XS
SM
MD
LG

SVIJET JE LOPTA ŠARENA (9): Srbi, Hrvati i ostali!

Piše: Tomo MARIĆ

Hoće li baš biti: Srbi, Hrvati i ostali, odgovor će dati večerašnja utakmica Srbija – Švajcarska, kada bi, eventualno, već nakon dva susreta u grupi dvije reprezentacije, iz dvije države nastale raspadom Jugoslavije osigurale plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.
Hrvati su sinoć, senzacionalnom pobjedom protiv Argentine potvrdili da su nebesa, kad je riječ o ekstratalentovanosti, otvorena sa svih strana, pa tako treba doživjeti i analizirati onih 3:0 protiv “Gaučosa”. Družina Luke Modrića u svemu je, ali baš u svemu, nadvisila dvostrukog prvaka svijeta, jednog od favorita za osvajanje ovogodišnjeg Mondijala, i to u takvoj igri da se Leonel Mesi, Kun Aguero i sve druge argentinske zvijezde nisu doslovno vidjele na terenu. 
Analize tog susreta iće u milion pravaca, između ostalog i da su ključni igrači “kockastih” rođeni ili “nogometno stvoreni” u BiH: rečeni Modrić, svoj put je počeo u mostarskom Zrinjskom, dok porijeklom iz BiH potiču: Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, a selektor Zlatko Dalić je rođen u Livnu; potom Livnjak je i predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, a sve to je uobličio, osmislio i “lansirao” u “nogometni svijet” osporavani Zdravko Mamić, iz Tomislavgrada, koji je “glavi” našao spas u svom sudskom procesu dvojnim državljanstvom Hrvatske i Bosne i Hercegovine i trenutno se nalazi u Hercegovini.
Fudbal, makar se zvao i nogomet, pobijedio je sve.
Šta večerašnji susret u Kalinjingradu između Srbije i Švajcarske može da donese “Orlovima”, a šta da, u širem kontekstu, kaže cijelom svijetu? “Orlovi” su puni samopouzdanja nakon pobjede nad Kostarikom, orni za nove podvige, dok multietnički Švajcarci šalju i sportske i one druge poruke, koji baš i nemaju veze sa sportom. Prednjače: Šađiri, Džaka, Behrami, Džemaili… o svemu više govore nego o samom nadmetanju i nadigravanju. Pominje se, obavezno, Kosovo i “osveta Srbiji”. Zaboravlja se pri tome da je fudbal dio kulture i svojevrsna religija, ali, prije svega, iracionalna igra srca u kojoj se nikada ne zna ko će do pobjede stići – najbolji, najhrabriji, najvještiji ili najsrećniji. Sociolozi i filozofi, uz sportske analize, tvrde i da je fudbal dio ukupnog razvoja jednog društva, a većina izjava koja stiže iz tabora Švajcaraca govore suprotno.
Za utjehu u gnijezdu “Orlova” dominiraju, bar za sada, razum i zrelost, racionalnost i hladnokrvnost, o čemu govori i izjava Duška Tošića: 
-Dosta se toga priča, nećemo da ulazimo u te priče, moramo da gledamo sebe. Neće se naravno desiti ona utakmica iz Beograda kada smo bili mnogo, mnogo naivni. Svi znamo šta nam je ulog ove utakmice, svjesni smo i nećemo dozvoliti nijednu provokaciju. Šta oni rade, njihov je problem…
Zrelost je, nerijetko važnija od zvanja i pameti.
Veliki i mali svijet interesuje, iznad svega, fudbal kao čarolija, u kojoj sila i prezir najčešće gube zato još jednom: naprijed Srbijo uz trijumfalni let malih velikih “Orlova”.