XS
SM
MD
LG

Direktno – Istorija kao limunada!

Piše: Slavko BASARA

Izuzev Žurnala niko nije obeležio godišnjicu osnivanja Fudbalskog kluba Borac, zaokružujući tako deceniju koja vodi ka celom veku postojanja velikana sa Trga Republike Srpske.
Tek u kasnim poslepodnevnim časovima oglasili su se pojedini sajtovi, ne i zvanični klupski, a u Borcu već godinama “živi” Klub veterana i prijatelja FK Borac kojem je valjda osnovna dužnost da čuva blistavu istoriju i tradiciju Borca. 
Međutim, kriterijumi i Borca, a i Kluba veterana i prijatelja imaju neka posebna pravila i parametre. Tako je nedavno pompezno obeležena godišnjica osvajanja Kupa Jugoslavije, ali ne i osvajanje Mitropa kupa, jedinog međunarodnog trofeja u istoriji kluba, uz to osvojen u Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini koja će kasnije dobiti i zvaničan naziv Republika Srpska.
Sve to liči na jeftinu priču da je “istorija kao limunada”, a nije, jer Borac je evropski velikan, koji je uz pominjane trofeje bio prvak i osvajač Kupa BiH, te višestruki šampion i pobednik Kupa Republike Srpske. U Borcu su ponikli i njegov dres nosili olimpijski pobednici Velimir Veljo Sombolac i Tomislav Tomo Knez. U beskrajnoj plejadi fudbalera i sportskih radnika članovi Borca su bili narodni heroji Veselin Masleša, Drago Mažar, Rade Ličina, Šefket Maglajlić… te fudbalski majstori kao Nenad Gavrilović, Husnija Fazlić, Milca Novaković, Abid Kovačević, Zoran Smileski, Muhamed Ibrahimbegović, te reprezentativci BiH: Milan Ozren, Vladan Grujić, Darko Maletić, Ognjen i Stojan Vranješ, Asmir Avdukić, pa repreztentativac SR Jugoslavije Vinko Marinović… 
Za osam godina Borac će zaokružiti celi vek. Do tada, zdrav razum i koliko-toliko poznavanje istorije govori da bi se svaka godišnjica Borca trebala da obeležava, na dostojan način, baš kao što to čine veliki klubovi. Ili današnji Borac i svi oko njega, ne pripadaju “odabranom društvu”, na štetu i sramotu svih velikana i svih velikih datuma iz Borčeve prebogate istorije.
I zato se logično pitamo: koja je stvarna svrha, i kome služi, Kluba veterana i prijatelja FK Borac?

FK Borac 2011. godine


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15