XS
SM
MD
LG

Antić uz Orlove i Crvenu furiju

 Radomir Antić jedan je od najboljih fudbalskih  trenera s prostora nekadašnje države U svojoj uspješnoj karijeri s klupe je vodio aktuelnog evropskog prvaka Real iz Madrida gdje je proveo jednu sezonu 1991./1992. Također, bio je i strateg ljutog rivala Atletika od 1995. do 2000. godine (sa povremenim prekidima). Osvojio je  s ovim klubom i naslov prvaka Španije 1996. godine.

Kasnije je bio imenovan za prvog šefa struke Barcelone. Također, bio je i trener Saragoze, Celte i Ovieda. Prije deset godina imenovan je za selektora reprezentacije Srbije s kojom je prije osam godina učestvovao na Mundijalu u Južnoj Africi. U razgovoru za Sport1.ba govorio je o 21. Svjetskom prvenstvu  koje počinje danas. 

Na početku je naglasio kako će smjena na klupi Španije uticati  na rezultat Crvene furije u najvećoj zemlji svijeta.

''Ono što se u srijedu desilo sa selektorom Španije podijelilo je i reprezentaciju, ali i državu. U ovom trenutku su jedna velika nepoznanica. To će sigurno utjecati na rezultat. Govorimo o zemlji koja je bila evropski i svjetski prvak, čiji klubovi briljiraju na evropskoj sceni. Pripre mne utakmice su odigrali s autoritetom i sve što sam slušao jučer, mislim na komenatre iz svih uglova, stavovi su podijeljeni. Iskreno, izne nadilo me sve to kako se dešavalo i pokazalo se da - svako tjera po svome. Posebno što je selektor preuzeo Real, jer su mišljenja podije ljena. Vjerovatno bi bilo drugačije da je u pitanju bio neki drugi klub'', istakao je Antić za Sport1.ba.

Dodaje kako je iznenađen odlukom da na Mundijalu 2026. godine ,koje će organizovati SAD, Kanada i Meksiko, učestvuje 48 reprezentacija. '

'Definitivno, to je previše. Malo toga šta je promijenio novi šef FIFA-e. Uvođenje VAR-a još više će pojačati vrijeme za reklame i skupljanje novca'', kazao je naš sagovornik.

O predstojećem Mundijalu u Rusiji kaže.

''Belgija ,po mom mišljenju, ima najkvalitetnije igrače. Problem je što Kompani i ovaj igrač Barcelone Vermalen su povrijeđeni i ne mogu da započnu prvenstvo. Kao fudbalski trener volim igrača kao što je Kevin De Brujne. U ovom trenutku je najbolji igrač na svijetu. On može obilježiti Mundijal.  Argentina ima veliki problem domaćeg pritiska. I dalje diskutuju da li je Mesi na nivou Maradone. Kako igrač Barcelone još nije osvojio Svjetsko prvenstvo i sve to stvara pritisak. I Njemačka ,koja brani titulu, otišla je na prvenstvo s problemima. Imaju dilemu ko će stajati na golu. Također, ono što su pokazali na pripremama ne ulijeva autoritat. Mada ih uvijek treba držati kao favorite. Navikli smo na njihove uspjehe'', smatra Antić.

O reprezentaciji Brazila kaže.

''Činjenica je da u posljednje vrijeme igraju dobro. Nepoznanica je Neimar koji se tek vraća nakon povrede. Kada pogledamo srednji red jasno je da ti reprezentativci nisu standardni u svojim klubovima. Svi su dobri fudbaleri , ali nisu uvijek u udarnoj postavi. Brazil je daleko od prave forme''.

Na pitanje šta očekuje od reprezentacija Srbije i Hrvatske na planetarnom izlogu nogometa, odgovara.

''Srbija je reprezentacija koja je otišla na Mundijala sa željom da prođe prvi krug. Vidjet ćemo hoće li uspjeti. Hrvatska ima iskusnu reprezentaciju, posebno u sredini terena. Međutim, lakše im je da se brane, nego da napadaju.  Ja ću navijati za Srbiju i Španiju na Mundijalu'', zaključio je Antić.