XS
SM
MD
LG

SVIJET JE LOPTA ŠARENA (11): “Veliki Lav” i vječnost

Piše: Tomo MARIĆ

Slavni ruski golman Lav Nikolajevič Jašin stao je uz rame vječnosti, to su oni ljudi što gledaju u Sunce, a iz skromnosti ne vide ga. 
Ostao pojam harizmatičnosti i bravuroznosti s jedinstvenom odrednicom “crni pauk”, svi golmani su čuvari mreže, ali samo jedan je Jašin. Tako su ga opisali raspjevani francuski novinari na finalu Prvenstva Evrope u Parizu 1960. godine, na utakmici SSSR – Jugoslavija 2:1, i ostalo do danas.
Bio vjernik, veseljak, volio ljude, ponekad i “čašicu”, sve ono što je svojstveno običnom čovjeku. “Veliki Lav” zaštitni je simbol Mondijala u Rusiji, na vječnoj straži na platou ispred nekadapnjeg stadiona “Lenjina”, danas stadiona “Lužnjiki”, izrastao je u svjetsku golmansku legendu u konkurenciji čuvara mreže koji su, svaki na svoj način, obilježili cijelu jednu epohu: Jugosloveni Vladimir Beara i Milutin Šoškić, Brazilac Gilmar Dos Santos Neves, Mađar Đula Grošič, Englez Gordon Benks, Nijemac Ari Farijan, Čehoslovak Vilijam Šrojf, Španac Hoze Anhel Iribar…
Jašin je jedini golman koji je ponio Zlatnu loptu 1963. godine kao najbolji fudbaler Evrope. Zajedno sa Milutinom Šoškićem, u golmanskom paru, branio je gol reprezentacije FIFA, jedine zvanične reprezentacije svijeta u istoriji fudbala, oduševio svojim bravurama, a Svjetska fudbalska federacija je taj susret u Londonu protiv Engleske verifikovala kao jedini u kojem je igrao planetarni “tim veličanstvenih”.
Pitam se, pitam… šta bi Lav Jašin rekao danas za sve vratare viđene na Mondijalu u njegovoj Rusiji, nakon već desetak dana borbi i nadmetanja, golova i driblinga, ali i golmanskih odbrana? Da li bi pitao – gdje je tu iskonska ljepota, gdje su bravure i ushićenja, nedostaje više prijateljstva i bratstva, a manje novca i raznih privilegija?
Oni od kojih se najviše očekivalo: Davida de Hee i Manuela Nojera, tek su prosječni, oni drugi koji su minulih godina blistali na velikim klupskim evropskim susretima: Italijan Đanluiđi Bufon, Slovenci Jan Oblak i Samir Handanović, nisu ni stigli u Rusiju, a umorni Španac Iker Kasiljas tek je počasni gost FIFA i Fudbalskog saveza Rusije.
Svako na fudbalskom terenu, bio golman, golgeter, ili igrač sredine terena, pogotovo na svjetskoj smotri, jeste i mali umjetnik, ali nije svako, ma šta mislio o sebi, Jašin, Puškaš, Pele, Krojf, Maradona, Ronaldo, Mesi… ili Džajić, Sušić, Katalinski, Stojković… odnosno Šekularac, Šoškić, Galić, Skoblar… oni su mnogo, mnogo više, rame uz rame s vječnosti!
“Veliki Lave”, hvala i na onom svijetu!
Uljepšali ste mi, uz podsjećanje na romantična fudbalska vremena, ovu mondijalsku noć, bez obzira što kiša neumorno zalijeva moju Banjaluku, a Nijemci na “njemački način”, slave više srećnu nego smislenu i spretnu pobjedu nad Švedskom, ali i Nijemci su Nijemci!

Lav Jasin FOTO: http://publicfigure.me