XS
SM
MD
LG

Aj Velikan u istoriju!

Jučerašnjom odlukom Drugostepene komisije za licenciranje u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, da banjalučkom Borcu uskrati licencu za nastupe u Premijer ligi okončana je višegodišnja agonija kluba. Nekada su ga zvali ''Velikan iz Platonove''. Danas, kada kažete  Velikan iz Platonove, izgleda podrugljivo, ironično, a po malo i tužno. Goidnama su uprave Borca radile sve,  da klub unište i praktično ugase. Uspele su!!!

Borac je ''pao'' zbog duga od 560.000 maraka, Školi ili Fudbalskom klubu Džaja iz Banjaluke. Kupili su od njih igrače, nisu nikada platili i došlo je sve jednom na naplatu. Taj ''slučaj Džaja'' vuče se gotovo deceniju.Tužakanja, kontra tužbe...Na kraju odluka, pravosnažna. Borac je dužan i mora da plati...Nije platio i nema licence!

Ova sadašnja uprava kluba nije kriva, za taj dug, ali dolaskom u Borac prihvatili su i sva potraživanja, ali i dugovanja Borca. Nisu verovali da može doći do ovakve situacije. Sada se verovatno kaju što su ušli u kolo. Ali kasno je. Borac je definitivno dotakao dno.

Premijer liga mu je zatvorena, a budućnost vrlo neizvesna. Šta će uraditi klupski čelnici?  Otaje da viidmo,a moramo reći da se Borcu spremaju nove tužbe i potraživnja. Kažu od Brane Janovića je stigao ili ide zahtev za isplatu 700.000 maraka duga. Ima toga još. Poreski dug, je ko zna koliki???

Najlakše je sada optužititi ove koji su tu, danas. Njima je na žalost došlo sve na naplatu, a oni pre njih su Borac čerupali, uzimali, otimali. Uzeli su mu i dušu.

Danas su daleko od Graddskog stadiona. Niko ih neće dirati, a trebao bi. Bilo bi potrebno otvoriti Borčevu Pandorinu kutiju. Kada je krenuo dug, kada su kupljeni Džajini igrači, ko je kupljen, za koje pare. Postaviti i pitanje zašto su predstavnici Borca izbegavali da idu na sudska ročišta. Mnogo pitanja? Odgovora nema, a siguran sam da u Banjaluci ima onih koji to sve to  znaju i pamte.

Bilo bi zanimljivo videti i utvrditi koliko je novca stiglo u kasu Borca od prodaje igrača. Nije da ih nije bilo. Prisetimo se iz ,Borca su u svet otilšla velika fudbalska imena. Neću pominajti njih  jer ne bi bilo korektno ih spominajti u ovom ni malo veselom momentu za tim iz Platonove. Koliko je novca stiglo u kasu Borčevu ?  Imaju papiri , nisu nestali. To b tek bilo porazno saznanje!

Posebna priča su sve Borčeve nadobudne uprave, pa i neki treneri! Svi su se ponašali kao da su ostali klubovi Republike Srpske njihove flijale.Nije bilo nikakve želje za saradnjom, komunikacijom. Ne, nego argument sile - Mi smo brend Republike Srspek, vi ostali ima da ćutite.

Trajalo je to godinama i pokrivali su se svi, neki manje neki više institucijama Republike Srpske. Nije bio redak slučaj da čak i prete ministrima, minisarstvima, premijerima... Nikada oni nisu bili krivi!

Sećam  se one godine kada klub nije došao na utakmicu sa Slavijom. Tada je tim iz Istočnog Sarajeva nudio da plati troškove prevoza i boravka Borca  u Istočnom Sarajevu. Sve je bilo završeno. Borac bi došao sa mladim timom, ali ne! 

Stariji igrači su zapretili, toj deci, da krenu, pa je Borac kažnjen sa minus jedan  bod. Zbog tog minus boda je ispao iz lige, a drvlje i kamenje su bacali  na Slaviju. Samo nekoliko meseci  kasnije glavni kolovođa bojkota utammice je postavljen za sportskog direktora. Sve je to moglo u Borcu. Na žalost!  

Sećam se i kada je jedna grupa ''nadobudnih navijača'' Borca mene na Gradskom stadionu napala verbalno, spominjući mi porodicu, šaljući me na Koševu da tamo gledam utakmice i navijam.

Morala je intervenisati policija, te deo uprave  Borca . Nisma ni ja ostao dužan. A sve jer su oni smatrali da  ne smem da simpatišem neki drugi klub iz Republike Srpske na tribinama Gradskog stadiona. .Nisu to bili Lešinari, sa njima nikada klubovi i novinari nisu imali problema. To su bili huligani, Klasični. Doduše u godinama, ali drumski fudbalski razbojnici. 

Sličnih primera ima još, ali sada više ne vredi vraćati se na njih. Borac je, na žalost, dotakao dno. Rekli bismo i sport Republike Srpske je na izdisaju.  Sem borilačkih sportova!

Gde su nam klubovi u ostalim sportovima. Tek poneki izuzetak u odbojci..Košarkaški klub Igokea izgubila titulu i nikom ništa. Nema reakcije? A sramota. Velika!

Mnogo smo propali, a pitanje je i da li smo na dnu. Ima li još prostora za propadanje. Na žalost, lično mislim da ima! A opet kada se vidi kako živi većina stanovništa briga nekoga za sport.

Treba preživeti, od prvog do prvog, školovati decu, Ko će u toj situaciji da milsi na sport? Niko normalan i mi sportski novinari. Mi moramo profesionalno , ostali imaju preča posla. A možda bi i mi trebali potražiti preča posla?

Piše: Dragiša Ćorsović