XS
SM
MD
LG

Završen ligaški dio Lige prijateljstva 2018

Utakmicama u Ugljeviku 09.06.2018. godine završen je ligaški dio Lige prijateljstva 2018. U Ugljeviku su odigrane preostale utakmice petog i utakmice šestog kola, nakon  kojih smo dobili konačan plasman po kojem će ekipe ići na završni turnir i boriti se za medalje. 

U sportskoj dvorani u  Ugljeviku, u odlično organizovanom cjelodnevnom sportskom događaju, odigrano je četiri utakmice. Najprije su u obje konkurencije snage odmjerili OKK Rudar 2015 iz Ugljevika i OKK Olimp iz Šekovića, a zatim je domaćinu na megdan izašao KK Lavovi iz Brčkog. KK Feniks Basket ovog vikenda nije bio u prilici da odigra planirane utakmice protiv OKK Olimp pa su ovi mečevi registrovani službenim rezultatom 20 : 0 za OKK Olimp. 

U utakmici dječaka iz Ugljevika i Šekovića, Šekovljani su pobjedom potvrdili ulogu favorite na završnom turniru. Bojan Vidaković (31 poen) i Ivan Lilić (31 poen) uz značajnu, prije svega odbrambenu rolu, Đorđa Glišića (11 poena) su doveli svoj tim do još jedne pobjede. S obzirom na bolju koš razliku u međusobnim duelima sa KK Lavovi Brčko, dječaci iz Šekovića su zauzeli prvo mjesto pred završni turnir, sa pet pobjeda i jednim porazom. Ovo je bila utakmica sa najvećim brojem poena do sada, a konačan rezultat je bio OKK Rudar 2015 61 : OKK Olimp 76.

Kod djevojčica neizvjesnija utakmica u kojoj su pobjedu na kraju odnijele Ugljevičanke. Pobjeda djevojčica OKK Rudar 2015 je rezultat prije svega ponovo fantastične igre Jovane Blagić (32 poena). U međusobnom skoru ove dvije ekipe OKK Olimp iz Šekovića ima za 11 poena bolju koš razliku i zauzima drugo mjesto na tabeli. Može se reći da su Ugljevičanke svoju šansu za finale ispustile izostankom na drugom takmičarskom vikendu u Šekovićima. Na kraju ove utakmice OKK Rudar 2015 51 : OKK Olimp 42.

S obzirom na činjenicu da KK Feniks Basket i OKK Olimp nisu igrali planirane utakmice, sljedeći su na teren izašli dječaci iz KK Lovovi i OKK Rudar 2015. Još jedna utakmica sa velikim brojem poena. Lavovi su i  ovaj put pokazali da u ovoj generaciji imaju bolji tim od Rudara i skoncentrisanom igrom u odbrani i odličnom realizacijom ovu utakmicu dobili sa 28 poena razlike. Konačno OKK Rudar 2015 52 : KK Lavovi 80. Na ovoj utakmici je najbolju partiju pružio najmlađi igrač na terenu Sergej Subotić (2006. godište, KK Lavovi) koji je sa 24 poena bio najefikacniji igrač utakmice. Subotić je ubacio i četiri trojke. Pored Subotića, sa pet ubačenih trojki, ukupno 21 poenom i odličnom asistentskom igrom, Vuk Jovanović, plejmejker Lavova, je ponovo pružio odličnu partiju. A koliko su igra u skoku i blokade bitan dio košarkaške igre u Ugljeviku je pokazao Bojan Karać, centar Lavova. On je uz veliki broj skokova i blokada zabilježio i 11 poena. Uz ova tri igrača još pet igrača Lavova se upisalo u strijelce na ovoj utakmici i time su Lavovi skrenuli pažnju da bi “dužina klupe” mogla biti njihova značajna prednost u finalnoj utakmici u Šekovićima. Iako su ostali u sjenci razigranih Brčaka, ni Ugljevičani nisu ostali nezapaženi. Čak 10 igrača iz Ugljevika je svojim poenima dalo doprinos svojoj ekipi ali su se najviše istakli Miodrag Jovanović (11 poena), Uroš Marković (9 poena) i Nemanja Rikić (9 poena).

Na kraju ovog sportskog dana odigrana je i najuzbudljivija utakmica. U ne tako lijepoj i efikasnoj, ali vrlo neizvjesnoj igri  jedne drugima su se suprotstavile djevojčice OKK Rudar 2015 i KK Lavovi. Utakmica je cijelim tokom, do posljednjeg minuta bila rezultatski neizvjesna. Umorne Ugljevičanke su propisno namučile favorizovane “Lavice” koje su tek u zadnja dva minuta utamice uspjele da se rezultatski odlijepe i dovedu utakmicu do konačnih OKK Rudar 2015 29 : KK Lavovi 36. KK Lavovi su u toku ligaškog dijela pokazali da imaju respektivnu generaciju djevojčica koje su osim uloge glavnog favorita za osavajanje Lige prijateljstva 2015, etiketirane i kao ozbiljan pretendent na najviši plasman u nastupajećim takmičenjima Košrkaškog saveza Republike Srpske.

Završnica Lige prijateljstva 2018. biće odigrana u Šekovićima 16.06. 2018. godine. Najprije će se za treće mjesto boriti trećeplasitani i četvrtoplasirani iz ligaškog dijela, a finalne utakmice će igrati ekipe koje su do sada pokazale najviše i zauzele prvo i drugo mjesto na ligaškoj tabli. Za naslov pobjednika će se u obje konkurencije boriti OKK Olimp i KK Lavovi, dok će za bronzane medalje još jednom na megdan izaći OKK Rudar 2015 i KK Feniks Basket.

Na završnom turniru biće proglašeni i najbolji strijelci. Za sada je u konkurenciji dječaka na listi strijelaca daleko, čini se nedostižan, ispred svih, Bojan Vidaković iz Šekovića sa 130 poena. Iza njega su Ivan Lulić (OKK Olimp) i Vuk Jovanović (KK Lavovi) sa po 85. Kod djevojčica Milica Đokić (KK Lavovi) je do sada ubacila 105 poena, a na drugom mjestu je Jovana BLagić (OKK Rudar 2015) sa 87 poena.

Organizatori završnog turnira u Šekovićima planiraju da pored utakmica održi i takmičenje u šutiranju, a po izboru trenera će biti proglašene i najbolje petorke i MVP igrači lige u objekonkurencije.

Liga pijateljstva 2018, je i prije završnog turnira, pokazala da se uz dobru volju, vrlo malo sredstava i ovaj put bez finansijskih sponzora, mogu organizovati košarkaška i uopšte sportska takmičenja koja mlade sportiste motivišu da se i dalje i posvećenije bave sportom. Ovo i slična takmičenja su sadržaji na čiji nedostatak svi znamo da se žalimo, a koji obogaćuju život kako u malim, tako i u onim nešto većim sredinama. Sportska uzbuđenja, nova prijateljstva, zadovoljstvo svih učesnika Lige prijateljstva i interesovanje drugih klubova su prethodnih mjesec dana pokazali da je ovaj model sportskih takmičenja mladih pun pogodak i da ovakva takmičenja treba organizovati u što većem broju. Nadamo se da će se i zvanični savezi u raznim sportovima, gdje to nedostaje, povesti primjerom Lige prijateljstva i dovesti svoja takmičenja u urednije i regularnije okvire i na taj način stimulisati razvoj sporta, a ne biti sami sebi svrha.