XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Debakl Brazila i slavlje Nijemaca

Brazil je želio da ovim domaćinstvom ispravi grešku iz 1950. godine kada ih je Urugvaj pobjedio u finalu, a doživjeli su  još veći debakl.

Foto: vavel.com

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila je da ovoj Južnoameričkoj državi da Mundijal 2014. godine i Brazilci su se spremali da po šesti put postanu šampioni svijeta.  Na ovom šampionatu prvi put je korištena gol linija tehnologija, da bi se provjerilo da li je lopta cijelim obimom prešla liniju. Od reprezentacija samo je Bosna i Hercegovina bila debitant, a igralo se loptom „Brazuka“, dok je maskota bio „Fuleko“. Domaćin je zajedno sa Meksikom lagano prošao grupnu fazu ispred Hrvatske i Kameruna, dok je aktuelni šampion svijeta, Španija, doživjela debakl u grupi B. Prvo su im se Holanđani osvetili sa 5:1, a onda ih je pobjedio Čile sa 2:0. Na kraju su Španci ostvarili utješnu pobjedu protiv Australije. Kolumvija se prošetala kroz grupu C, da bi Grčka penalom u 93. minuti izbacila Obalu Slonovače, dok Japan nije imao nikakve šanse. Kostarika i Urugvaj su napravili ogromno iznenađenje izbacivši Englesku i Italiju, a Francuzi i Švajcarci nisu imali većih problema protiv Ekvadora i Hondurasa. Argentina i Nigerija su bile bolje od BiH i Irana, baš kao Nijemci i Amerikanci od Portugalije i Gane, s tim da su SAD dalje prošle zbog bolje gol razlike. I na kraju Belgija i Alžir su poslali kući Ruse i Južnu Koreju.

U osmini finala nije bilo laganih pobjeda, a po mnogima najbolju utakmicu su odigrali SAD i Belgija. Nakon 90. minuta nije bilo golova, a onda su De Brujne i Lukaku odveli svoju selekciju u četvrtfinale. Njemačka je u produžecima sa 2:1 pobjedila Alžir, Argentina Švajcarsku sa 1:0, Kolumbija Urugvaj sa 2:0, a Francuska Nigeriju istim rezultatom. Brazil je izbacio Čile nakon izvođenja penala, kao i Kostarika Grčku, dok su Holanđani u zadnjim trenucima utakmice preokrenuli protiv Meksika i otišli dalje. Njemačka i Argetina su u četvrtfinalu sa po 1:0 pobjedili Francusku i Belgiju, Brazil sa 2:1 Kolumbiju, a Holandija na penale Kostariku.

I onda se dolazi do najtragičnijeg dana u istoriji brazilskog fudbala. 8.jula Nijemci su nakon 29. Minuta vodili sa 5:0, a kasnije je Širle sa još dva komada stavio so na ranu domaćinu. Oskar je postigao počasni gol, ali tu časti za Brazilce nije bilo, pošto su na domaćem terenu poraženi sa 7:1. Argentina je u drugom polufinalu pobjedila Holandiju nakon penala, a Holanđani su sa 3:0 trijumfovali u meču za treće mjesto i tako još više donijeli tuge ovom narodu. Veliko finale obilježio je Gece golom u 113. minutu, kada je razbio san Mesija o tituli prvaka svijeta. Tako u Evropljani treći put zaredom postali prvaci svijeta.

Najbolji igrač je bio Mesi, strijelac Rodrigez, golmanNojer, a najbolji mladi fudbaler Pogba. Ovim završavamo pregled svih Mundijala, na Vama je da se podsjetite i uživate u prvenstvu u Rusiji.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ

NA PUTU ZA RUSIJU: BAĐO TRAGIČAR I SLAVLJE BRAZILACA

NA PUTU ZA RUSIJU: FRANCUZI ŠAMPIONI I BRONZANI HRVATI

NA PUTU ZA RUSIJU: PETA TITULA BRAZILA I ČUDO TURSKE I JUŽNE KOREJE

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAJ ZIDANA I GROSOVA BAJKA

NA PUTU ZA RUSIJU: PRVA TITULA ŠPANIJE I VUVUZELE