XS
SM
MD
LG

Radojičić zavrnuo slavine

Grad Banjaluka je pomogao Fudbalski klub Borac sa 70.000 maraka u rešavanju licence za učešće u Premijer ligi BiH u sezoni 2018/19. ali crveno-plavi su “pali” na “Džaji” kojem duguju više od pola miliona istih novčanica. Kao gradskom klubu Borcu nisu dovoljne samo pare da rešava sve svoje probleme, već mnogo veća pažnja gradskih struktura, a “narušeni” odnosi mogli su da se vide i kraje prošle i početkom ove kalendarske godine.

Naime, tada su posledice nevremena koje je u decembru zahvatilo Banjaluku bile uočljive nekoliko meseci srušenim semaforom na Gradskom stadionu, ali i zaštitnom ogradom, sve je ličilo pomalo i na ruglo. Posle svega treba da se postavi sasvim jasno pitanje čiji je Borac klub? I ko treba da vodi najveću brigu o njemu?

U septembru 2017. godine predsednik Borca Branko Kovačević i direktor Dejan Lukendić imali su sastanak u gradskoj upravi sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem o budućnosti kluba i tada je rečeno da će Grad Banjaluka za finansiranje Borca ove godine izdvojiti 140.000 maraka. To ipak nije dovoljno za klub takvog rejtinga znajući šta ustvari Borac znači Gradu Banjaluci.

-FK Borac je dobio sva planirana sredstva za ovu godinu u iznosu većem od 100.000 maraka. Međutim, u klubu s tim ne mogu da zatvore ništa od postojećih dugovanja. Samo ova priča o FK “Džaja” je nekih 600.000 maraka, tako da Grad sa svojim finansijskim kapacitetom ne može da reši tako velike dugove Borca – rekao je nedavno Radojičić.

 Osnivanjem Sportsko-fudbalskog preduzeća Borac doo 2005. godine klub sa Trga Republike Srpske je imao dvostruki identitet, takmičio se pod imenom FK Borac, a poslovao pod imenom SFP Borac doo. Upravo tada su se najviše i nagomilali dugovi kluba zbog nemarnosti, a novoosnovano preduzeće je bilo osmi šljenjo da funkcioniše na ulaganju novca oko 20 sponzora koji su imali pogodnosti da dobijaju, zbog Borca, pogodnije tendere u Gradu Banjaluka.

Međutim, sve se srušilo kao kula od karata, SFP Borac doo kao preduzeće iz kojeg se izvlačio novac za logistiku kluba, je nestalo, a ostali su problemi koji i danas pritišću klub, do iznemoglosti.

Na poslednjoj konferenciji za novinare, posle odluke Drugostepene komisije za licenciranje FS BiH, potpredsednik kluba Vico Zeljković je istakao da svi beže od Borca i njegovih dugova, a da aktuelna uprava, niti bilo ko drugi ko dođe, ne može sam da reši godinama nagomilane probleme.

-Neobjektivno je da neko dođe s tolikim novcem i odjednom plati sve dugove Borca – rekao je tada Vico Zeljković.

Draško Ilić, danas predsednik uspešnog gradskog rivala Krupe iz Krupe na Vrbasu kada je obavljao funkciju prvog čoveka na banjalučkom Gradskom stadionu tvrdio je da Banjaluka ne voli Borac što je pokazala i prijateljska utakmica za spas kluba oganizovana protiv novosadske Vojvodine na kojoj je odziv gledalaca bio neverovatno “mršav”.

I onda stvarno stoji logično pitanje: Čiji je Borac?

 


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15