XS
SM
MD
LG

Arsenijević: Titula juniora kruna jednogodišnjeg rada

Juniorska selekcija Slavije poslije dvije godine se vratila u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Kruna je to jednogodišnjeg rada novih ljudi u omladinskom pogonu Slavije, koji su prošlog ljeta stigli u klub iz Istočnog Sarajeva.

Koordinator svih selekcija u FK Slavija, Branislav Arsenijević, ističe da je ovo na neki način poklon za sve ono što se prošlo u prethodnom periodu.

- Kruna našeg rada je definitivno plasman juniora u Premijer ligu. Moram da budem iskren da to nismo očekivali i da smo nekako bili prežalili ovu generaciju, te smo se nadali tek u ovoj sezoni što nam dolazi da napadnemo Premijer ligu. Ne mislim da ovo nisu kvalitetni i talentovani momci, itekako jesu, ali jednostavno njihov pristup treninzima i radu je bio neodgovoran, nisu dolazili na treninge, jedva ih je bilo za utakmice, ali na kraju su opravdali svoj kvalitet. U finalnim mečevima, prvo protiv Drine, a zatim i Rudara i Travnika ovi momci su dokazali svoj kvalitet i ovo je prije svega zasluga njih na terenu i trenera Branislava Berjana, pa tek onda ostalih u klubu, rekao je na početku razgovora za naš portal Branislav Arsenijević, a onda nastavio.

- Bog kao da je htio da nas nagradi za sve ono što smo prošli od preuzimanja omladinskog pogona direktor škole, Aleksandar Škrba i ja. Vremenom, mislim da su svi shvatili da mi ovo nismo preuzeli iz neke koristi, već iz ljubavi prema klubu i stvari su polako dolazile na svoje mjesto. Lično, možda smo i na gubitku, ali ne žalimo ni za čim. Uspjeli smo da omladinski pogon postavimo na stabilne noge, od nekih 45 djece u klubu sada imamo 130 i taj broj stalno raste. To je naša pobjeda.

Plasman u Premijer ligu donosi mnogo toga sa sobom.

- Velika je stvar ući u Premijer ligu. Dobićemo novac za učešće u toj ligi za razvoj kluba, dobićemo opremu, i to je nešto što nam je trebalo. Svi znamo da seniorski tim, iako se i on stabilizovao u odnosu na neke prethodne godine, i dalje ima određenih problema sa finansiranjem i teško bi bilo odvajati novac i za omladinski pogon. Zato nam je ova injekcija dobro došla i biće od velike koristi.

No, za učešće u Premijer ligi BiH potreban je i jači igrački kadar.

- Trener Berjan je juče okupio svoje fudbalere i počinje sa pripremama. Želi da vidi šta to ima na raspolaganju, a sigurno je da nam je potrebno još 6-7 igrača, ali baš kvalitetnih. Imamo neke igrače sa Pala, Sokoca, stigao nam je jedan fudbaler iz bijeljinskog Radnika, iz Zvijezde 09. Ima tu potencijala, ali potrebno je još. Svi koji žele mogu doći u Slaviju, ali moraju biti kvalitet. Ne želimo da nam se ponove neke ranije godine kada je svako mogao doći i reći ja želim da igram. Toga nema. Svako će dobiti priliku da se dokaže i ukoliko zasluži mjesto u sastavu igraće. Sigurno neće biti mješanja u posao trenera Berjana. Ja sam za to da je teren mjerilo. Mogu kao bivši fudbaler, a ne kao neki fudbalski stručnjak, pomoći igraču, dati mu koji savjet, ali u struku se neću mješati.

I ostale fudbalske selekcije imale su zadovoljavajući uspjeh.

- Generacija 2005. je završila odmah iza Sarajeva i Željezničara u Kantonalnoj ligi, generacija 2006. je bila veoma dobra, isto u vrhu, isto važi i za pionire. Od kadeta očekujemo još više. Sve u svemu možemo biti zadovoljni. Nastavljamo istim tempom i još jače u narednoj sezoni gdje ćemo ponovo igrati sve lige koje su nam u opticaju.

U omladinskom pogonu kluba doći će do manjih promjena.

- Neće biti nekih većih promjena u omladinskom pogonu. Ja sam bio trener generacije 2005. i sa tog mjesta ću se povući jer više ne mogu da stignem sve. Ostajem, naravno, u klubu, ali će treninge i vođenje na utakmicama preuzeti neko drugi. Najvjerovatnije će to biti bivši trener u omladinskom pogonu Milan Miovičić. Sa njim ćemo obaviti razgovore kada se vrati sa odmora i finalizirati posao.

Juniori Slavije 4. avgusta započinju Premijer ligu, a prvi meč igraće sa sarajevskim Željezničarom. Ekipa će se do 19. jula pripremati u Istočnom Sarajevu, a onda od 19. jula do 30. jula, kadeti, juniori i seniori zajedno idu na pripreme u okolinu Graza.


Mladost 3 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 2 : 1 Široki Brijeg
Borac 0 : 2 Slavija
Krupa 2 : 2 Sarajevo
Travnik 1 : 0 Zrinjski
Radnik 1 : 2 Sloboda
Čelik 0 : 2 Velež
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 26 20 2 4 62
2 Željezničar 26 18 5 3 59
3 Sarajevo 26 12 7 7 43
4 Sloboda 26 12 7 7 43
5 Široki Brijeg 26 11 6 9 39
6 Krupa 26 11 3 12 36
7 Zvijezda 09 26 10 4 12 34
8 Mladost 26 9 6 11 33
9 Borac 26 10 2 14 32
10 Travnik 26 9 5 12 32
11 Velež 26 10 1 15 31
12 Slavija 26 7 9 10 30
13 Radnik 26 9 2 15 29
14 Čelik (-3) 26 3 3 20 9