XS
SM
MD
LG

Francuska prejaka za desetkovanu BiH

Košarkaši Francuske savladali su Bosnu i Hercegovinu u Tuzli, rezultatom 102-52.

Francuzi su počeli vrlo dobro susret. Batum je vezao pet poena na startu i imali su vodstvo 5-0. Preko Gegića, Bosna i Hercegovina je uhvatila ritma. On je postigao prvih šest poena BiH na ovom susretu. Međutim, to je bilo premalo da bi se pariralo Francuzima. Razigrani su bili i Furnije, Diao te Rudi Gober, pa su Francuzi rano došli do dvocifrene prednosti. Dvocifrenu prednost Francuzi su održavali do kraja prvog perioda, kojeg su dobili sa 23-12.

Na početku drugog perioda BiH je držala kakav-takav priključak. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, prednost gostiju je rasla. De Kolo se razigrao, na ofanzivnom skoku aktivan je bio Poarije, pa su gosti došli do 20 poena prednosti. Probali su domaći da se malo vrate ali Francuska je na odmor otišla sa +22. Iako je BiH bila oslabljena brojnim izostancima, u prvom poluvremenu sus e borili maksimalno koliko su mogli. Međutim, veoma kvalitetan sastav Francuske, prejak bi bio i za kompletnu BiH pa ne treba da čudi što su protiv oslabljene BiH, imali veliku prednost.

Treći period je u potpunosti pripao Francuskoj. Igrali su sjajno svi i praktično nije ni bitno koju petorku vrti Kole. Prednost je rasla i u jednom trenutku bilo je i velikih +43. U završnici trećeg perioda, Almir Hasandić veže sedam ponea i Bosna i Hercegovina bar malo uljepšava rezultat. Nakon 30 minuta igre, Francuzi su vodili 73-36.

Poslednji period bila je puka formalnost. Pokušavali su domaći da smanje malo prednost gostiju ali umjesto ublažavanja poraza, na kraju je uslijedio još ubjedljiviji poraz. Francuzi su do kraja igrali maksimalno ozbilnjo i na kraju su slavili sa 102-52. Francuze su do pobjede predvodili Gober i Poarije sa po 16 poena, dok je BiH predvodio Vrabac sa deset poena. Treba pohvaliti publiku u Tuzli za sjajnu atmosferu i veliku podršku svom timu, Takođe, dobre poteze Francuza su nagrađivali aplauzom što je za pohvalu.

Francuska je sada na omjeru 5-0, dok je BiH na 2-3 i u slučaju pobjede Rusije u Belgiji, BiH će osigurati plasman u drugi krug.

Foto: Eurosport