XS
SM
MD
LG

Borac po šesti put osvojio Kup BiH

Foto/Sport1

Rukometaši banjalučkog Borca osvojili su po šesti put Kup Bosne i Hercegovine savladavši danas u finalu visočku Bosnu 22:19 (9:9)

Finalni meč Kupa Bosne i Hercegovine otvara domaćin golom Čelića, te stiče početnu prednost na ovom meču. Bosna se patila malo na početku susreta, a do prvog pogotka stižu preko Omanovića sa sedmerca u 5.minutu meča.

Golman Borca, Bojan Ljubišić, bio je odličan u prvom poluvremenu, odbranio je i penal Omanoviću, te je održavao Banjalučane u prednost, a golom Daničića Borac je prvi put otišao na +3 (5:2). Nije Grčo dao da Borac ode i na +4, a onda je Bosna u seriji preko Omanovića i Kapića, te stiže na 6:6.

Visočani su po prvi put u vodstvo stigli drugim golom Adnana Harmandića u 23. minutu meča. Poveli su 8:7, a do kraja ovog izuzetno tvrdog poluvremena Borac uspjeva da poravna, te se na odmor odlazi sa rezultatom 9:9, nakon što obje ekipe nisu uspjele da realizuju svoje posljednje napade.

Nastavak susreta donosi sličnu igru, a Bosna u 40. minutu prvi put uspjeva da ode na +2. Bojan Ljubišić je odbranio zicer Kapiću za +3 Bosne, i tada je uslijedio veliki pad gostiju iz Visokog. 

Umjesto da bude +3, Unčanin je svojim petim golom sa sedmerca smanjio na +1, 14:13. Ljubišić se zatim razbudio ponovo odbranio Čolu šut, a onda Borac stiže na 14:14.

Kapić je u narednom napadu napravio korake, što je omogućilo brzu akciju Borca koju rješava Miloš Nježić i poslije duže vremena vraća domaćina u vodstvo. Borac je i poslije vodstva nastavio svoju seriju, te su stigli i do 5:0, odnosno 17:14 poslije novog gola Dejana Unčačnina.

Seriju je na kratko prekinuo Kapić, ali Borac prvi golom Mijatovića odlazi na 19:16, da bi zatim Ljubišić spustio roletnu, odbranio tri šuta gostima, te omogućio Buljini da golom odvede Borac na +4, 20:16, što je bio i kraj nadanja gostiju, a konačan rezultat bio je 22:19.

Bojan Ljubišić je ponovo vodio Borac do pobjede i titule. Sjajni golman Banjalučana je danas sakupio 15 odbrana, dok je u napadu Dejan Unčanin postigao osam pogodaka.