XS
SM
MD
LG

Na sceni politizacija rukometa Republike Srpske i BiH

Čini mi se da se radi o klasičnom političkom obračunu, kaže Dragomir Šaponja, komesar rukometnog Kupa BiH, koji je prisustvovao Skupštini RS-a, na kojoj je za predsjednika izabran Damir Ćopić

Kako smo već jučer pisali, Rukometni savez Republike Srpske dobio je dva predsjednika u 15 dana, a nakon što smo razgovarali sa Vojislavom Rađom, Miletom Radmilovićem i Vladimirom Brankovićem, koji su bili na Skupštini 16. juna kada je izabran Marinko Umičević, jučer smo kontaktirali komesara za Kup i omladinska takmičenja Dragomira Šaponju.

Legitimna ili legalna

On je prisustvovao Skupštini na kojoj je za predsjednika RSRS-a izabran Damir Ćopić. On je i bivši potpredsjednik RSRS-a, a 30. juna ponovo je izabran na istu funkciju, ali je napustio Skupštinu.

- Smatram da je prva skupština u Banjoj Luci bila nelegalna, ali ova u subotu u Doboju je najveća bruka i sramota za rukomet u Republici Srpskoj i BiH. Ne bih procjenjivao koja je legitimna ili legalna strana, ali imam pravo kao bivši rukometaš da kažem da su birani ljudi na funkcije, a da nijedan od izabranih nije prisustvovao sjednici, što je dokaz da su i oni nezainteresovani za takav rad, govori Šaponja i nastavlja:

- Moj stav je da oba “zaraćena” tabora moraju sjesti za isti stol, da se izabere jedan legalni predsjednik kako bismo imali normalan rukomet.

Šaponja smatra da su izborna godina i kampanja doprinijeli da nastane zastoj u rukometu u RS-u.

- Čini mi se da se radi o klasičnom političkom obračunu, a ja to ne želim. Nisam član nijedne partije i na zanima me takav način rada u sportu. Kao komesar omladinskih takmičenja, pokušao sam da odgodim da se ne igra završnica, jer klubovi nisu mogli da pošalju sve ekipe u Banju Luku. Molio sam UO RSBiH da promijeni odluku, ali nisam naišao na razumijevanje. I to je jedan vid koliko se vodi računa o omladinskim kategorijama, ali i o rukometu, ističe Šaponja i nastavlja:

- Ali da ne skrećem s teme, Umičević i Ćopić moraju sjesti za isti stol. Međutim, nekome odgovara ova situacija, sve se politizuje, ali republičke i državne vlasti moraju stati ukraj ovome. Oba saveza i RS-a i BiH moraju imati prinudne uprave, jer ovako ne ide.

Lični interesi

Šaponja je ogorčen i ponašanjem bivšeg predsjednika RSRS-a Zdravka Milićevića.

- Pa gospodin Milićević je osam godina bio u RSBiH, a za to vrijeme nastao je dug od tri i po miliona maraka, a on se pravi Englez. Obećavao je da neće više raditi u rukometu, da ne može, a onda da pristanak da ga izaberu za predsjednika Skupštine. Lično mislim da je on najveći krivac za ove podjele. Bio sam na toj skupštini u subotu, ali nisam htio da učestvujem, jer se tu radilo samo o ličnim interesima, a ne o rukometu, istakao je Šaponja, koji je poručio da sumnja da će se stanje ubrzo popraviti.

- Nažalost, agonija će trajati i dok se oni dogovore ko je legalan, prođe vrijeme, a još ako znamo da je i RSBiH u katastrofalnom stanju, onda se bojim da nam prvenstva neće ni početi. 

Piše: Jasmin Tajić/Oslobođenje