XS
SM
MD
LG

FIFA i vlastita pravila krši samo kako bi po Srbiji udarala

Poslednjih dana svjedočili smo neviđenim stvarima. Od toga da neko odgovara za istinu i bude kažnjen do toga da neko ne bude kažnjen, iako krši strogo propisana pravila.

O meču između Srbije i Švajcarske se danima govori a govoriće se i nakon Mundijala. Pristrasni sudija Feliks Brih, trebao je obući dres Švajcarske. Svakako je bio pristrasan. Pored činjenice da je FIFA dozvolila da komšija Nijemac sudija Švajcarcima, dešavale su se još neke stvari. Džaka i Šaćiri su svoje golove proslavili uz ''albanskog orla'' što je politička provokacija, kojoj nije mjesto na sportskim terenima.

Nakon utakmice FSS je tražio da se protiv pomenutog dvojca pokrene istraga. Istraga je pokrenuta ali ne samo protiv njih nego i protiv FSS-a, predsjednika Kokeze i selektora Mladena Krstajića. Rezultati ? Kazne za švajcarski duo nema ali zato su kažnjeni i naš savez kao i Kokeza i Krstajić.

Zašto su kažnjeni Krstajić i  Kokeza ? Kažnjeni su jer su rekli istinu o pristrasnosti Feliksa Briha. Brih je valja jedini sudija na prvenstvu koji nije htio da pogleda snimak, iako je dobio nalog iz kontrolne sobe da pogleda snimak. VAR je generalno sjajna stvar i mnogo manje grešaka na ovom prvenstvu ia ali ovo je jedini slučaj gdje sudija nije htio da koristi isti. Jedino se Srbiji ne omogućava da preko VAR-a dođe do zasluženog penala, kakav je bio kada je Mitrović fauliran. I za manje prekršaje suđeni su penali na Mundijalu uz svu asistenciju VAR-a.

Pored činjenice da je Kokezi i Krstajiću oduzeta sloboda govora, jer su za govor kažnjeni, neke druge stvari su još gore. Sav besmisao FIFE vidi se i kada se malo zakopa i kada se prelistaju pravilnici ove organizacije. Naime u FIFI-nom Disciplinskom Kodu stoji da su Džaka i Šaćiri morali biti kažnjeni. Naime u članu 54. govori se o provokacijama poput onih njihovih. Kao što stoji u pomenutom članu, za takve provokacije dobija se dvije utakmice suspenzije i novčana kazna. Oni jesu kažnjeni novčano ali suspenzije nema. Toliko o FIFI kao nekoj organizaciji.

Navikli su Srbi na selektivnu pravdu u mnogim stvaria ali selektivnoj pravdi u sportu nema mjesta. Pravila su propisana da bi za sve vrijedila. No, FIFA to ovako radi. Pravila se ne tumače onako kako su napisana nego onako kako nama odgovara. I zaista i rade kako njima odgovara.

Uostalom i sami na slici možete vidjeti pomenuti član, koji je FIFA svojom odlukom prekršila.  

Foro: FIFA Disciplinary Code


Srbija 0 : 2 Brazil
Švajcarska 2 : 2 Kostarika
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brazil 3 2 1 0 7
2 Švajcarska 3 1 2 0 5
3 Srbija 3 1 0 2 3
4 Kostarika 3 0 1 2 1