u Gradu na Sani bijeljinski premijerligaš sa šest pehara postaće najtrofejniji klub u Kupu Republike Srpske.

-Želim da pozdrav želju i nameru ljudi iz Grada Prijedora da organizuju finalnu utakmicu, svi zajedno treba da napravimo spektakl i događaj o kojem će se dugo pričati i koji će se dugo pamtiti. Ovo je najstarije takmičenje koje je počelo još u ratu i zaslužuje spektakularnu završnicu. Finale Kupa Republike Srpske zaslužuje da se odigra u jednom ovakvom fudbalskom centru kao što je Prijedor koji ima veliku fudbalsku tradiciju i klub od 90 godina. Daćemo sve od sebe da uveličamo ovaj spektakl – rekao je Nebojša Tomić, direktor Radnika.

U ime Fudbalskog saveza Republike Srpske gradonačelniku Đakoviću, ali i predstavnicima svih relevantnih struktura koje će da budu uključene u organizaciju finalne utakmice zahvalio se vršilac dužnosti generalnog sekretara Goran Ćejić rečima:

-Došli smo do same završnice Kupa FSRS za sezonu 2017/18. u kojoj je učešće uzelo oko 300 klubova, od opštinskog do premijerligaškog ranga. Ekipe finalisti će u poslednjoj utakmici, kao što se kaže, pokazati svoj ili sjaj ili očaj. U izboru mesta domaćina finalne utakmice odlučili smo se za Grad Prijedor iz više razloga. Pre svega Prijedor je centar Potkozarskog kraja, jedna od perjanica Republike Srpske, ne samo u fudbalu već celokupnog sporta, tu je i klub koji slavi 90. rođendan. Nadamo se da će da bude istinski spektakl, dobro posećen od građana Prijedora i ljubitelja fudbala iz okoline i da ćemo svi zajedno da uživamo i budemo ponosni.

Uz gradonačelnika Milenka Đakovića na jučerašnjem sastanku bili su i njegov zamenik Aleksandar Miljuš, nekada proslavljeni rukometaš, zatim Zdravko Ostojić, načelnik za sport, Monja Kasalović, načelnica za društvene delatnosti, MUP Republike Srpske predstavljali su načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić i Goran Lazić, dok je pored Gorana Ćejića FSRS predstavljao član Izvršnog odbora Dragan Banjac. Prisustvovali su i predsednik GFS i PFS Prijedor Slaviša Kralj i Mile Mandić, a u ime FK Rudar Prijedor Boro Obradović.

Kup Republike Srpske, tačnije finalne utakmice, istorijski su i počele na potezu Banjaluka – Prijedor ratnih 1994. i 1995. godina,