XS
SM
MD
LG

I bolje im je bez Zlatana

Često se dešava da na velikim takmičenjima neki autsajder napravi rezultat. Ali oni su toliko puta bili autsajderi i toliko premašili očekivanja. A sada ? Sada su u četvrtfinalu. I opet će biti autsajderi. Da li su stvarno autsajderi ? Pitajte Holandiju, Italiju, Njemačku da li su autsajderi...

Jane Anderson 2016. godine sjeo je na kormilo Švedske. Za ljude van Švedske poprilično nepoznat trener. Međuti, čovjek je sa jednim malim Norkepingom napravio senzaciju. Uveo ih je u prvu ligu a 2015. godine ih je odveo i do titule. To mu je bila idealna preporuka za mjesto selektora.

Sa Andersonom je počela neka nova era. Šveđani su 2015. godine osvojili EURO do 21 godine. Anderson je imao zadatak da te momke uvede u A selekciju te da uz par iskusnih momaka stvori jedan sistem. A nova era sa Andersonom, počela je bez Zlatana Ibrahimovića.

U ekipi koja je osvojila EURO za mlade, bilo je nekoliko igrača koje je Anderson uveo u A tim. Kapiten tog tima bio je Hijemark, u timu turnira bili su Lindelof i Helander a takođe u toj ekipi bili su Guideti, Augustinson te Telin. Anderson im je svima odlučio dati šansu u A timu. Pored mladih snaga, zadržao je i neke iskusne igrače. Prije svih, iskusni dio tima čine Berg, Toivonen, Lustig i Grankvist.

U kvalifikacijama su bili u teškoj grupi. Pored Francuske i Holandije, nije se očekivalo da se probiju ni do baraža. Međutim, Šveđani su igrali sjajno i u jednom trenutku je malo nedostajalo čak i prvi da budu. Izbacili su Holandiju u grupi i otišli u baraž. Tamo su otišli na megdan Italiji i opet su bili otpisani. Međutim ekipa Janea Andersona napravila je još jedno iznenađenje. Nakon Holandije, izbacili su i Italiju i otišli su na Mundijal.

Kada su se plasirali na Mundijal, glavno pitanje je bilo da li će Zlatan biti na prvenstvu. I sam Zlatan imao je poruke da prvenstvo nije prvenstvo bez Zlatana. Ali Jane Anderson je pokazao karakter. Nije pao pod pritiskom i jasno je istakao da za Zlatana nema mjesta u ekipi. Smatrao je da je hemija u ekipi bolja bez njega jer kad je on tu sve bi se vrtilo oko njega. Kada bi ga protivnici zatvarali, ekipa ne bi znala reagovati.

Ovako, sadašnji tim Švedske nema izrazitih zvijezdi u ekipi. Svaki igrač daje svoj maksimu i uvijek može neko drugi iskočiti. Hemija u ekipi je fantastična. Zajedništvo se vidi na svakom koraku. Iako imaju dosta mladih igrača, na terenu djeluju dosta iskusno. Anderson ih vodi sjajno. U odbrani su čvrti a u napadu igraju lijepo i u par poteza spremni su svakoj ekipi dati gol.

Koliko su neugodni pokazali su već i na Mundijalu. Pored Meksika i Njemačke, malo ko im je davao šanse da prođu grupu. Dobili su Koreance, nesrećno izgubili od Nijemaca  a onda su očitali pravu lekciju Meksiku. Neko će reći da su iskoristili poklone Meksikanaca ali vrlina prave ekipe je upravo ta, da karisti poklone svoga rivala.

Nakon što su u grupi ostavili sve iza sebe i nakon što su indirektno izbacili i Nijemce, u osmini finala su ukrstili koplje sa Švajcarskom. Igrali su dobro i bili bolji cijelo vrijeme ali nisu jurili da daju gol pod svaku cijenu. Strpljenje se isplatilo i svoju šansu su iskoristili. Pobijedili su sa 1-0 i prošli među osam. Sada će ukrstiti koplja sa ENglezima i gle čuda opet će biti autsajderi.

Švedska je primjer šta znači imati pravog selektora. Selektor koji od starta zna šta želi. Selektor koji je svjestan limita svoje ekipe. Selektor koji je spreman da sam sebi puca u koljena jer ne zove najveću zvijezdu tia na Mundijal. To je i hrabrost i ludst ali se njemu itekako isplatilo. Da Šveđani nisu prošli grupu bez Zlatana, vjerovatno ni Bog ne bi spasio Andersona od otkaza. Ovako, pokazao je da se može i bez ''Boga'' jer Zlatan sam za sebe kaže da je Bog. I vjerovatno će i dalje Zlatan tvrditi da Mundijal nije Mundijal ako njega nema.

Međutim, vrlo lako ga se može ''ućutkati''. Sa njim Švedska nije imala rezultate na velikim takmičenjima. Sada je u četvrtfinalu sa tendencijom da možda i poprave rezultat. To je dokaz da je Zlatan više odmagao Švedskoj. Takav primjer je i Mesi u Argentini. Garantujem da bi bez Mesija i druga mu Maskerana, Argentina za klasu bolje igrala na Mundijalu. Isto tako, u post Mesi eri, Gaučosi imaju sve predispozicije za bolje rezultate. U reprezentaciji je najvažnija atmosfera a prepotentni likovi poput Zlatana i Mesija, tu atmosferu samo uništavaju.

Iako su Šveđani opet autsajderi, ne smije ih niko otpisati. Čitajući engleske medije, vidi se da već prave šampionsku atmosferu. Tako mogu medvjeđu uslugu uraditi svom timu. Mogu uljuljkati svoje fudbalere a ako im se to desi, Šveska će se radovati polufinalu.

Da li će Švedska napraviti još jedan pdovig ostaje da se vidi. Ali kako god da se završi meč u subotu, Jane Anderson je veliki heroj i sa svojim momcima odradio je nevjerovatan posao u protekle dvije godine.

Foto: Mirror


Južna Koreja 2 : 0 Nemačka
Meksiko 0 : 3 Švedska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Švedska 3 2 0 1 6
2 Meksiko 3 2 0 1 6
3 Južna Koreja 3 1 0 2 3
4 Nemačka 3 1 0 2 3