XS
SM
MD
LG

Igrači odlaze, uprava mudruje

Pred fudbalerima Rudar Prijedora je finale Kupa Grada Prijedora protiv Bratstva iz Kozarca na stadionu Bereka, ali kako stvari stoje ništa dobro ne sprema se za iduću sezonu u Prvoj ligi Republike Srpske.

Prvenstvo u godini jubileja kada se slavi 90. rođendan je završeno osvajanjem drugog mesta sa deset bodova manjka od šampiona Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići, od čelnika kluba niko nije došao na stadion na utakmicu protiv Podrinja iz Janje (3:0) kojom je spuštena zavesa na sezonu 2017/18, igrači su ostali “ni na nebu ni na zemlji” i mnogi su najavili odlazak iz Grada na Sani i potragu za novim angažmanima.

Tako su Nemanja Vejnović i Aleksandar Vojinović novi članovi Zvijezde-09, Ranka Dekića želi Krupa, Mirza Hamzabegović i Demir Jakupović sigurno odlaze jer niko s njima nije pričao o ostanku, istim putem će i Milan Šakić, Ognjen Jaćimović, Draško Lolić, Miloš Kukić i Aleksandar Popović su odustali još za vreme prvenstvene trke… Spisak je poduži, još ako omladinski reprezentativac Ognjen Davidović ode u inostranstvo od prošlosezonske ekipe “rudara” ni kostur ostati neće!

Za to vreme članovi Upravnog odbora kluba, koji su najodgovorniji za rezultatski neuspeh u godini velikog jubileja, zbog neosvajanja titule i plasmana u Premijer ligu BiH iako je to bio prioritetni cilj, mudruju i “kupuju vreme” kao i uvek. Na poslednjoj sednici dali su svoje mandate na raspolaganje Skupštini (već viđen scenario pre nekoliko meseci). Tada je samo odstupio Goran Mikanović (RŽR “Ljubija”), umesto njega je došao Stojan Janjetović, ali i on je najavio svoj odlazak. Predsednik kluba Dalibor Majkić (“Arcelor Mital”) je sam rekao da će podneti neopozivu ostavku ako se ne osvoji titula kada je smenjen šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac. Međutim, nije to učinio iako je doslovce rekao:

-Ako ne osvojimo titulu i ja ću na kraju otići, podneti neopozivu ostavku!

Ranko Vučković (Grad Prijedor) je podnosio ostavku koja nije prihvaćena, ali je i drugi put ponudio odstupnicu najvišem klupskom telu – Skupštini koja još uvek nije ni zakazana! I dok sve tako traje “u krug”, vreme prolazi, snage “rudara” se osipaju i veliko je pitanje s kim i s čim će klub slavne tradicije ući u novu prvoligašku sezonu u kojoj će, po svemu sudeći, za glavnog rivala dobiti banjalučki Borac, pa ambiciozne Alfa Modriču, Slogu iz Gornjeg Crnjelova, uvek neugodne Slaviju, Kozaru i Drinu, a šansa u godini velikog slavlja je prokockana.

Šta će dalje da bude s klubom, posle finala protiv Bratstva ostaje da se vidi, ali jasno se, iz svega viđenog, može zaključiti jak i organizovan, uspešan i takmičarski ambiciozan Rudar Prijedor malo kome treba, ponajmanje ljudima koji odlučuju o sudbini ovog uzornog i čuvenog kolektiva osnovanog 23. maja 1928. godine, ali i onima koji ga trenutno vode, kako kažu, uspešno.

Šta je danas uspeh za FK Rudar Prijedor?

Vreme, kao najbolji svedok, ljudi i njihovih postupaka i ovog puta će pokazati prave stvari, samo da ne bude kasno? Jer ko god ne stigne na vreme mora da čeka dugo, novo deljenje karata, a “rudari” su trenutno daleko, ne od špila već od stola za kojim se te iste karte dele!

Zato i jeste klub koji slavi 90. rođendan postao samo simbol jedne fudbalske provincije u Gradu sa 100.000 žitelja i bogate istorije. Mnogo puta viđena je ta ista fudbalska provincija, na prijedorski način, bez emocija, koja je klub zavila u “crno”.

U fudbalu nema mudrovanja, ustvari ima, a posledice su… ovakav čemeran Rudar Prijedor. Uvek se radilo “minut do dvanaest”, a sada je podne davno prošlo...


Tekstilac Kort 1 : 5 Zvijezda 09
Drina 2 : 2 Slavija
Rudar Prijedor 3 : 0 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 32 25 6 1 81
2 Rudar Prijedor 32 21 8 3 71
3 Drina 32 11 13 8 46
4 Slavija 32 11 12 9 45
5 Tekstilac Kort 32 10 9 13 39
6 Podrinje 32 10 6 16 36